Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning.
– Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Schampoo, ansiktskräm och mascara. Nästan tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är skadliga för både vår hälsa och vår miljö. Det visar en undersökning av den danska konsumentorganisationen Tæenk, rapporterar Sveriges Konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Ändrar ingredienslistan
Tæenk har satt ihop en lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna, som schampon, hudkrämer och smink, bland användare av den danska appen Kemiluppen, där 31 av produkterna finns på den svenska marknaden. Innehållet har sedan jämförts med samma produkter i flera andra länder och betygsatts från A till C, där C betyder att produkten innehåller en eller flera problematiska ingredienser. Nära tre av fyra produkter på den svenska marknaden hamnade i kategori C.
I rapporten belyser de också hur flera företag byter ut dyrare ingredienser mot billigare beroende på vilken marknad de ska säljas på. Ett exempel är mjällschampot Head & Shoulders. I 26 av de totalt 34 länderna kan man köpa schampot i hela 13 olika versioner.

LÄS OCKSÅ: 4 värstingar att undvika i din hudkräm

Är inte förvånad
Kureras skönhetsexpert, Sara Nomberg som bland annat föreläser om kosmetika för Naturskyddsföreningen, har själv

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

sammanställt en rapport om hormonstörande ämnen i kosmetika för NOC Sweden, och är inte förvånad över resultatet.
– Det var dock anmärkningsvärt att se hur företag använder sig av olika kemikalier i samma produkter, beroende på vilken marknad de säljs till. Det blir svårt för konsumenten att förhålla sig till, säger hon.
Ansvaret för att säkerställa att kosmetikan inte är hälsoskadlig kan dock inte enbart ligga på producenterna, tycker Sara Nomberg och poängterar att man inom EU behöver stärka regleringar för kemikalier och applicera försiktighetsprinciper för misstänkta ämnen.
– Idag anses en ingrediens säker om ingen bevisar motsatsen och ansvaret ligger på producenten att gå i god för ingrediensen. Istället bör produkten bevisas säker innan den överhuvudtaget släpps.

 

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Svårt för konsumenter
Den danska konsumentorganisationen Tæenk tar också upp problematiken med att alla skönhetsprodukter enligt lagen måste ha en innehållsförteckning på själva produkten - men när produkten säljs online kan webbutiker fortfarande komma undan med att inte erbjuda en ingredienslista. Det här gör det ännu svårare för konsumenter att ta ställning till produkten innan köp, tycker Sara Nomberg.
– Produkter ska märkas med innehållsförteckning ur ett säkerhetsperspektiv, och med en växande onlinehandel är det oerhört viktigt att det syns tydligt även där.
För att undvika onödiga kemikalier tipsar Sara Nomberg om att välja naturliga och obehandlade ingredienser, som oljor och örter.
– Välj också gärna produkter med så få ingredienser som möjligt så minskar du exponeringen av skadliga kemikalier och den så kallade cocktaileffekten, säger hon.

10 produkter från värstinglistan

Källa: Sveriges Konsumenter. Fotnot: Samtliga produkter på listan fick betyget C

  1. Gillette Venus Satin Care Barber Gel
  2. Nivea Sun Kids Protect & sensitive SPF 50+ (Unscented)
  3. Garnier Ambre Solaire Light & silky SPF 15
  4. Palmolive Aquarium
  5. Max Factor 2000 calorie mascara black
  6. Lancôme Definicils high definition 01 black
  7. Rexona Aloe vera roll-on
  8. Elizabeth Arden Eight hour cream
  9. Head & shoulders Shampoo classic clean
  10. L'oreal Casting Creme Gloss Amber 645
   Se hela listan här.

Av Tina Harr


Så räknas betygen ut

A: Produkten är fri från oönskade ämnen.
B: Produkten är fri från många oönskade ämnen, men får innehålla allergiframkallande ämnen som parfym eller ämnen som är miljöskadliga.
C: Produkten innehåller oönskade kemikalier, till exempel ämnen som är eller misstänks vara hormonstörande, starkt allergiframkallande, eller klassas som PBT eller vPvB (mer om förkortningarna här).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?