Annons
Annons

Träna med din hund – bra för er båda, men på olika sätt!

Att springa och träna ihop med sin hund ger positiva hälsoeffekter för både ägare och hund, men på olika sätt! Det visar ny svensk forskning.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
11 april, 2025
Man och kvinna joggar i park med sin hund

Hundägare är över lag mer fysiskt aktiva än befolkningen i stort, mycket tack vare de promenader som man behöver ta med sin fyrbente vän. Men trots det kvarstår hälsoproblem  som beror på för mycket stillasittande – hos både ägare och hundar. Ny forskning från Sveriges Lantbruksuniverstitet (SLU) visar nu att gemensam träning är bra för både matte/husse och hund.

Ägare tränade med sin hund i åtta veckor

Ägare och deras hundar fick under åtta veckor göra ett träningsprogram ihop. Matte/husse satte upp ett mål som de skulle klara av att genomföra under träningsprogrammets sista vecka: att klara av att springa två till tio kilometer, ihop med sin hund.

Två-tre gånger per vecka löptränade sedan ägare och hund tillsammans. De fick växla mellan gång och löpning för att gradvis bygga upp kondition och styrka. Dessutom skulle de genomföra ett gemensamt cirkelträningspass en gång i veckan. Tjugotvå par (hund och ägare) deltog i studien från start till slut. De fick även svara på enkätfrågor och göra kroppsmätningar före studiens start och i dess sista vecka.

LÄS OCKSÅ: Hundar rena oxytocinbomben

Hundens hull minskade – ägarens acceptans ökade

Hundägarna rapporterade att de fått en förbättrad livskvalitet och en förbättrad kroppsacceptans efter att ha genomfört träningsprogrammet – trots att kroppsmåtten inte förändrades. Ägarna blev också markant mer motiverade att träna ihop med sin fyrbente vän efter att träningsprogrammet var slut.

Annons
Annons

Hundarna då? Jo när forskarna mätte deras kroppssammansättning med måttband så hade såväl deras hull-, bröst- som bukomfång minskat, samtidigt som lårmusklernas omfång hade ökat. Deras vikt förändrades dock inte.

Överviktiga hundar kan få motion på recept

Även en relativt blygsam ökning av motion kan alltså göra att hundens fett- och muskelmassa omfördelas. Att mäta med måttband kan också bli ett bra komplement framöver när man ska bedöma hundens hull. Och friska hundar som har en lindrig övervikt kan komma att bli ordinerade ett träningsprogram istället för ett bantningsfoder.

Även om resultaten behöver bli bekräftade i större studier som även mäter fett- och muskelmassa med röntgen (som MR/DT), så visar studien att hundar kan fungera som en motivator för att få in mer fysisk aktivitet. Något som alltså ger hälsofördelar både mentalt och fysiskt för både ägare och hund!

Källa: Sveriges Lantbruksuniverstitet (SLU) 

Annons