Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna iklädd handduk med spraydeo på rosa bakgrund

Vad innehåller deodoranten?

Dagens deodoranter håller oss fria från svettlukt i flera dagar. Hur är det möjligt? Vad är det egentligen vi smörjer under armarna?

 

Ingen vill lukta svett. Idag vill vi inte dofta något annat än nyduschade, indränkta i parfym och insmorda med väldoftande kroppskrämer. Dessutom vill vi att kläderna ska dofta nytvättat - helst resten av dagen. Här kommer deodoranten in i leken, de lovar att hålla oss fräscha från morgon till kväll, hur fysiskt aktiva vi än är. Somliga får oss att dofta gott medan andra till och med får oss att sluta svettas. De må vara effektiva men vad är det egentligen vi smetar på oss?

LÄS OCKSÅ: Gör din egna giftfria deodorant

Det här innehåller vanligtvis våra deodoranter: 

 • Parfym
  Doftämnen eller parfym tillsätts för att dölja doften av svett. Det kan vara eteriska oljor, alternativt syntetiska parfymer. Många gånger är doftämnena i så höga koncentrationer att de kan vara direkt
  allergiframkallande, särskilt då de tillsätts i produkter som stannar kvar på huden. Naturliga dofter från eteriska oljor är flyktiga och avdunstar från huden snabbare än syntetisk parfym.
 • Bakteriedödande ämnen
  Svett i sig luktar inte illa, det luktar ingenting alls. Den illaluktande doften uppstår då bakterier frodas och bryter ner ämnen i svetten. Därför tillsätts bakteriedödande ämnen i deodoranter och antiperspiranter. Exempel på sådana är triclosan och silver, båda farliga och störande för både vår miljö och våra kroppar.
  LÄS OCKSÅ: Här är de topp 5 giftigaste ingredienserna i din deodorant
 • Alkohol
  Något som binder upp fukten i armhålorna och även fungerar som lösningsmedel behövs också i en deo. Många gånger tillsätts då alkohol. Den är dock uttorkande för huden. Med alkohol ges däremot ett långt hållbarhetsdatum utan andra konserveringsmedel.
 • Kemiska ämnen
  Vanligt förekommande återfuktande ämnen i deodoranter och antiperspiranter är siloxaner, en oljig vätska liknande silikoner. Billigare än naturliga återfuktande ämnen och svåra för miljön att bryta ner.
 • Aluminium
  Svettreducerare återfinns i antiperspiranter. Vanligast förekommande är olika aluminiumföreningar. Dessa hindrar svetten från att tränga ut ur svettkörtlarna genom att täppa till porerna i armhålorna. De kan täppa till porer så effektivt att svettkörtlarna kan inflammeras och då orsaka eksem och klåda. Aluminiumföreningar kan även absorberas och lagras i kroppen. Det finns en del örter med liknande effekt, dock utan samma biverkningar. Alun har en sammandragande verkan på porerna utan att tränga in i huden eller att täppa igen porer. Aluminiumsulfat är en industriellt framtagen variant av alun, mycket snällare än värstingen av aluminiumföreningar -  aluminiumklorid.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.