Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Här kan du lämna in dina överblivna läkemedel

Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.

Titta i badrumsskåpet och byrålådor efter överblivna mediciner. Din insats gör skillnad. På vilket apotek som helst kan du lämna in alla dina gamla läkemedel. Apoteken ansvarar sedan för att ta transportera dina mediciner till förbränningsanläggningar där dessa destrueras. Även röken och gasen som uppstår vid förbränningen renas innan de släpps ut och askan läggs sedan i en läckagesäker depå.

Du slipper köa
När läkemedel hamnar i våra vatten har de negativa effekter på allt från fiskar till minsta organism som lever i vattenmiljön. Förutom att miljön inte skadas så riskerar du inte heller att dina läkemedel hamnar i orätta händer, till exempel kan de innebära fara för djur och barn om de råkar få i sig mediciner som de inte ska ha. Apoteken har särskilda påsar för överblivna läkemedel, men du kan lämna in en vanlig genomskinlig påse också. Du behöver inte ställa dig i kö, ge bara påsen till någon i personalen.

LÄS OCKSÅ: Därför påverkar kläderna din hälsa

Schweiz ligger i framkanten
De reningsverk vi har i Sverige var från början inte byggda för att rena läkemedel. De mediciner som är lätt nedbrytningsbara lan reningsverken oftast ta hand om, men det finns en hel del läkemedel som inte klarar den processen. I dag finns det goda kunskaper om de metoder att rena avloppsvatten från läkemedelsrester.

 

I Schweiz har man gått ett steg längre än i Sverige och beslutat om en utbyggnad av 100 av landets reningsverk. Tekniken är dyr därför betalar de flesta reningsverken in årliga avgifter till en fond för att finansiera utbyggnaden. Tyskland har i dag flera anläggningar som kan rena avloppsvattnet från läkemedelsrester.

LÄS OCKSÅ: Förorenade miljöer gör att barn dör

Sju av tio hämtar ut läkemedel
Vi svenskar är duktiga på att lämna tillbaka läkemedel. Totalt samlade Apoteket in 417 ton överblivna läkemedel under 2017, men vi använder också mycket mediciner. Lite drygt 6,6 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel under 2017, vilket är närmare 7 av 10 svenskar. De som använder medicin mest är förstås våra äldre. Penicillin, värktabletten Paracetamol och Omeprazol för halsbränna är de receptförskrivna läkemedel som hämtas ut av flest personer. Det är fler kvinnor än män som hämtar ut läkemedel.

LÄS OCKSÅ: Klädbytardagar för bättre miljö

Tänk så här för att spara på miljön:

  • Hämta bara ut de läkemedel du behöver.
  • Spola aldrig ner läkemedel i toaletten.
  • Lämna in alla överblivna läkemedel till Apoteket.
  • Förpackningar som innehåller synliga rester av läkemedel lämnas till Apoteket.
  • Lämna läkemedelsplåster både använda och oanvända till Apoteket.
  • Sortera tomma förpackningar som andra förpackningar.

Av Inger Palm

Källa:Läkemedelsverket, Apoteket


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.