Annons
Annons

Ultraprocessad mat ökar kvinnors risk att dö för tidigt

Ultraprocessad mat är kopplad till en ökad risk att dö för tidigt, särskilt bland kvinnor – det visar en ny stor studie från Lunds universitet. Och risken att dö i två sorters sjukdomar ökar särskilt mycket, här berättar vi vilka.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 mars, 2025
Närbild på kvinna i soffa som äter chips, skräpmat och dricker läsk

Vi äter allt mer av den billiga och ofta flitigt marknadsförda ultraprocessade maten i Sverige. Alltså mat som har gått igenom många industriella processer och innehåller tillsatt socker, salt, fett och artificiella ämnen. Det handlar till exempel om läsk och andra sötade drycker, färdigmat och processat kött, som korv.

En ny studie från Lunds universitet (publicerad i oktober 2024 i tidskriften Clinical Nutrition) följde 27 670 personer under 23 år. Deltagarnas konsumtion av ultraprocessad mat utvärderades med hjälp av ett frågeformulär och en sjudagars matdagbok. Under studiens gång dog 11333 deltagare. Och studiens resultat visade att ett högre intag av ultraprocessad mat var kopplat till en ökad risk att dö i förtid, samt till död i hjärt-kärlsjukdom och luftvägssjukdom. Främst bland kvinnor.

Begränsat intag av ultraprocessad mat kan minska risk att dö i förtid

Den största boven visade sig vara sötade drycker och processat kött. Däremot hittade forskarna ingen koppling mellan ultraprocessad mat och död i cancer.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet som ansvarade för studien.

Nu behövs mer forskning för att förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen och sambandet med hjärt-kärlsjukdom. Det understryker Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden som bidragit med anslag till forskningsstudien, i en artikel på fondens hemsida.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Fet fisk minskar risken för hjärt-kärlsjukdom

Fakta

Vad är ultraprocessad mat?

Mat som innehåller en eller flera av följande:

  • Ingredienser som används nästan uteslutande av industrin
  • Råvaror som har brutits ned och sedan satts samman igen
  • Tillsatt socker, fett och salt, oftast i kombination
  • Mat som säljs i tilltalande förpackningar som uppmuntrar till överkonsumtion.
  • Exempelvis: Läsk, godis och choklad, glass, chips, industriellt tillverkat bröd, bakverk och kakor, sötade mejeriprodukter, chicken nuggets, korv, sötade frukostflingor, pulvermat som soppor eller måltidsersättning.

Ibland räknas även andra livsmedel in, på grund av till exempel de ingredienser de innehåller, eller att de har tillverkats industriellt. Några exempel är en färdig pastarätt eller en sås som innehåller konserveringsmedel.

Källa: Hjärt- Lungfonden

Annons