Annons

Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Det var barnen som förde journalisten Ulrika Hoffer in på hälsans område. Hon har sedan dess givit ut ett antal kokböcker och kan numera även kalla sig kokboksförfattre och kostrådgivare. Med boken "Råsmart familj" delade hon med sig av de recept och förändringar som hjälpt hennes familj. i höst kommer boken ut i en omarbetad version under namnet "Matsmart familj".

Redaktionen

8 september, 2017
Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Det var barnen förde journalisten Ulrika Hoffer in på hälsans område. Hon har sedan dess givit ut ett antal kokböcker och kan numera även kalla sig kokboksförfattre och kostrådgivare. Med boken ”Råsmart familj” delade hon med sig av de recept och förändringar som hjälpt hennes familj, i höst kommer boken ut i en omarbetad version under namnet ”Matsmart familj”.

Vad är hälsa för dig?
– Att jag känner mig glad, stark, vårdar mina relationer och är smärtfri.

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Jag har tre barn, varav en är häftigt mjölkproteinallergisk och en har celiaki. Det gjorde att jag fick börja se på mat på ett annat sätt, inte enbart som ett medel som kan påverka träningsresultat eller vikt. När ens lilla unge viker sig dubbel av magsmärtor, sitter håglös med maten orörd på tallriken för hon vill bara sova eller det kommer blod i toaletten, så blir det plötsligt en mycket större och viktigare fråga vad som ligger på tallriken. Det startade vår resa för drygt tio år sedan.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerans ökar bland vuxna

Hur äter du för att ta hand om din hälsa?
– Jag äter nog vad många skulle kalla medelhavsinspirerat, med mycket grönsaker, bönor, fisk och nötter, men sparsamt med kött och mjölkprodukter. Eftersom jag utbildar både raw foodkockar och vegankockar, så är det rätt många som tror att jag ”är” raw eller vegan. Jag gillar verkligen all inspiration raw food kan ge och tycker att det är ett fantastiskt sätt att få in mer grönt och nötter i kosten på ett kul och spännande sätt, men jag kommer aldrig att definiera mig själv utifrån vad jag lägger på tallriken. Mat är bara mat, som vi ska äta i förnuftiga mängder. Jag möter allt för många som trasslat in sig i regler och ramar för vad som är ”bra” och ”dåligt” och ”tillåtet” och ”förbjudet” – och mest av allt bara längtar efter ett avspänt, naturligt förhållande till mat och kropp igen. Sorgligt och tankeväckande.

Annons

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Väljer du bort något?
– Vardagen är i regel ganska fri från mat med gluten och mjölkprodukter, mest av praktiska skäl och för att göra det hållbart för barnen som måste avstå. Annars nej. Jag äter allt, med viss måtta.

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Till frukost gör jag en vad jag kallar Crazy smoothie. Den kan innehålla kokt sötpotatis, fryst broccoli, spenat, paprika, selleri, chili, ingefära och lite söt frukt som banan eller päron. Ofta bär, gärna lingon. Samt lite olika nötter och frön. Eller avokado. En näve havregryn. Vatten, mandelmjölk, kallt örtte eller äppeljuice. Lite sukrin eller honung om det behövs för sötman. Mina smoothies är en grundpelare här hemma och alltid en improvisation, vissa dagar mer galna än andra och ungarna är med på noterna de också. Men det kan också vara en tallrik havregrynsgröt med blåbär och ett kokt ägg i all enkelhet.

Till lunch kan det bli ett par deciliter bönor eller några ägg med olika former av kål till, olivolja och citron, berättar Ulrika. Gärna smaksättare i form av kapris, en god tomatsås eller oliver. En frukt eller två. Till middag äter Ulrika ofta fisk, kyckling eller bönor med massor av kål och rotfrukter.
Mellan måltiderna slinker det ned en del kaffe ibland med en blir mörk choklad och på kvällen äter Ulrika gärna snacks. I bästa fall körsbär och grönt te. I andra fall ett glas rött vin och salta chips.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Bönor, linser, havre, nötter och frön, kål, rotfrukter, lök, chili, vitlök, äpplen, jordnötssmör, ägg, olivolja, vitvinsvinäger, bär, frysta grönsaker, haricot verts, dijonsenap, kapris och tamari.

Annons

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Pinfärsk torsk med brynt smör, färskpotatis, massor av dill, citron och salt.

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Linser och bönor! Suveräna ur alla perspektiv: De ger protein, grova kolhydrater, fibrer, antioxidanter, mineraler, de är prebiotiska, dvs fungerar som mat för tarmens goda bakterier, de håller blodsockret stabilt och de mättar kopiöst bra! Plus att de är billiga och klimatsmarta också.

Och mindre?
– Puffat, sockerindränkt frukostgodis. Det är en dålig referens för barn som har stor nytta av att vänja sig vid frukostar som ger näring och mättnad, inte bara snabb energi.

Har du några hemliga laster?
– Rött vin. Varken hemligt eller belastande, egentligen, men jag ska vara observant på att det inte blir vin flera kvällar i rad. Det går ut över sömn och gör mig lätt chipssugen, tyvärr. Men ja, jag äter chips då och då också.

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Att små, enkla förändringar kan ge enorma hälsovinster och höja livskvaliteten för så många. Ibland får man intrycket av att det inte är gott nog om man inte fyller skåpen med dyra pulver från andra sidan jordklotet, men forskningen visar ju igen och igen och igen att genom att följa ett par enkla principer, exempelvis att äta proteinrikt och välja protein i form av fisk och bönor, äta rejält med grönsaker, välja fullkorn, dricka (ganska många!) koppar kaffe och gärna te, äta nötter och frön istället för raffinerade oljor, så kan vi skydda oss mot diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, övervikt och möjligen även demenssjukdomar och vissa typer av cancer. På ganska kort tid kan det påverka blodfetter, insulinkänslighet och kroppssammansättning i rätt riktning. Väldigt häftigt!

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Extremt lustfyllt. Och nödvändigt, jag har haft diskbråck och måste verkligen träna tungt för att inte få problem igen. Så jag vill helst röra på mig varje dag. Som bas tränar jag tyngdlyftning 2-3 gånger i veckan, vi har mycket diabetes i släkten och muskelmassa är ett bra skydd mot insulinresistens. Jag crawlar och springer, både själv och med ungarna, så ofta om möjligt. Då och då utmanar jag mig lite extra och cyklar mountainbike, paddlar kajak och klättrar. Vi precis flyttat från stan till radhus och det innebär studsmatta, sanslöst jobbigt och roligt.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Jag äter D-vitamin vintertid och lite magnesium mot kramp efter hårdare träning, oklart om det har någon effekt, men jag gör det ändå. Kalcium kompletterar vi med i perioder, men jag ser främst till att välja berikad havremjölk. Jag är dessutom blodgivare med tendens till låga järnvärden, så jag tar även järntillskott. När det gäller så kallad superfoods kan det vara kul att lägga lite lucumapulver i dadelbollarna för smakens skull, det är även spännande med alger. Men det florerar många missvisande påståenden, bland annat stötte jag på en bloggtext som påstod att moringa innehåller mer kalium än bananer och mer karotenoider än morötter. Men det bygger ju på att man jämför moringapulver med hela råvaror. Om man istället torkar och pulveriserar banan och morot, så blir faktiskt förhållandet tvärtom. Jag föredrar superfoods i form av fantastiska råvaror som bönor, nötter, bör, havre, ägg, fet fisk och så vidare och lämnar pulvren på hyllan om de inte tillför något rent smakmässigt.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Sov! Sömn är antagligen den mest underskattade och effektivaste hälsoåtgärden som finns. Inget superpulver eller tillskott kan skölja bort sömnbrist. När vi sover ägnar sig kroppen åt återhämtning och reparation. Sömnbrist kan öka risken för diabetes, övervikt och fetma, hjärt-kärlsjukdom, ångest och depression. Har man svårt att sova kan det vara hög tid att söka hjälp, bland annat KBT har visat sig kunna hjälpa många.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Ulrika Hoffer
Yrke: Kostrådgivare, journalist och författare
Bor: Sollentuna
Intressen utöver hälsa: Silversmide (mitt alternativ till meditation och mindfulness) och samhällsfrågor.

Böcker av Ulrika: ”Råsmart familj”, ”Supersnacks och fler smarta sötsaker” och ”Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

Annons