I en uppmärksammad TikTok-video som har setts mer än 6 miljoner gånger, berättar den amerikanska äktenskaps- och familjeterapeuten Kati Morton om detta fenomen, eller snarare den personlighetstyp, som på engelska kallas ”eldest daughter syndrom”.
Plats i syskonskaran påverkar våra liv
Att vår plats i syskonskaran påverkar vår personlighet och hur vi lyckas och mår genom livet, har vi läst om tidigare. Men självklart spelar även andra faktorer stor roll, som klass, kön, arv och miljö.
Exempelvis brukar storasyskon stereotypt beskrivas som självsäkra, pålitliga, ansvarstagande personer som det oftast går bra för i livet i form av både högre studier och inkomst. Medan mellanbarn i regel är sociala lagspelare som lätt kan bli den lyssnande, medlande (och ibland förbisedda) diplomaten i familjen. Småsyskon beskrivs ofta som charmiga, men även mer risktagande, rebelliska personer som lättare ger upp när det blir tufft. Ensambarnet då? De anpassar sig snarare än gör revolt och är i regel ansvarsfulla, välorganiserade, konflikträdda och ibland en aning självupptagna.
Storystrar tar större ansvar för hushållet
Är du själv den äldsta systern i en syskonskara? Eller känner du dig som en sådan, trots att du inte är det, utan kanske lillasyster? Kati Morton beskriver i videon i fråga storasystersyndromet som en ”term som myntats för att beskriva den unika press och det ansvar som läggs på den äldsta dottern i familjen”. Och Yang Hu, som är professor i sociologi vid Lancaster University, beskriver syndromet som en ”känslomässig börda som de äldsta döttrarna tenderar att ta på sig i många familjer från en ung ålder”.
Kati Morton menar till exempel att den äldsta dottern i familjen i regel tar ett större ansvar för hushållsarbetet än andra syskon. Men: det intressanta är att du kan känna dig som en storasyster, även om du inte är det utan i själva verket lillasyster, exempelvis.
Ingen vedertagen diagnos
Viktigt att tillägga är att detta syndrom inte är baserat på vetenskaplig fakta, utan det handlar om en känsla hos personerna i fråga. Kati Morton understryker också att storasystersyndrom inte är en officiell diagnos inom mental hälsa. Syndromet skulle också kunna bero på könsroller lika mycket som ens plats i syskonskaran. Men oavsett detta: här nedan går Kati Morton igenom de tecken som pekar på att du kan ha storasystersyndrom.
LÄS OCKSÅ: Hur många syskon har du? Antalet påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom
8 tecken på att du har storasystersyndrom
- Du känner en intensiv ansvarskänsla.
- Du är en överpresterande typ A-person och väldigt driven.
- Du oroar dig mycket och har förmodligen ångest.
- Du kämpar med en tendens att jämt vilja behaga människor, alltså att vara en så kallad ”people pleaser”.
- Du har svårt att sätta och upprätthålla gränser.
- Du ogillar dina syskon och familj.
- Du kämpar med skuldkänslor.
- Du har det svårt i dina vuxna relationer.
Känslomässig börda att vara storasyster
Och väldigt många storasystrar håller med och känner igen sig, det vittnar det långa kommentarsfältet under videon i fråga om. Men det dyker även upp lillasystrar som tycker att beskrivningarna i själva verket stämmer in på dem.
Källa: The Guardian
Vad säger forskningen?
Studier har funnit samband mellan vår plats i syskonskaran och exempelvis utbildningsnivå och IQ, hur benägna vi är att ta finansiella risker och till och med ägna oss åt farliga sporter. Men flera av dessa studier av födelseordningens betydelse har varit relativt små och många av dem har bara fokuserat på en enda tidpunkt, poängterar Rodica Damian, som är socialpersonlighetspsykolog vid University of Houston. Det innebär att äldre syskon kan ha verkat mer ansvarstagande eller ännu mer intelligenta i studien i fråga, på grund av att de helt enkelt var mer mogna än sina syskon just då.
Oavsett vad forskningen säger så hindrar det inte att många människor letar efter en förklaring och ”en kod” till varför de är eller beter sig på ett visst sätt, som kan sätta ord på deras erfarenheter.
Källa: New York Times