Medehlavsmat är något av de hälsosammaste – och godaste – vi kan äta. Det slår forskning fast gång på gång. Och det här receptet, hämtat från Tareq Taylors nya bok ”Medelhavsmat” (Bonnier Fakta), är inget undantag.
”En grekisk rätt som har ett visst släktskap med den turkiska böreken. Filodeg hittar du ofta i frysdisken, men numera går det även att hitta färsk. Det är väldigt praktiskt när du ska göra paj. Den här är väldigt lättlagad och god med en tomatsallad till. Fyllningen kan enkelt bytas mot exempelvis köttfärs som kryddas upp med spiskummin och chili, gärna med mycket lök och pinjenötter”, skriver Tareq Taylor om detta recept.
Ingredienser:
6 portioner
300 g filodeg (8 ark)
olivolja till pensling
Fyllning:
450 g frusen bladspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 ägg
300 g fetaost
1⁄2 dl finhackad färsk dill
1⁄2 tsk salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader.
Tina spenaten och krama ur vattnet ur den. Hacka lök och vitlök fint och lägg allt i en bunke. Knäck i äggen, smula ner fetaosten och tillsätt dill och salt. Blanda om.
Pensla en ugnsform, cirka 20 × 30 centimeter, med olja. Lägg i två ark filodeg ovanpå varandra och låt kanterna hänga utanför. Pensla på nytt med olja och lägg i ytterligare två ark filodeg. Upprepa en gång till så att det blir totalt sex ark filodeg.
Lägg i fyllningen och täck med två ark filodeg. Vik in degen som hänger över kanten på formen och nyp till så att det blir ett paket. Pensla med olja.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.