Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Köttkonsumtion ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

Regelbunden köttkonsumtion ökar risken för hjärt-kärlsjukdom med hela 60 procent medan protein från nötter och fröer gynnar hjärtat, det visar en ny internationell forskarstudie.

Tidigare har de flesta studier fokuserat på olika fetters inverkan men nu har forskare alltså undersökt effekten av olika proteinkällor på hjärtat. Det visade sig att de som åt mycket kött hade en ökad risk medan de som istället fick sitt protein från frön och nötter minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 40 procent.

Gröna protienkällor skyddar
Resultaten bygger på en analys av data från 81 000 deltagare som svarat på frågor sin matvanor mellan 2002 och 2007. Man fann ingen koppling mellan protein från spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker med hjärtsjukdom. Kopplingen var tydligast i yngre år vilket gör att forskarna dragit slutsatsen att valet av protienkälla är en lika viktig faktor som valet av fett för att undvika för tidig död.

 

LÄS OCKSÅ: Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Skifte från fett till protein
Studien som publicerades i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Epidemiology “är ett samarbete mellan Loma Linda University School of Public Health i Kalifornien och Institut National de la Recherche Agronomique i Paris. Det är alltså inte längre bara det mättade fettet från animaliska proteinkällor som anses utgöra en hälsorisk utan även själva proteinet menar Gary Fraser vid Loma Linda University som menar att studien bekräftar deras misstankar att nötter och fröer skyddar hjärtat medan protein från kött medför ökad risk.

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Mer forskning uppmuntras
Forskare bör nu titta närmre på hur proteiner påverkar hjärthälsan till exempel när det kommer till vilka aminosyror som länkas till hjärt-kärlsjukdomar, skriver Newsweek som även framhåller behovet av att titta på proteinets inverkan på andra riskfaktorer så som blodfetter, blodtryck och vikt.

Av redaktionen

Källa: Newsweek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.