Annons

Tillverkning av våra mediciner förorenar indiska vattendrag

Tillverkningen av många av de mediciner som vi i Sverige äter för olika sjukdomar och besvär orsakar stora utsläpp av läkemedelsrester i de låglöneländer där de produceras. Något som gör våra mediciner till en stor miljöbov.

Redaktionen

26 februari, 2020
Tillverkning av våra mediciner förorenar indiska vattendrag
Dela inlägget

Tillverkningen av många av de mediciner som vi i Sverige äter för olika sjukdomar och besvär orsakar stora utsläpp av läkemedelsrester i de låglöneländer där de produceras. Något som gör våra mediciner till en stor miljöbov.

Utsläppen skadar såväl ekosystem som djur och människor, rapporterar SVT Nyheter. Men varken apoteken eller vi som konsumenter har idag någon möjlighet att ställa några miljökrav på de mediciner vi använder. Förutom at orsaka antibiotikaresistens kan läkemedelsföroreningar bland annat störa fortplantningen och påverka beteendet hos levande varelser, för vissa arter är läkemedlen dessutom giftiga. Föroreningarna påverkar även grödor och människor, då de finns i grundvattnet.

Apoteket hjärtat har beställt analys
Enligt en analys som forskningsinstitutet RISE nyligen gjort på uppdrag av Apoteket hjärtat är vattendragen i indiska Hyderabad fulla med mediciner mot epilepsi, lågt blodtryck och svampinfektioner och idag importeras en stor del av de läkemedel vi använder i Sverige härifrån.

LÄS OCKSÅ: Förslag till grundlagsändring kan ge naturen rättigheter

Stor risk för antibiotikaresistens
Tidigare har flera studier visat att utsläppen från läkemedelstillverkningen i Asien är omfattande. Till exempel har en svensk studie från 2007 funnit en miljon gånger så höga halter läkemedelsrester i vattnet från ett vattenreningsverk i Indien, jämfört med vad ett svenskt reningsverk släpper ut. Det indiska reningsverket tog emot avloppsvatten från flera läkemedelsfabriker. Forskarna fann bland annat flera bredspektrum-antiobiotika, vilket kan leda till stora problem med antiobiotikaresistens.

Annons

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

”Ta hänsyn till hur läkemedel produceras”
Problemet är att läkemedelsbranschen inte är transparent, menar Annika Svedberg chefsapotekare på Apoteket Hjärtat. ”Som kund vet du idag inte när du handlar läkemedel om det är tillverkat på ett miljövänligt sätt eller inte”, säger hon till SVT. Och på grund av sträng företagssekretess får inte heller apoteken veta vilka länder medicinerna kommer ifrån.

Nu uppmanar Annika Svedberg politiker att ge de myndigheter som upphandlar läkemedel i uppdrag att inte bara ta hänsyn till pris, utan även ta hänsyn till hur miljövänligt ett läkemedel har producerats.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Problemet är akut
Naturskyddsföreningen ser allvarligt på att utsläppen från läkemedelsproduktionen fortsätter trots att problemen varit kända sedan länge och nu är problemet akut enligt organisationens generalsekreterare Karin Lexén som kräver förändrad lagstiftning för att sätt stopp för utsläppen som idag regleras av tillverkningsländernas miljölagstiftning.

Annons

Motstånd från läkemedelsbranschen
Även Läkemedelsverket anser att utsläppen från produktionen och den bristande insynen är problematiska, och vill ha en mer kraftfull internationell lagstiftning. Myndigheten har i flera år arbetat för att EU ska ställa miljökrav på de läkemedel som säljs på den europeiska marknaden något som stött på motstånd från läkemedelsbranschen som motsätter sig en skarpare reglering.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Annons