Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

tejp hudcancer

Tejp ska upptäcka hudcancer

Fakta

Malignt melanom är den sjätte vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Genomsnittsålderns för att insjukna är 55 år. Många insjuknar dock redan betydligt yngre, i 20-30 årsåldern.

Livsstilen spelar en betydande roll för utvecklingen av malignt melanom. De flesta melanomfall anses bero på brännskador från solning och solarier. Andra riskfaktorer är att vara ljus och rödlätt samt att ha många födelsemärken. Ärftlighet spelar in i mellan fem och tio procent av sjukdomsfallen.

Har du pigmentfläckar som växer, blöder eller har en udda färg och form bör du uppsöka läkare. Det är bättre att göra ett läkarbesök för mycket än ett för lite, menar experterna. Melanom bör upptäckas så tidigt som möjligt.

Hudcancerfallen ökar. Men snart kan sjukdomen bli lättade att upptäcka. Forskare vid Lunds Universitet utvecklar en tejp som enkelt ska diagnosticera misstänkta hudfläckar. Om tekniken fungerar hoppas man kunna minska antalet onödiga operationer.

Hudcancerfallen ökar mest av alla cancerformer. Enligt siffor från Socialstyrelsen ökar de med hela sex procent per år – snabbare än någon annan cancerform. Allra störst ökning finns hos dem under 39 år, där fallen av malignt melanom ökat med över 200 procent sedan 1970, skriver Aftonbladet.

 

Tejp-analys avslöjar prickarna
Nu vill forskare vid Lunds universitet utveckla en tejp som enkelt kan diagnostisera misstänka hudfläckar. Med hjälp av olika färger och mönster visar tejpen vilka gener som är aktiva i födelsemärket. Så kan man lätt se skillnad på godartade och elakartade tumörer, förklarar cancerforskaren Göran Jönsson i ett pressmeddelande.

Mindre onödiga operationer
Idag är det svårt att göra en fullständig analys av en leverfläck innan den opererats bort. Därför opereras en del misstänkta hudförändringar bort för säkerhets skull – prickar som i efter hand visar sig vara helt ofarliga. Med tejpen hoppas man slippa, eller i alla fall minska, sådana operationer.

Ett projekt i sin linda
Utvecklingen av ”cancer-tejpen” är nu i sin linda.  Den beräknas pågå i minst några månader framöver, säger Håkan Olsson, en av forskarna i Lund Melanoma Study Group. Nu undersöker man om tejpen fångar upp tillräckligt med celler och RNA för att göra en tillförlitlig analys. Om tejpen visar sig fungera tar det minst ett år innan metoden kan börja användas i sjukvården, säger Håkan Olsson som också är professor i onkologi vid Lunds Universitet.

Brännskador ökar risken
Att hudcancerfallen ökar oroar forskarna. Brännskador av sol och att sola solarium är faktorer som man vet ökar risken för hudcancer. Särskilt aktsam bör man vara som blond eller rödlätt.
– Ökningen är så kraftig att solarier, som länge pekats ut som boven i dramat, inte kan vara den enda orsaken. Men vi vet inte exakt vad ökningen beror på, säger Håkan Olsson.

 

Kläder bästa solskyddet
Forskningsresultaten om effekten av solskyddskrämer går isär, berättar Håkan Olsson. En del studier visar att de senast utvecklade solkrämerna ger ett bra skydd mot UV-strålning. Andra studier har däremot visat att solskyddskrämer medför en ökad risk för brännskador! Krämerna tog nämligen bort hudens förmåga att rodna av för mycket solljus – hudens naturliga varningssignal för en lättare brännskada. Med solkrämerna tog huden tog fortfarande skada av solen, men blev inte längre röd, vilket gjorde att människor vistades längre tid i solen.
– Det bästa solskyddet är förmodligen tunna kläder och hattar, säger Håkan Olsson.

Men du...
Den senaste tiden har för lite solexponering sagts vara orsaken till att så många svenskar har d-vitaminbrist.
Hur mycket sol är egentligen lagom?
– Man ska vara ute så mycket som möjligt utan att bli bränd, säger Håkan.


Fakta

Malignt melanom är den sjätte vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Genomsnittsålderns för att insjukna är 55 år. Många insjuknar dock redan betydligt yngre, i 20-30 årsåldern.

Livsstilen spelar en betydande roll för utvecklingen av malignt melanom. De flesta melanomfall anses bero på brännskador från solning och solarier. Andra riskfaktorer är att vara ljus och rödlätt samt att ha många födelsemärken. Ärftlighet spelar in i mellan fem och tio procent av sjukdomsfallen.

Har du pigmentfläckar som växer, blöder eller har en udda färg och form bör du uppsöka läkare. Det är bättre att göra ett läkarbesök för mycket än ett för lite, menar experterna. Melanom bör upptäckas så tidigt som möjligt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.