Det är hög tid för kräftskiva, men du ska välja dina kräftor med omsorg. Ditt val av havskräfta kan nämligen göra skillnad. Burfångad havskräfta är ett bättre val för miljön än den trålade som är en miljövärsting.
Idag fiskas svenska havskräftor med både trål och bur. Bottentrålen är ett redskap som släpas över havsbotten och därmed förstör livsmiljöerna som finns där. Koldioxidutsläppen i samband med detta fiske är dessutom mycket högt, omkring 23 kg koldioxid släpps ut för att fånga ett kilo havskräfta vid trålning. Burfisket har betydligt lägre koldioxidutsläpp, 5,6 kg koldioxid per kilo fångad kräfta och påverkar inte havsbotten nämnvärt, enligt Naturskyddsföreningen.
På senare år har fisket med kräftburar glädjande nog ökat och står idag för omkring 30 procent av den svenska fångsten i Skagerrak. Bestånden av havskräfta har minskat något på senare år och är kanske på gränsen till överfiskade i vissa områden, dock inte i Skagerrak och Kattegatt. WWF uppmanar konsumenten att fråga efter burfångade havskräftor eller havskräftor fångade med trålar som modifierats för att minska bifångsterna.
Av Emma V Larsson