Annons
Annons

Kontorshundar minskar stressen

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Redaktionen

17 mars, 2024
Hund i famnen på kvinna framför datorn vid skrivbord
Dela inlägget

Vad sägs om att mötas i dörren av en glad vovve när du kommer till kontoret på morgonen, eller hålla möten bredvid en sovande hund på golvet i konferensrummet? Det gör susen för hälsan, enligt en undersökning av hundmatsproducenten Doggy.

Det är nämligen hela åtta av tio svenskar som anser att det är bra för den mentala och fysiska hälsan att umgås med hundar, och sex av tio som tycker att hundar på jobbet leder till en mindre stressad arbetsmiljö.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Minskar stressen under arbetsdagen

Ett flertal studier visar att hundar på arbetsplatsen underlättar sociala interaktioner mellan medarbetare.

Forskningsassistent Yezica Norling
Foto: Jenny Svennås-Gillner

Bland annat visar forskning från USA att de anställda som hade med sig hunden till jobbet minskade stressen under arbetsdagen – samma resultat syntes även hos arbetskamraterna utan hund.

Det skulle kunna bero på att möten mellan människor blir mindre stela och lockar till samtal, enligt Yezica Norling, som är forskningsassistent på avdelningen för etologi och djurskydd vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Lugnet eller glädjen som en hund kan utstråla, liksom att klappa hunden, kan dämpa stressreaktioner hos medarbetarna. Man har till exempel sett att bara närvaron av en hund i rummet kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

De flesta hundägare vill ta med sig hunden

En telefonenkät som SLU gjort visade att de flesta hundägare gärna skulle vilja ta med sig hunden till jobbet, många så pass gärna att de skulle kunna tänka sig detta som en löneförmån.

Ändå uppgav mer än 80 procent av arbetsgivarna att de aldrig upplevt att de anställda haft ett behov av detta.

Yezica Norling tror att det finns ett slags konsensus som gör att vi utgår från normen att hunden inte ska följa med till jobbet, och därför kommer vi inte ens på tanken att fråga arbetsgivaren, som i sin tur inte heller ser något behov av att tänka över frågan.
– Alla skulle ha något att vinna på att lyfta diskussionen eftersom alla arbetsplatser är olika, både i fråga om verksamhet, lokaler och personal. Därför är det bra om man med hjälp av en öppen dialog kan skräddarsy sin policy, oavsett hur tillåtande eller begränsande man finner att det är lämpligt. Och även om man i slutänden inte vill tillåta hundar på arbetsplatsen är det bra om det finns en policy med en motivering bakom – då har man i alla fall inte missat att överväga det.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Hur mår hundarna?

Men hur mår hundarna av att hänga med matte eller husse till kontoret? Det håller Yezica Norling på SLU på att undersöka just nu.
– Studien är inte publicerad ännu, men generellt kan dock sägas att hundarna reagerade väldigt lite eller kortvarigt på olika rutinmässiga händelser som man kan förvänta sig i kontorsmiljö, till exempel besökare på kontoret, andra passerande hundar eller plötsliga ljud.

LÄS OCKSÅ: Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Ta hänsyn till allergiker och hundrädda

Hur mycket hänsyn man ska ta till allergiker och för de som är hundrädda är både en enkel och en svår fråga, menar Yezica Norling.
– Självfallet ska ingen behöva gå till jobbet och få en allergisk reaktion. Men om man lyfter frågan kanske det finns olika sätt att se på den. Kan man ändå hitta en lösning där fler personer kan bli nöjda? Kanske hundägaren kan ta kontoret som ligger längst bort vid bakdörren och aldrig låta hunden vistas utanför denna zon, eller erbjuder sig att städa korridoren en gång extra i veckan? Kanske finns det någon separat byggnad där man skulle kunna inreda hundboxar? Jag vill tro att vi underskattar människors kapacitet att vara flexibla och vilja sina arbetskamrater väl, åt båda hållen, säger hon.

Av Tina Harr

Källor: Doggy och Emerald Insight

 

Annons
Annons