För dig som lider av problem med sköldkörteln är det viktigt med balans i tillvaron, vad gäller både kost, motion, sömn och återhämtning. Men några specifika näringsämnen är extra viktiga för sköldkörtelns hälsa.
Sköldkörtelsjukdomar drabbar ungefär fem procent av befolkningen, framför allt kvinnor. Den vanligaste formen är hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. För dig som inte har en helt fungerande sköldkörtel så är det viktigt att se över helheten i ditt liv (och det gäller ju egentligen för alla som vill få bättre hälsa). Livsstilsförändringar och fokus på minskad stress, motion, sömn, meditation och annan återhämtning, samt kost och bra näring är alla viktiga hörnpelare för en frisk sköldkörtel.
LÄS OCKSÅ: Balansera sköldkörteln på fyra veckor
Balans viktigt vid sköldkörtelproblem
Det handlar alltså som så mycket annat om balans i tillvaron, men även kosttillskott av god kvalitet kan vara viktiga. Precis som Kureras näringsexpert Zarah Öberg säger i vår tidigare artikel om naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem, så är en vanlig anledning till hypotyreos näringsbrist – och det är därför viktigt att få bukt med den.
I Karin Björkegren Jones bok ”Balans: naturlig väg till friskare sköldkörtel” (från 2019), så går hon bland annat igenom ett antal tillskott som är bra och nödvändiga för en frisk sköldkörtel. Karin har själv fått kämpa för att få rätt vård för sin sköldkörtelsjukdom. Boken redogör dels för hennes egen sjukdomsresa, samt för samlad fakta och råd om just sköldkörteln.
Här är tillskotten som är bra för en välmående sköldkörtel!
1. Jod
Ett grundämne som du kan få i dig naturligt via jodberikat salt, fisk och skaldjur. Jod behövs för att sköldkörteln ska kunna producera hormonerna T3 och T4. 100-300 mg per dag räcker normalt sett. Dock bör du som har Hashimotos sjukdom vara försiktig med jodtillskott då det finns risk att den autoimmuna sjukdomen förvärras av jod.
2. Selen
Fungerar som en antioxidant i sköldkörteln och är viktig för omsättningen av sköldkörtelhormoner. Eftersom vi har jordar som är fattig på selen i Sverige så är det extra vitkigt att ta som tillskott. Rekommenderad daglig dos ligger på 200 mg per dag.
LÄS OCKSÅ: Kännetecken på underfunktion i sköldkörteln
3. D-vitamin
Forskning visar att patienter med hypotyreos ofta har brist på D-vitamin. Och att vitaminet är ett prohormon som kan spela roll i både inflammationer, metaboliska syndrom, cancer och hjärt-kärlsjukdomar, samt även autoimmuna sjukdomar som Graves och Hashimotos. Det är viktigt att inte ha D-vitaminbrist , i synnerhet om man har besvär med sköldkörteln.
4. Zink
Mineralet zink behövs för att bilda sköldkörtelhormoner och för omvandling av T4 till T3, precis som selen och koppar. Och sköldkörtelhormoner behövs omvänt för att vi ska kunna ta upp zink korrekt. Om man har hypotyreos är det extra viktigt att få i sig zink eftersom det annars kan resultera i zinkrbist.
5. Järn
I genomsnitt har personer med hypotyreos lägre järnnivåer än andra, friska personer. Låga järn- och jodnivåer i kombination minskar exempelvis fritt T3.
6.Vitamin C, B6 och B12 samt L-Tyrosin
L-Tyrosin är en aminosyra som konverterar dopamin till signalsubstansen noradrenalin, vilken stimulerar hypotalamus och hypofysen att aktivera produktionen av sköldkörtelhormon. L-Tyrosin behöver dock både vitamin B6 och C för att kunna utföra denna konvertering.
40 procent av alla hypotyreos-patienter har dessutom brist på B12, vilket även är väldigt vanligt bland vegetarianer och veganer. För en välfungerande sköldkörtel behöver man alltså tillräckligt av både vitamin B6, B12 och L-Tyrosin, framförallt om man är vegetarian eller vegan.
Glöm dock inte att kvalitet är A och O när det gäller kosttillskott, så titta efter tillsatsfria varianter, så kallade ”whole food”-vitaminer med endast naturliga ingredienser, tipsar Karin Björkegren Jones slutligen i boken. Och rådgör med din läkare innan du tar tillskott om du har en sjukdom.
LÄS OCKSÅ: Rätt kost och näring för sköldkörteln
Av Carolina Eriksson
Fakta: Sköldkörtelsjukdom
Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel lokaliserad på halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen.
Underproduktion av sköldkörtelhormon går under benämningen hypotyreos och innebär låg ämnesomsättning. Det är vanligare än överproduktion av sköldkörtelhormon, vilket går under benämningen hypertyreos, och innebär förhöjd ämnesomsättning.
Den vanligaste orsaken till underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en kronisk inflammation i sköldkörteln. Sköldkörteln kan bli både större och mindre vid kronisk sköldkörtelinflammation. När den blir större heter sjukdomen Hashimotos sköldkörtelinflammation eller Hashimotos tyreoidit. När den blir mindre kallas det atrofisk autoimmun sköldkörtelinflammation.
Källa:1177