För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.
När jag fyllde år i början av december fick jag av mina döttrar en härlig tvål, en dagbok och det finaste man kan ge någon annan människa: Tid. Tonårsdöttrarna valde att tillbringa hela födelsedagskvällen med mig, vi åt på restaurang och gick på bio. Visst är vi ofta tillsammans jag och mina tjejer, men det är inte så ofta vi gör lördagskvällar på stan ihop. Förra året när jag fyllde år fick jag ett par hemmastickade strumpor av en god vän, och blev nästan rörd till tårar. Jag älskar själv att handarbeta och vet vilken tid det tar att sticka. Att hon hade gjort dessa sockor till mig var nästan överväldigande.
Jag tror att du anar var jag vill komma, och jag tror att du egentligen håller med. Vi behöver inte hetsa runt de här sista dagarna innan jul för att köpa fler saker åt varandra, särskilt inte de där sista kompletteringsklapparna. Det finaste att ge och få går inte att få tag på i butikerna.
Men det finns fler anledningar att tänka om kring julklappshetsen. Vi slår sedan 20 år tillbaka årligen rekord i julklappsspendering (utom 2012), och förväntas i år handla presenter åt varandra för över 80 miljarder kronor. En oerhörd summa. Det besvärliga är att vårt jordklot inte klarar vår givmildhet. Vi behöver konsumera färre prylar per person, inte fler. Och om vi tänker efter så är ganska många av dessa klappar onödiga.
LÄS OCKSÅ: Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”
De presenter som vi vuxna ger till andra vuxna som redan ”har allt” – eftersom de är vuxna, har en egen inkomst och själva köper det de behöver – blir ofta något krystat och inte sällan något som göms och glöms. Forskning visar att yngre barn blir mer kreativa och roade av att ha färre leksaker. Att överösa barn med nya saker är alltså både onödigt och kontraproduktivt. Och alla de där småsakerna som slinker med och slås in för att det ska se lite extra härligt generöst ut under granen – helt onödig lyx som tär stort på jorden.
Julklappsinköp sker också för många under stress och press, långt ifrån den kärlek som julen symboliserar och en julgåva borde genomsyras av.
LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?
Jag älskar att både få och ge presenter, och tycker inte att vi ska sluta med det. Självklart kan vi ge våra nära och kära väl genomtänkta och, om det är ett alternativ, påkostade gåvor. Vi ska bara ge varandra lite färre. Ingen av oss behöver det överflöd av saker som vi bygger upp med vår konsumtion. Jag vill så här inför den mest intensiva dagen för julklappsinköp – söndagen innan julafton – inspirera dig till att tänka om kring några av dina sista julklappsinköp.
LÄS OCKSÅ: ”Lev ett liv i värdighet och grace”
Ge med hjärtat i stället för plånboken
Ge färre men värre, och med värre menar jag inte dyrare, utan kärare.
Några tips på hur klappar från hjärtat kan se ut har du fått ovan. Här kommer några till
• Är du händig? Varför inte ge bort några timmars hantverkshjälp till en som INTE är det? Presenten kan även gälla gräsklippning, att lappa och laga, eller en storstädning. Det är klart att man kan hjälpa till ändå, men det kan vara lättare att be om hjälp om det finns en liten lapp med gåvan nedskriven på.
• Tycker du om att handarbeta, pyssla eller koka eller tillaga något? Varför inte ge bort något du stickat/virkat/pysslat/kokat ihop/tillagat? Hemmagjord chutney eller ett grönt skott i en vackert dekorerad kruka är fint att få.
• Har du en praktisk kompetens av något slag? Du som är massör kan ge bort en stunds massage, meditationslärare kan ge bort en meditationsstund och så vidare. Garanterat uppskattat.
• Ge bort en romantisk kväll till din darling, med barnvakten är fixad – eller varför inte ge bort barnvaktstimmar till ett annat par i behov av egen vuxentid?
• När barnen var små hände det att jag fick presenter i form av lappar där barnen plitat ner gulliga gåvor: En kram, stod det på en lapp, en kortspelsomgång på en annan, en promenad på en tredje, och så vidare. Superfin present från barn till någon nära och kär.
• Min dotter gjorde nyligen en underbar present till en nära vän. Hon dekorerade en kartong och fyllde den med olika små gulliga saker, foton på sig själv och kompisen som hon hade skrivit ut, bland annat. Men det raraste var den lilla burken med texten ”15 anledningar att älska dig”. Den hade hon fyllt med 15 lappar, och på var och en av lapparna hade hon skrivit en sak som hon tycker om hos sin vän. Vem skulle inte bli glad över en sådan burk?
•Återbruk. Se om det du vill ge bort går att få tag på begagnat och välbehållet. Second hand är genialt för både planet och plånbok.
• Ge en gåva som gör skillnad. Jag kommer i år, bland annat att ge bort gåvobevis för RBU Barnhjälpen Tanzania till förmån för rörelsehindrade barn och ungdomar. Ett gåvobevis kan till exempel ge ett barn ett års sjukförsäkring eller hjälpmedel för att kunna gå. Det finns liknande gåvobevis att ge bort för att göra en insats för djur och miljö.
Egentligen är det vara fantasin som sätter gränserna för gåvor från hjärtat. Och kanske också förväntningar som vi har byggt upp under åren, på att julafton ska bada i ett överflöd av dyra prylar i paket. Men vi behöver ändra på det beteendet, för vår egen skull och för vår planets skull.
Jag bjuder in dig att ändra dig redan nu.
Med kärlek
Av Tia Jumbe, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och författare.
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Tia Jumbe är ayurvedisk hälsorådgivare, yoga- och meditationslärare, och passionerat intresserad av holistisk hälsa. Tia Jumbe har skrivit ett flertal böcker om hälsa, senast ”Boosta din hälsa med naturens superfoods”, och ”Boosta hud och hår med naturens näringsbomber”. Tia Jumbe är också journalist och jobbar deltid med Coops mattidning Mer Smak. Läs mer om Tia på hennes hemsida tiajumbe.com.
Foto: Camilla Lindqvist.
Fakta
Tias tips för gåvobevis RBU Barnhjälpen Tanzania för djuren Världsnaturfonden och miljön Greenpeace