Annons

Trendigt äta ”vegokött”

Försäljningen av vegetarisk köttersättning har stigit med 15 procent de senaste åren. Det trendiga ”vegoköttet” går till exempel att hitta som quornfärs, kebab, gyros, köttbullar och skinka. Produkter som ska efterlikna kött och som är gjort av svamp och sojaprotein.

Redaktionen

23 juli, 2015
Trendigt äta ”vegokött”
Dela inlägget

Försäljningen av vegetarisk köttersättning har stigit med 15 procent de senaste åren. Det trendiga ”vegoköttet” går till exempel att hitta som quornfärs, kebab, gyros, köttbullar och skinka. Produkter som ska efterlikna kött och som är gjort av svamp eller sojaprotein.

Dagens Nyheter gjorde en rundringning till livsmedelsproducenter och olika matvarukedjor och kunde redovisa att försäljningen av det så kallade vegoköttet har ökat. Trenden har varit tydlig och hos Axfood har man sett en fördubbling av försäljningen de senaste månaderna.
Läs också: Våga välj vegetariskt

Tar ställning för miljö och hälsan
Anledningen till den kraftiga ökningen tros vara ett ställningstagande rörande miljön, hälsan och djurhållningen.
– Folk har fått upp ögonen för att maten är en stor miljöbov, och att forskningen säger att vegetarisk kost är mer hälsosam än kött- och mejeriprodukter. Men det handlar också om djuretik, när köttindustrin blivit mer transparent och det har framkommit att djuren inte alltid har det så bra, säger Magnus Hansson, ansvarig för marknad och försäljning på Anamma Syd till DN.
Läs också: Vegetariskt är det mest klimatsmarta valet

En katastrof ur miljösynpunkt
Det stora matkedjorna Ica och Coop märker också av en ökad efterfrågad av de vegetariska alternativen.
”Vegoköttet” finns som burgare, schnitzel, kebab, gyros, köttfärs, köttbullar, quorn men även vegetariska fiskpinnar och julskinka.
Livsmedelsverket ser ett tydligt ökat intresse för vegetarisk mat. Men trots det ökade intresset av ”vegokött” så äter svensken 55 kilo kött i snitt per år.
Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest och Martin Sjödahl, chef vid klimatenheten på Jordbruksverket, säger till DN:
– Vi har inte råd att äta så mycket kött i västvärlden som vi gör i dag ur miljösynpunkt. Dessutom ökar köttkonsumtionen.
Läs också: Vegetariska kikärtsburgare

Vegetarianer har bättre hälsa
Alla vegetariska livsmedel är inte ekologiska och det har riktats kritik mot att de använts miljögifter och konstgödsel i processen. Flera av producenterna hävdar att kritiken är missvisande och än finns inte tillräckligt med studier om ”vegoköttets” klimat- och miljöpåverkan. Trots detta är det dock bättre att äta ”vegokött” än kött från djur sett från en miljöaspekt men också ur hälsosynpunkt. Vegetarianer drabbas inte lika ofta av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck. Det skiljer heller inte särskilt mycket näringsmässigt mellan ”vegokött” och vanligt kött.
Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Annons

Av Inger Palm

Annons