Foto: Jane Haglund

Vännen om Terese Alvén: ”Hon var väldigt omtänksam”

Träningsbloggaren och tvåbarnsmamman Terese Alvén dog i somras i äggstockscancer - endast 37 år gammal.
Nu ges hennes bok ”Rörelserik” ut postumt, som färdigställts av nära vännen Jane Haglund.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese, säger hon.

Som en av Sveriges första träningsbloggare inspirerade träningsprofilen Terese Alvén till ett hälsosamt och aktivt liv under 20 år.
2014 släppte hon boken "Träna tillsammans med familjen", året därpå kom barnboken "Träna tillsammans med Tia" som bland annat använts på många förskolor och idén till boken ”Rörelserik” fick hon redan 2016. Men det blev inte som hon hade tänkt sig.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige springer för Terese

Aggressiv form av äggstockscancer
I april i år upptäcktes en cysta på hennes äggstock, som sedan visade sig vara en aggressiv form av äggstockscancer.
Tre dagar innan de skulle börja fotografera för boken lades Terese in på sjukhus och hon blev aldrig utskriven igen.
Boken var så gott som färdig textmässigt och Terese hade då även beslutat om omslag. Men de hann aldrig ta några nya bilder på Terese och familjen till boken, som tänkt.

Det var dock aldrig något tvivel om att boken skulle färdigställas och ges ut, berättar nära vännen Jane Haglund. Hon har fotograferat för Tereses samtliga böcker och de har varit vänner i över tio år.
– Redan när Terese fick barn 2009 så såg hon direkt utmaningen hos alla familjer att få in aktivitet i sina liv. Så bokidén hade funnits hos Terese länge och hon brann för allt vad den förmedlar - kombinationen av familjen, rörelseglädje och att skapa gemenskap inom familjen med barnen i fokus.
Jane och Terese lärde känna varandra 2007 genom sina respektive bloggar och genom att de tränade på samma gym.
– Jag gick på Tessans superproffsiga spinningklasser och vi var på ett antal bloggevent tillsammans och genom detta växte en stark vänskap fram på kort tid, säger hon.

LÄS OCKSÅ: “Träning ska vara fritt från tvång”

– Jag älskade att arbeta med Terese lika mycket som jag älskade henne som vän och såg verkligen fram emot att göra den här boken tillsammans med henne, säger vännen Jane Haglund.

Okomplicerad och rolig att arbeta med
Jane berättar om en stödjande vän som alltid lyfte och peppade.
– Hon var okomplicerad och rolig att arbeta med. Och hon stod alltid på min sida och trodde på mig, även om jag själv tvekade. "Det är bara att köra" sa hon ofta. Terese var väldigt omtänksam och ville att alla skulle må bra, då mådde hon själv som bäst.

Under sjukdomstiden gav Terese Jane förtroendet att fortsätta jobba med boken i hennes ställe och Terese gladde sig åt att arbetet med boken gick framåt.
– Vi pratade om att använda bilder på henne och barnen från våra tidigare fotograferingar eller från privata sammanhang och att ta nya bilder tillsammans med Tereses familj och vänner. Det skänkte henne lite lugn att veta att hon själv skulle få vara med i boken tillsammans med familjen, precis som i sina tidigare böcker.
Jane var med Terese under hennes sista tid i livet och hjälpte bland annat till att skriva några av hennes sista inlägg på sina sociala medier.
– Det är såklart oerhört tufft att se någon man älskar må så dåligt och att sväva i all den ovisshet som vi gjorde. Jag försökte fokusera på att få Terese att må så bra som det bara gick, med allt som var. Terese ville fokusera så långt det gick på livet utanför sjukhuset.

 

LÄS OCKSÅ: Styrketräna med din bebis

Intäkterna går till Cancerfonden
Förhoppningen var dock ända in i det sista att Terese skulle bli bättre, få mer krafter över sommaren och att de skulle kunna ta eller åtminstone komplettera bilderna med henne senare.
– När Terese gick bort, bara sex veckor efter att hon blivit inlagd på sjukhus, gick jag igenom dels hennes privata bilder, dels mina egna bilder på henne och familjen. Jag försökte matcha dessa bilder så långt det gick mot bokens innehåll och layout och det blev tydligt hur genuint viktigt bokens budskap hade varit för Terese under lång tid - det fanns många bilder som passade in helt rätt i sammanhanget.

Terese önskan var att alla hennes intäkter för boken skulle gå till Cancerfonden, då hon ville bidra till cancerforskningen för nästa generation.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese. Alla som är med i boken har en nära koppling till henne och jag tror att hon hade varit både glad och stolt över slutresultatet, säger Jane.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.