Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

fyra äldre i en pool

Hur många syskon har du? Antalet påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom

Hjärt-kärlsjukdomar är en av västvärldens största folksjukdomar, och det skördar miljoner liv varje år. Forskningen är därför stor. Nu har en befolkningsstudie, gjord i Lund, visat att din plats i syskonskaran kan öka eller minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Var befinner du dig i syskonskaran? En ny befolkningsstudie gjord vid Lunds universitet visar att om du är du äldst i syskonskaran har du lägst risk för att drabbas av hjärtrelaterade sjukdomar.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det visade sig att om man hade ett eller två syskon då minskade riskerna för hjärtproblem, men däremot om mannen eller kvinnan hade fyra eller fler syskon ökade riskerna. Och den som inte hade några syskon löpte även den en större risk.

 

LÄS OCKSÅ: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Sociala mekanismer

Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet har lett studien och han menar att det kan vara till stor nytta att känna till kopplingen mellan antalet syskon, ordningen i syskonskaran och en eventuell förhöjd risk för hjärtproblem.

– Framtida forskning bör därför inriktas på att hitta biologiska eller sociala mekanismer som kopplar samman status av att vara förstfödd till lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, vilket våra observationer visar, säger Peter M Nilsson i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Nationellt register

I dagsläget hittar man de som löper en ökad risk för hjärtsjukdom genom att fråga patienterna om hjärt-kärlsjukdom i familjen. I befolkningsstudien studerade man en familjeproblematiken via syskonskaran och hur detta har betydelse socialt, psykologiskt och biologiskt.

Forskarna hade tillgång till ett nationellt register och här studerades cirka 2,6 miljoner kvinnor och män som var födda mellan 1932 och 1960. Dessa personer var 30–58 år 1990 och här kunde man se vilken ordning de hade i syskonskaran och vad som hände de kommande 25 åren.

Män med fler än ett syskon hade en lägre risk för dödsfall än män utan syskon, medan de med tre eller fler syskon hade en ökad risk för kranskärlshändelser.

 

LÄS OCKSÅ: Baljväxter kan ge ett friskare hjärta

Utvidgad studie

– Ett liknande mönster kunde vi se hos kvinnor. Jämfört med de utan syskon hade kvinnor med tre eller fler syskon en ökad risk för kardiovaskulära händelser, medan de med två eller fler syskon löpte en ökad risk för kranskärlshändelser. Kvinnor med ett eller flera syskon hade en lägre risk för dödsfall, säger Peter M Nilsson.

Resultaten från denna studie skiljer sig mot tidigare resultat eftersom det tagits hänsyn till icke-dödliga hjärtkärlhändelser. Resultaten kan ha betydelse för länders familjepolitik. Till exempel har Kina, som bara tillåtit ett barn per familj nu ökat på detta till tre barn.

Studier har nämligen visat att majoriteten av pojkar i enbarnsfamiljer har lett till att dessa barn blivit bortskämda och överviktiga. Något som på sikt leder till ohälsa.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Studien:  BMJ


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.