Här kan du lämna in dina överblivna läkemedel

Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.

Titta i badrumsskåpet och byrålådor efter överblivna mediciner. Din insats gör skillnad. På vilket apotek som helst kan du lämna in alla dina gamla läkemedel. Apoteken ansvarar sedan för att ta transportera dina mediciner till förbränningsanläggningar där dessa destrueras. Även röken och gasen som uppstår vid förbränningen renas innan de släpps ut och askan läggs sedan i en läckagesäker depå.

Du slipper köa
När läkemedel hamnar i våra vatten har de negativa effekter på allt från fiskar till minsta organism som lever i vattenmiljön. Förutom att miljön inte skadas så riskerar du inte heller att dina läkemedel hamnar i orätta händer, till exempel kan de innebära fara för djur och barn om de råkar få i sig mediciner som de inte ska ha. Apoteken har särskilda påsar för överblivna läkemedel, men du kan lämna in en vanlig genomskinlig påse också. Du behöver inte ställa dig i kö, ge bara påsen till någon i personalen.

LÄS OCKSÅ: Därför påverkar kläderna din hälsa

Schweiz ligger i framkanten
De reningsverk vi har i Sverige var från början inte byggda för att rena läkemedel. De mediciner som är lätt nedbrytningsbara lan reningsverken oftast ta hand om, men det finns en hel del läkemedel som inte klarar den processen. I dag finns det goda kunskaper om de metoder att rena avloppsvatten från läkemedelsrester.

 

I Schweiz har man gått ett steg längre än i Sverige och beslutat om en utbyggnad av 100 av landets reningsverk. Tekniken är dyr därför betalar de flesta reningsverken in årliga avgifter till en fond för att finansiera utbyggnaden. Tyskland har i dag flera anläggningar som kan rena avloppsvattnet från läkemedelsrester.

LÄS OCKSÅ: Förorenade miljöer gör att barn dör

Sju av tio hämtar ut läkemedel
Vi svenskar är duktiga på att lämna tillbaka läkemedel. Totalt samlade Apoteket in 417 ton överblivna läkemedel under 2017, men vi använder också mycket mediciner. Lite drygt 6,6 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel under 2017, vilket är närmare 7 av 10 svenskar. De som använder medicin mest är förstås våra äldre. Penicillin, värktabletten Paracetamol och Omeprazol för halsbränna är de receptförskrivna läkemedel som hämtas ut av flest personer. Det är fler kvinnor än män som hämtar ut läkemedel.

LÄS OCKSÅ: Klädbytardagar för bättre miljö

Tänk så här för att spara på miljön:

  • Hämta bara ut de läkemedel du behöver.
  • Spola aldrig ner läkemedel i toaletten.
  • Lämna in alla överblivna läkemedel till Apoteket.
  • Förpackningar som innehåller synliga rester av läkemedel lämnas till Apoteket.
  • Lämna läkemedelsplåster både använda och oanvända till Apoteket.
  • Sortera tomma förpackningar som andra förpackningar.

Av Inger Palm

Källa:Läkemedelsverket, Apoteket


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.