man äter lunch vid skrivbordet grön buffe

Undersökning visar: Vegotrenden håller i sig

Enligt en undersökning om svenskars lunchvanor gjord av Fazer food services äter fler vegetariskt till lunch än för fyra år sedan. Många fler uppgav även att de väljer vegetariskt av hälso- såväl som miljöskäl än vid tidigare mätning.

De som väljer att äta en vegetarisk lunch minst en gång i veckan är fler idag som gör det än 2012 då företaget gjorde sin förra mätning. Siffran har ökat från 28 till 33 procent. Däremot har tendensen att välja hälsosam mat till lunch minskat något skriver rapportförfattarna något de tror beror på att vi redan äter mer hälsosamt än vad vi gjorde för fyra år sedan. Andra siffror visar att vi tycks vara mindre rädda för fett och kolhydrater än vad vi var 2012, vi inte heller lika nitiska med vårt protein- och fiberintag. Däremot har anledningen till varför vi väljer vegetariskt ändrats och allt fler uppger att de väljer vegetariskt av hälsoskäl nu mot 2012. Betydligt fler väljer även att äta närproducerat, vegetariskt och ekologiskt av miljöskäl än tidigare.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: “Vad vi äter är en fråga om liv och död”

 

Många hoppar över lunchen
Andra trender när det kommer till lunchvanor är att vi fortsätter äta framför datorn och närmare 30 procent äter ingen lunch alls, av dem uppgav 22 procent att de inte hade tid och 37 procent att de inte var hungriga.

LÄS OCKSÅ “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Husmanskost fortfarande i täten
Den som följer trendiga och inflytelserika matprofiler på Instagram kan lätt bli lockad att tro att pokébowls, veganskt och raw food dominerar vårt val av lunchmat men förutom hos en liten klick stockholmare kommer den typen av kost långt tämligen långt ner på listan – bara en procent väljer till exempel pokébowl ­– enligt undersökningen. Högst upp kommer fortfarande den klassiska svenska husmanskosten följt av pasta och mackor.

LÄS OCKSÅ: Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom

Uppföljning från 2012
Undersökningen som är gjord av Fazer food services är en uppföljning av den undersökning av svenskars lunchvanor som företaget gjorde 2012. Syftet är att kartlägga trender, attityder och konsumtionsmönster och se hur de påverkar våra lunchvanor nu och i framtiden. Uppgifter har samlats in bland annat genom research och intervjuer med 1000 svenskar.

Av redaktionen

Källa: Fazer Food Services  och Metro

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.

Fiskolja ger smarta barn

Naturlig hälsa

Den kost vi äter idag innehåller inte så mycket omega-3. Hur brist på fleromättade fettsyror kan påverka barn har därför blivit ett växande forskningsområde och man har sett en koppling mellan fettsyror och mindre beteendestörningar. Flera studier visar att tillskott av omega-3 kan förbättra inlärning och läsförmåga hos skolbarn, speciellt hos de med uppmärksamhetsproblem.

petra månström

Löpexpertens tre bästa tips för lyckad löpning

Träning

Petra Månström vill få bort fokus från kilometertider och prestation. Istället vill hon förmedla glädjen runt löpning, men även om vi inte springer för att prestera kan det vara bra att veta hur vi gör för att få ut så mycket som möjligt av löprundan. Här delar den populära löparbloggaren med sig av sina bästa knep.