Undersökning visar: Vegotrenden håller i sig | Kurera.se
man äter lunch vid skrivbordet grön buffe

Undersökning visar: Vegotrenden håller i sig

Enligt en undersökning om svenskars lunchvanor gjord av Fazer food services äter fler vegetariskt till lunch än för fyra år sedan. Många fler uppgav även att de väljer vegetariskt av hälso- såväl som miljöskäl än vid tidigare mätning.

De som väljer att äta en vegetarisk lunch minst en gång i veckan är fler idag som gör det än 2012 då företaget gjorde sin förra mätning. Siffran har ökat från 28 till 33 procent. Däremot har tendensen att välja hälsosam mat till lunch minskat något skriver rapportförfattarna något de tror beror på att vi redan äter mer hälsosamt än vad vi gjorde för fyra år sedan. Andra siffror visar att vi tycks vara mindre rädda för fett och kolhydrater än vad vi var 2012, vi inte heller lika nitiska med vårt protein- och fiberintag. Däremot har anledningen till varför vi väljer vegetariskt ändrats och allt fler uppger att de väljer vegetariskt av hälsoskäl nu mot 2012. Betydligt fler väljer även att äta närproducerat, vegetariskt och ekologiskt av miljöskäl än tidigare.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: "Vad vi äter är en fråga om liv och död"

Många hoppar över lunchen
Andra trender när det kommer till lunchvanor är att vi fortsätter äta framför datorn och närmare 30 procent äter ingen lunch alls, av dem uppgav 22 procent att de inte hade tid och 37 procent att de inte var hungriga.

 

LÄS OCKSÅ "Grönare ätande är vår tids största möjlighet"

Husmanskost fortfarande i täten
Den som följer trendiga och inflytelserika matprofiler på Instagram kan lätt bli lockad att tro att pokébowls, veganskt och raw food dominerar vårt val av lunchmat men förutom hos en liten klick stockholmare kommer den typen av kost långt tämligen långt ner på listan – bara en procent väljer till exempel pokébowl ­– enligt undersökningen. Högst upp kommer fortfarande den klassiska svenska husmanskosten följt av pasta och mackor.

LÄS OCKSÅ: Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom

Uppföljning från 2012
Undersökningen som är gjord av Fazer food services är en uppföljning av den undersökning av svenskars lunchvanor som företaget gjorde 2012. Syftet är att kartlägga trender, attityder och konsumtionsmönster och se hur de påverkar våra lunchvanor nu och i framtiden. Uppgifter har samlats in bland annat genom research och intervjuer med 1000 svenskar.

Av redaktionen

Källa: Fazer Food Services  och Metro

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.