Nilla Gunnarsson

Nilla Gunnarsson: “Min förändrade kosthållning läkte mig”

Fakta

Namn: Nilla Gunnarsson
Ålder: 40 år
Bor: Hägersten
Familj: Hunden Bollo
Sysselsättning: Egenföretagare - främst som kostrådgivare, matkonsult
Aktuell med: Böckerna "Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker" 2016 (Max Ström) och "Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker" 2016 (Semic)
Bakgrund: Utbildad kock och pedagog
BloggNillaskitchen.com - recept och kostrådgivning

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse.
Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från
muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär.
– Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten, säger hon till Kurera.

Nilla Gunnarsson är kostrådgivare, matkonsult, hälsocoach och aktuell med sina två böcker: "Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker" och "Laga glutenfritt: pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker". Dessutom är hon toppbloggare och kvinnan bakom populära Nillaskitchen.com.

Uppvuxen med en generellt sund inställning till mat snarare än förmaningar
Att maten är viktig för välmåendet har Nilla Gunnarsson vuxit upp med. Men hon berättar att det var mer en generell inställning än sträng förmaning.
– Mer att man ska äta ordentliga hemlagade måltider tillsammans. En rejäl frukost varje dag, sallad till maten, bara socker på helgen och så vidare. De riktlinjerna höll jag mig enkelt till på egen hand även när jag i 20-årsåldern i övrigt levde väldigt ohälsosamt.

Skalade bort osunda vanor för tio år sedan
Hennes egna hälsoresa började år 2007 då hon på riktigt började ta hand om hälsan, berättar hon. Det var en upptäckt hon gjorde lite pö om pö under några år och som – så ofta – grundade sig i en viss hälsoproblematik.
– Jag skalade bort osunda vanor, drack ingen alkohol, åt normalt och började att yoga fyra gånger i veckan, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp

La om till en ren och läkande kost – blev av med smärtor, dimmig blick och PMS 
Men trots att hon hade började leva väldigt mycket mer sunt än innan led hon fortfarande av problem med muskelsmärtor, dimmig blick, trötthet, PMS och en allt för snabb mage, berättar hon.
– År 2010 la jag om kosten till en ren och läkande kost utan gluten, vete, mjölk och socker. Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker, och i övrigt åt hälsosamt, förbättrades mina symtom i en handvändning inom ett par veckor. Jag kände stor skillnad redan inom några dagar. Efter bara någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte då hade upplevt sedan innan puberteten.

 

Äter inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och basbildande
För Nilla handlar det framför allt om att äta gott och naturligt, berättar hon.
– Så som vi människor är menade att äta från början. I enlighet med, och med respekt för, naturen. Det betyder råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt, utan framavling och genetisk påverkan från människor. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och nästan alltid tillagas från grunden i hemmet.
– Kosten jag äter till vardags och har satt samman för boken ”Sju steg” är egentligen densamma: inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och jag tänker även på att den ska vara basbildande. Att få med alla aspekter är lättare än vad man tror och går ut på vissa enkla principer, till exempel att basera maten på grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

Tankar kring så kallade superfoods
I första hand "näringsmaxar" Nilla den mat hon äter genom att äta mängder med grönsaker.
– Jag äter till exempel mörkgröna grönsaker varje dag och bär flera gånger i veckan, som blåbär och hallon. I läkande perioder rekommenderar jag olika gröna pulver för dem som vill ta till något extra. Jag själv använder olika gröna pulver, som till exempel spirulina och vetegräs, i mina gröna smoothies. Jag använder också en hel del raw food-pulver från till exempel frystorkade hallon, blåbär, lucuma, mesquite och rödbetor som naturlig sötning och smaksättning i raw food-desserter och smoothies. De bidrar ju dessutom med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier.

LÄS OCKSÅ: Vill äta superfoods men orkar inte? Guide till supermat i kapselform

Hon tillägger:
– Men annars ger bra råvaror mer än de flesta tror. Lax och annan fet fisk, havre, teff, bönor, färgglada grönsaker, frukter och bär, nötter och frön är fantastiska superfoods.

Tankar kring kosttillskott
Även om Nilla i första hand är mån om att äta näringsmaxat men hon är inte främmande för att då och då komplettera med kosttillskott:
– Kosten kan och bör i slutänden tillföra det mesta en människa behöver men jag äter kosttillskott av olika slag i läkande perioder, säger hon och fortsätter:
– Jag rekommenderar även ofta personer med till exempel utmattning att ta B-vitaminkomplex, omega-3 och magnesium. Det kan verkligen hjälpa en person att komma på rätt köl. Men det är ett långsiktigt tänk med en livsstilsförändring som hjälper människor att läka i det långa loppet. Om man behöver extra magnesium är det ofta ett tecken på att man även bör minska stress och utmattning istället för att tillskotten blir en form av symtomlindring.

LÄS OCKSÅ: Jag är emot och för kosttillskott

Nilla Gunnarsson

Nilla Gunnarsson på sin favoritplats - köket.

Baserar kosten på grönsaker och eko
För att lyckas att hålla detta rena kosthållningstänk är Nillas lösning just denna: att basera sin kost på grönsaker i stor variation och att äta så mycket ekologiskt som möjligt, både gällande kött, fisk, ägg, vegetabiliskt protein, kolhydrater och grönsaker, berättar hon.
Hon undviker fortfarande vetemjöl och de flesta andra sädesslag, komjölksprodukter och vitt socker - en kosthållning som numera ofta kallas "ren mat" eller ”clean eating".
– Istället för komjölksprodukter äter jag till exempel ghee som är ett sorts skirat smör, kokosmjölk och kokosgrädde, cashewgrädde, cashewyoghurt, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, sesammjölk och kallpressade oljor. Ibland äter jag även ibland getost och fårost, men måttligt.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Dessutom äter hon många glutenfria sädesslag, berättar hon.
– Jag äter grässorter och fröer, såsom havre, durra, teff, bovete, hirs, amarant och opolerat ris, som innehåller mängder med mineraler och andra viktiga näringsämnen. Jag är noga med att inkludera långsamma och näringsrika kolhydrater i min vardagskost.

Om vi tänker att alla människor går att kategorisera efter en viss diet, utifrån det de mestadels väljer att äta – vilken diet följer du då? Bortsett från "clean eating"?
– Så som jag äter kan nog liknas vid medelhavskost eller blå zoner-mat men helt utan gluten och mejeri från kor. Rena ursprungliga råvaror, vegetariskt flera dagar i veckan och ett tänk för bra näringsinnehåll och blodsockerbalans. Jag inkluderar ris, baljväxter, quinoa, getost, fårost och så vidare. Man kanske kan kalla det för en glutenfri och mjölkfri GI-kost?

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte tål gluten

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Just nu äter jag mycket vegetariskt, cirka tre till sex dagar i veckan. Och ibland avslutas en raw vegan dag med en köttgryta, säger Nilla och skrattar.

 

Frukost?
– Jag varierar frukosten mycket. Rawfoodgröt, hembakat glutenfritt bröd med fårost - eller någon glutenfri gröt plus kaffe.

Mellanmål?
– Nästan varje dag äter jag ett mellanmål, till exempel en frukt, lite nötter eller en smoothie.

Lunch?
– En matig sallad med till exempel spenat, ägg, bönor, avokado, oliver och god dressing

Middag?
– Till exempel en indisk linsgryta med spenat och kokosmjölk är min favorit just nu. Även pastasallad är en ny favorit faktiskt. Nu finns det ju hundra procent rårispasta, bovetepasta eller kikärtspasta så jag tycker det är god och närande mat som man lätt kombinerar med mängder av grönsaker.

Kvällsmål?
–  Gärna lite bananglass med nötsmör eller fruktsallad. Bananglass med kakao och nötsmör är för övrigt min absoluta favoritefterrätt.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Grönsaker. Mina favoriter är spenat, lök, vitlök, tomat, gurka, broccoli, vitkål, grönkål, zucchini, morot, ägg, nötsmör, oliver, soltorkade tomater och sötpotatis.

Om du bara fick äta en maträtt i en hel vecka, vilken rätt skulle du då välja?
– Kycklingsallad. Som jag gör den själv med ruccola, basilika, tomat, gurka, rödlök, valnötter, soltorkad tomat, citron och olivolja.

Har du några hemliga laster?
– Ja, choklad, get- och fårost och kaffe. Och så tittar jag lite för mycket på Youtube, erkänner Nilla och skrattar.

Vad är roligast inom kost och hälsa?
– Själva matlagningen. Att få vara kreativ och experimentera vid spisen och skapa nya recept att sedan dela med sig av till andra människor som faktiskt lagar dem och känner att de mår bättre. Jag känner verkligen att det jag gör är meningsfullt för andra. Den kombinationen är väldigt stimulerande för mig.

Vad är roligast? Matlagning eller bak?
– Hm… Det är nästan omöjligt att svara på. Men om jag måste ge ett svar så kanske matlagning ändå.

 

Nilla om skönhet och hudvård
Kurera är förstås nyfikna på att få veta hur Nilla lever i övrigt? Tänker hon på sådant som plastbantning, giftminimering, naturlig hudvård till exempel? Ja visst gör hon det, visar det sig.
– Jag har faktiskt aldrig använt hudvårdsprodukter som krämer och liknande. Helt intuitivt har jag sedan tonåren, i hemlighet, smörjt in mig med olivolja. Jag får någon slags klaustrofobisk känsla av onaturliga, syntetiska krämer. Jag känner verkligen av att huden inte kan andas. Jag smörjer mig nu med främst kokosolja och köper bara ekologiskt smink.

LÄS OCKSÅ: Ekologiska skönhetsexperten tipsar: Knepen som håller dig snygg längre

Kunnig om viner
Som den hälsogourmand Nilla ändå är är vi förstås lite nyfikna även på hur ofta hon dricker alkohol och vad hon då helst dricker?
– Ungefär var tredje vecka. Jag har jobbat inom restaurang och kan en del om viner och olika spritsorter. Jag njuter av alkoholen jag dricker när jag väl dricker.

Tränar yoga i hemmet
Så hur rör hon helst på sig? Finns någon speciell favoritträningsform?
– Ja, promenader med hunden kombinerat med lugn yoga hemma. Jag har tidigare under många år tränat bikramyoga ganska intensivt. Yogan har funnits med mig i tio år nu men i perioder har jag inte tränat yoga alls utan bara cyklat och promenerat. Nu ska jag precis påbörja en yogalärarutbildning, vilket jag tror kommer att inleda en ny fas i livet för mig. Yogan bidrar med kroppsmedvetenhet och medveten andning, som är ovärderliga verktyg för hälsan.

Vilka förebilder har du inom kost och hälsa?
– Jag följer inga hälsobloggar regelbundet faktiskt utan hämtar inspiration från andra kockar som gör något bra, till exempel Jamie Oliver, Tommy Myllimäki, Sebastien Boudet och Paul Svensson. De lever och äter inte som jag men deras högsta intention är att förändra hur människor äter till det bättre på ett inspirerande sätt. Det har vi gemensamt.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Nilla Gunnarsson
Ålder: 40 år
Bor: Hägersten
Familj: Hunden Bollo
Sysselsättning: Egenföretagare - främst som kostrådgivare, matkonsult
Aktuell med: Böckerna "Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker" 2016 (Max Ström) och "Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker" 2016 (Semic)
Bakgrund: Utbildad kock och pedagog
BloggNillaskitchen.com - recept och kostrådgivning

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

 

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.



 

Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.