Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning.
– Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Schampoo, ansiktskräm och mascara. Nästan tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är skadliga för både vår hälsa och vår miljö. Det visar en undersökning av den danska konsumentorganisationen Tæenk, rapporterar Sveriges Konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Ändrar ingredienslistan
Tæenk har satt ihop en lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna, som schampon, hudkrämer och smink, bland användare av den danska appen Kemiluppen, där 31 av produkterna finns på den svenska marknaden. Innehållet har sedan jämförts med samma produkter i flera andra länder och betygsatts från A till C, där C betyder att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser. Nära tre av fyra produkter på den svenska marknaden hamnade i kategori C.
I rapporten belyser de också hur flera företag byter ut dyrare ingredienser mot billigare beroende på vilken marknad de ska säljas på. Ett exempel är mjällschampot Head & Shoulders. I 26 av de totalt 34 länderna kan man köpa schampot i hela 13 olika versioner.

LÄS OCKSÅ: 4 värstingar att undvika i din hudkräm

Är inte förvånad
Kureras skönhetsexpert, Sara Nomberg som bland annat föreläser om kosmetika för Naturskyddsföreningen, har själv

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

sammanställt en rapport om hormonstörande ämnen i kosmetika för NOC Sweden, och är inte förvånad över resultatet.
– Det var dock anmärkningsvärt att se hur företag använder sig av olika kemikalier i samma produkter, beroende på vilken marknad de säljs till. Det blir svårt för konsumenten att förhålla sig till, säger hon.
Ansvaret för att säkerställa att kosmetikan inte är hälsoskadlig kan dock inte enbart ligga på producenterna, tycker Sara Nomberg och poängterar att man inom EU behöver stärka regleringar för kemikalier och applicera försiktighetsprinciper för misstänkta ämnen.
– Idag anses en ingrediens säker om ingen bevisar motsatsen och ansvaret ligger på producenten att gå i god för ingrediensen. Istället bör produkten bevisas säker innan den överhuvudtaget släpps.

 

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Svårt för konsumenter
Den danska konsumentorganisationen Tæenk tar också upp problematiken med att alla skönhetsprodukter enligt lagen måste ha en innehållsförteckning på själva produkten - men när produkten säljs online kan webbutiker fortfarande komma undan med att inte erbjuda en ingredienslista. Det här gör det ännu svårare för konsumenter att ta ställning till produkten innan köp, tycker Sara Nomberg.
– Produkter ska märkas med innehållsförteckning ur ett säkerhetsperspektiv, och med en växande onlinehandel är det oerhört viktigt att det syns tydligt även där.
För att undvika onödiga kemikalier tipsar Sara Nomberg om att välja naturliga och obehandlade ingredienser, som oljor och örter.
– Välj också gärna produkter med så få ingredienser som möjligt så minskar du exponeringen av skadliga kemikalier och den så kallade cocktaileffekten, säger hon.

10 produkter från värstinglistan

Källa: Sveriges Konsumenter. Fotnot: Samtliga produkter på listan fick betyget C

  1. Gillette Venus Satin Care Barber Gel
  2. Nivea Sun Kids Protect & sensitive SPF 50+ (Unscented)
  3. Garnier Ambre Solaire Light & silky SPF 15
  4. Palmolive Aquarium
  5. Max Factor 2000 calorie mascara black
  6. Lancôme Definicils high definition 01 black
  7. Rexona Aloe vera roll-on
  8. Elizabeth Arden Eight hour cream
  9. Head & shoulders Shampoo classic clean
  10. L'oreal Casting Creme Gloss Amber 645
   Se hela listan här.

Av Tina Harr


Så räknas betygen ut

A: Produkten är fri från oönskade ämnen.
B: Produkten är fri från många oönskade ämnen, men får innehålla allergiframkallande ämnen som parfym eller ämnen som är miljöskadliga.
C: Produkten innehåller oönskade kemikalier, till exempel ämnen som är eller misstänks vara hormonstörande, starkt allergiframkallande, eller klassas som PBT eller vPvB (mer om förkortningarna här).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.