Annons

Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Forskare menar att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav. Övergödning är ett annat stort hot. Innovativa företag som vill göra skillnad skapar nu skor och plagg – gjorda av havsplast, skräp och alger från övergödda sjöar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 juni, 2022
Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Forskare menar att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav. Övergödning är ett annat stort hot. Innovativa företag som vill göra skillnad skapar nu skor och plagg – gjorda av havsplast, skräp och alger från övergödda sjöar.

Varje år hamnar 5-13 miljoner ton skräp i våra hav och motsvarande fem fulla badkar med skräp spolas i land på Bohuskusten varje timme. Olika plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på stränderna. De har lämnats kvar eller glömts av oss människor – och blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Övergödning största utmaningen

Utöver problemen med nedskräpning är övergödning ett stort problem. Enligt WWF är övergödningen en av de största utmaningarna för Östersjön idag och bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd. Övergödning sker när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Utsläppen kommer från såväl jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp som industrier och trafik.

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

I denna dystra utveckling krävs att många goda krafter går samman för att rädda våra hav och sjöar. Företag har upptäckt att de kan återvinna både skräp och alger och göra mode av det.

Annons

5 skor och kläder gjorda av alger och skräp

1. Sneakers gjord av återvunna pet-flaskor och alger

Det svenska företaget Icebug, baserat i Göteborg, har tagit fram en rad klimatvänliga skor, bland annat sommarskon Eli som är en sneaker med ett långsiktigt hållbarhetstänk. Ovansidan i mesh är tillverkad av polyester som till 100 procent kommer från återvunna PET-flaskor. Och skon är färgad med en teknik som innebär minimal användning av både vatten och kemikalier. Men det allra mest anmärkningsvärda är att materialet i skons häl- och tåförstärkningar är tillverkat av återvunna fisknät och återvunnen polyeten. Skons mellansula består till 20 procent av alger från övergödda sjöar. Vattnet har filtrerats från giftiga alger och släpps sedan tillbaka i sjöarna.

Även i Icebugs terränglöpskor, som modellen OutRun, hittar man en mellansula som även den till 20% består av alger från övergödda sjöar, och en yttersula och överdel i 100% återvunnen PET-polyester, vilket ska göra OutRun till en av marknadens mest hållbara skor.

Rosa sneaker
Sommarsneakern Eli är tillverkad av återvunna PET-flaskor och återvunna fiskenät.

2. Sportkläder med 80 procent lägre klimatpåverkan

Ett annat svenskt nystartat företag är Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Deras första kollektion var framtagen av 120 kg återvunnet nylon (polyamid) varav 30 kg återvunnet fisknät. Jämfört med traditionellt producerade träningskläder sparar 1000 klädesplagg från Nature Hommages kollektion 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, uppger de själva. Detta innebär upp till 80 % lägre klimatpåverkan jämfört med industriellt framtaget tyg baserat på fossil olja.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

3. Strandskräp blir skor – innan de når havet

Storföretaget Adidas tillverkar tillsammans med välgörenhetsorganisationen Parley by the ocean träningsskor och träningskläder gjorda av av minst 75 % återvunnet plastavfall från kustlinjer och stränder – innan de når haven.

Annons

4. Badkläder av fiskenät

Systrarna Sofi och Frida Fahrman lanserade nyligen sitt egna badklädesmärke Seaquelle gjorda på återvunnen havsplast, fiskenät och annat nylon som hittats i haven

Och budgetkedjan Cubus hakar på trenden med en egen linje badkläder gjorda av Econyl, ett material gjort av nylonavfall från både hav och land. Nylonen rensas och omvandlas till sin ursprungliga styrka och egenskap till Econyl-nylongarn.

5. Illegala vapen blir smycken

Det är förstås inte bara haven som behöver städas upp. Svenska, banbrytande företaget Arild links vill göra smycken med en djupare mening och skifta fokus från värdet av smycken till värdet av människoliv genom att göra smycken av nedsmälta och återvunna illegala vapen, samt återvunna PET:flaskor. Genom deras smyckestillverkning har de bidragit till att 5 500 illegala vapen har försvunnit från gatorna.

Källor:
Håll Sverige Rent
WWF
Naturskydddsföreningen
Och företagen nämnda i texten

Av Carolina Eriksson

Annons