Vad sägs om en kopp rykande te med lite honung – och drygt tre miljarder bitar nanoplast?
Tekoppen kan innehålla miljoner små plastfragment, visar ny studie.
Det är forskare från McGill University i Kanada som har tittat på vad som händer när tepåsar gjorda av plast doppas i hett och rumstempererat vatten.
Och det är kanske inget man önskar i sin tekopp.
LÄS OCKSÅ: Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring
11,6 miljarder bitar mikroplast
Det kan nämligen finnas så mycket som 11,6 miljarder bitar mikroplast, och drygt tre miljarder bitar nanoplast när tepåsen, som inte bara görs av papper utan även av material som nylon och plast, doppas i 95-gradigt vatten. Fragment som är mindre än fem millimeter i diameter kallas mikroplast, medan bitar mindre än 100 nanometer kallas nanoplast.
Hur människor påverkas av nanoplast känner man än så länge inte till, enligt Tommy Cedervall som forskar om nanosäkerhet vid Lunds universitet.
– Dessa plastfragment är så små, vilket skulle kunna innebära att de lättare tas upp av celler, men vi vet inte i dag om de gör det. Det vi vet är att det inte handlar om några akuta risker och det kan vara så att de bara passerar rakt igenom, säger han till Forskning & Framsteg.
LÄS OCKSÅ: Nanoplast påverkar fiskars beteende
Ansamlas i fiskarnas hjärnvävnad
Tidigare har Tommy Cedervall undersökt hur nanoplast kan transporteras via alger och djurplankton upp till större fiskar. De mycket små plastpartiklarna i vattnet äts upp av djurplankton som i sin tur äts upp av fiskar.
I den studien kunde man visa hur plast i olika storlekar påverkar organismer i vatten och att nanoplast kan passera blod-hjärn-barriären hos fisk och ansamlas i fiskarnas hjärnvävnad.
Av redaktionen