Annons
Annons

Tydlig koppling mellan magproblem och dålig sömn

Idag 19 maj är det Internationella mag- och tarmdagen. Drygt 40 procent av svenskarna har magbesvär – och det finns en tydlig koppling mellan magproblem och dålig sömn. Här förklarar sömnforskaren hur!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 maj, 2025
Sömnlös kvinna ligger i sängen med arm över ansiktet och kudde på magen

Visste du att hela 43 procent av svenskarna lever med olika magproblem? Gasig och uppblåst mage är de absolut vanligaste magproblemen, och är lika vanligt hos män som hos kvinnor. Cirka 50 procent av de som har magproblem uppger att de har besvär minst en gång i veckan. Det visar årets upplaga av den stora undersökningen Magrapporten, som denna gång fokuserat lite extra på kopplingen mellan magen och livsstilsfaktorer som stress, sömn och kost. 

Stress en bov bakom magproblem

41 procent av alla med magproblem menar att den främsta orsaken är stress. Mest stressade är kvinnor mellan 16–34 år: 60 procent i denna grupp känner sig ganska eller mycket stressade. Och kvinnor anger också stress och oro som en orsak till sina krånglande magar mycket oftare än män. Det som orsakar mest stress i livet är ekonomi, ensamhet och oro för framtiden.

Hur vi väljer att hantera våra bråkiga magar skiljer sig också åt mellan könen. Kvinnor undviker gärna åtsittande kläder, äter probiotika, ägnar sig åt yoga eller meditation och tar värktabletter. Män däremot fokuserar ofta på planering av, eller tätare, toalettbesök.

Magproblem hänger ihop med dålig sömn

Rapporten visar vidare på en stark koppling mellan sömn, maghälsa och stress.

60 procent av de personer som har magproblem lider även av dålig sömnkvalitet. För att hantera sina magproblem är den vanligaste åtgärden bland de som deltog i undersökningen att prioritera sömnen (att försöka sova mer eller bättre)

Annons
Annons

Sömnforskaren Pernilla Garmy, professor i omvårdnad vid fakulteten vid hälsovetenskap vid högskolan i Kristianstad, samt ordförande för nätverket för sömn och hälsa, säger svarar så här i ett videoklipp på Magrapportens hemsida.

Påverkar sömn maghälsan enligt forskning?

– Det finns ett dubbelriktad samband, har man magproblem är det inte så konstigt att man har problem med sömnen. Smärta påverkar ju sömnen. Men likadant: sömnbrist kan leda till att tarmfloran hamnar i obalans och det i sig kan leda till magproblem.

Finns det magproblem som är kopplade till sömnkvalitet?

– Ja, irriterad mage, IBS – som kan vara kopplad till oro och oro i sig – kan göra det svårt att sova. Vi ser en stark koppling mellan IBS och svårt att sova och sämre sömnkvalitet.

LÄS OCKSÅ: En tarmflora i balans kan minska NPF-symtom och inflammation

Pernilla Garmys tips till dig som har både mag- och sömnproblem

  • Försök vara snäll mot dig själv. Utforska vad du mår bra av och vad det finns för förutsättningar i ditt liv för att underlätta de här bekymren.
  • Kan du vila en stund på dagen om det är vad du behöver, eller göra annat för att underlätta sömnen på kvällen?
  • Träna på avslappning på dagen! Ett tips är att träna på avslappning i perioder då du inte kämpar för att försöka sova. Utan att försöka hitta lugn och ro när du inte är stressad, för att sedan kunna använda det när du ska försöka sova.

Källa: Magrapporten 2025

Annons
Annons

Om rapporten: Magrapporten gjordes 2025 för sjunde året i rad. Det är Sveriges största undersökning om maghälsa och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Ipsos under februari 2025. Totalt intervjuades 2 003 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. 

Fakta

Dessa vanor har de svenskar som mår allra bäst!

(Enligt Magrapporten 2025)

  • 50 procent promenerar minst 30 minuter flera gånger i veckan.
  • 42 procent konditionstränar.
  • 40 procent styrketränar regelbundet.
  • Ca 25 procent sysslar med någon form av sport.
  • 20 procent utövar yoga eller mediterar varje vecka.
  • 80 procent träffar familjen varje vecka.
  • 67 procent umgås regelbundet med vänner.
  • Över 50 procent tillbringar tid i naturen.
Annons