Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Jane Haglund

Vännen om Terese Alvén: ”Hon var väldigt omtänksam”

Träningsbloggaren och tvåbarnsmamman Terese Alvén dog i somras i äggstockscancer - endast 37 år gammal.
Nu ges hennes bok ”Rörelserik” ut postumt, som färdigställts av nära vännen Jane Haglund.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese, säger hon.

Som en av Sveriges första träningsbloggare inspirerade träningsprofilen Terese Alvén till ett hälsosamt och aktivt liv under 20 år.
2014 släppte hon boken "Träna tillsammans med familjen", året därpå kom barnboken "Träna tillsammans med Tia" som bland annat använts på många förskolor och idén till boken ”Rörelserik” fick hon redan 2016. Men det blev inte som hon hade tänkt sig.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige springer för Terese

Aggressiv form av äggstockscancer
I april i år upptäcktes en cysta på hennes äggstock, som sedan visade sig vara en aggressiv form av äggstockscancer.
Tre dagar innan de skulle börja fotografera för boken lades Terese in på sjukhus och hon blev aldrig utskriven igen.
Boken var så gott som färdig textmässigt och Terese hade då även beslutat om omslag. Men de hann aldrig ta några nya bilder på Terese och familjen till boken, som tänkt.

Det var dock aldrig något tvivel om att boken skulle färdigställas och ges ut, berättar nära vännen Jane Haglund. Hon har fotograferat för Tereses samtliga böcker och de har varit vänner i över tio år.
– Redan när Terese fick barn 2009 så såg hon direkt utmaningen hos alla familjer att få in aktivitet i sina liv. Så bokidén hade funnits hos Terese länge och hon brann för allt vad den förmedlar - kombinationen av familjen, rörelseglädje och att skapa gemenskap inom familjen med barnen i fokus.
Jane och Terese lärde känna varandra 2007 genom sina respektive bloggar och genom att de tränade på samma gym.
– Jag gick på Tessans superproffsiga spinningklasser och vi var på ett antal bloggevent tillsammans och genom detta växte en stark vänskap fram på kort tid, säger hon.

LÄS OCKSÅ: “Träning ska vara fritt från tvång”

– Jag älskade att arbeta med Terese lika mycket som jag älskade henne som vän och såg verkligen fram emot att göra den här boken tillsammans med henne, säger vännen Jane Haglund.

Okomplicerad och rolig att arbeta med
Jane berättar om en stödjande vän som alltid lyfte och peppade.
– Hon var okomplicerad och rolig att arbeta med. Och hon stod alltid på min sida och trodde på mig, även om jag själv tvekade. "Det är bara att köra" sa hon ofta. Terese var väldigt omtänksam och ville att alla skulle må bra, då mådde hon själv som bäst.

Under sjukdomstiden gav Terese Jane förtroendet att fortsätta jobba med boken i hennes ställe och Terese gladde sig åt att arbetet med boken gick framåt.
– Vi pratade om att använda bilder på henne och barnen från våra tidigare fotograferingar eller från privata sammanhang och att ta nya bilder tillsammans med Tereses familj och vänner. Det skänkte henne lite lugn att veta att hon själv skulle få vara med i boken tillsammans med familjen, precis som i sina tidigare böcker.
Jane var med Terese under hennes sista tid i livet och hjälpte bland annat till att skriva några av hennes sista inlägg på sina sociala medier.
– Det är såklart oerhört tufft att se någon man älskar må så dåligt och att sväva i all den ovisshet som vi gjorde. Jag försökte fokusera på att få Terese att må så bra som det bara gick, med allt som var. Terese ville fokusera så långt det gick på livet utanför sjukhuset.

 

LÄS OCKSÅ: Styrketräna med din bebis

Intäkterna går till Cancerfonden
Förhoppningen var dock ända in i det sista att Terese skulle bli bättre, få mer krafter över sommaren och att de skulle kunna ta eller åtminstone komplettera bilderna med henne senare.
– När Terese gick bort, bara sex veckor efter att hon blivit inlagd på sjukhus, gick jag igenom dels hennes privata bilder, dels mina egna bilder på henne och familjen. Jag försökte matcha dessa bilder så långt det gick mot bokens innehåll och layout och det blev tydligt hur genuint viktigt bokens budskap hade varit för Terese under lång tid - det fanns många bilder som passade in helt rätt i sammanhanget.

Terese önskan var att alla hennes intäkter för boken skulle gå till Cancerfonden, då hon ville bidra till cancerforskningen för nästa generation.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese. Alla som är med i boken har en nära koppling till henne och jag tror att hon hade varit både glad och stolt över slutresultatet, säger Jane.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!