Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Jane Haglund

Vännen om Terese Alvén: ”Hon var väldigt omtänksam”

Träningsbloggaren och tvåbarnsmamman Terese Alvén dog i somras i äggstockscancer - endast 37 år gammal.
Nu ges hennes bok ”Rörelserik” ut postumt, som färdigställts av nära vännen Jane Haglund.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese, säger hon.

Som en av Sveriges första träningsbloggare inspirerade träningsprofilen Terese Alvén till ett hälsosamt och aktivt liv under 20 år.
2014 släppte hon boken "Träna tillsammans med familjen", året därpå kom barnboken "Träna tillsammans med Tia" som bland annat använts på många förskolor och idén till boken ”Rörelserik” fick hon redan 2016. Men det blev inte som hon hade tänkt sig.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige springer för Terese

Aggressiv form av äggstockscancer
I april i år upptäcktes en cysta på hennes äggstock, som sedan visade sig vara en aggressiv form av äggstockscancer.
Tre dagar innan de skulle börja fotografera för boken lades Terese in på sjukhus och hon blev aldrig utskriven igen.
Boken var så gott som färdig textmässigt och Terese hade då även beslutat om omslag. Men de hann aldrig ta några nya bilder på Terese och familjen till boken, som tänkt.

Det var dock aldrig något tvivel om att boken skulle färdigställas och ges ut, berättar nära vännen Jane Haglund. Hon har fotograferat för Tereses samtliga böcker och de har varit vänner i över tio år.
– Redan när Terese fick barn 2009 så såg hon direkt utmaningen hos alla familjer att få in aktivitet i sina liv. Så bokidén hade funnits hos Terese länge och hon brann för allt vad den förmedlar - kombinationen av familjen, rörelseglädje och att skapa gemenskap inom familjen med barnen i fokus.
Jane och Terese lärde känna varandra 2007 genom sina respektive bloggar och genom att de tränade på samma gym.
– Jag gick på Tessans superproffsiga spinningklasser och vi var på ett antal bloggevent tillsammans och genom detta växte en stark vänskap fram på kort tid, säger hon.

LÄS OCKSÅ: “Träning ska vara fritt från tvång”

– Jag älskade att arbeta med Terese lika mycket som jag älskade henne som vän och såg verkligen fram emot att göra den här boken tillsammans med henne, säger vännen Jane Haglund.

Okomplicerad och rolig att arbeta med
Jane berättar om en stödjande vän som alltid lyfte och peppade.
– Hon var okomplicerad och rolig att arbeta med. Och hon stod alltid på min sida och trodde på mig, även om jag själv tvekade. "Det är bara att köra" sa hon ofta. Terese var väldigt omtänksam och ville att alla skulle må bra, då mådde hon själv som bäst.

Under sjukdomstiden gav Terese Jane förtroendet att fortsätta jobba med boken i hennes ställe och Terese gladde sig åt att arbetet med boken gick framåt.
– Vi pratade om att använda bilder på henne och barnen från våra tidigare fotograferingar eller från privata sammanhang och att ta nya bilder tillsammans med Tereses familj och vänner. Det skänkte henne lite lugn att veta att hon själv skulle få vara med i boken tillsammans med familjen, precis som i sina tidigare böcker.
Jane var med Terese under hennes sista tid i livet och hjälpte bland annat till att skriva några av hennes sista inlägg på sina sociala medier.
– Det är såklart oerhört tufft att se någon man älskar må så dåligt och att sväva i all den ovisshet som vi gjorde. Jag försökte fokusera på att få Terese att må så bra som det bara gick, med allt som var. Terese ville fokusera så långt det gick på livet utanför sjukhuset.

 

LÄS OCKSÅ: Styrketräna med din bebis

Intäkterna går till Cancerfonden
Förhoppningen var dock ända in i det sista att Terese skulle bli bättre, få mer krafter över sommaren och att de skulle kunna ta eller åtminstone komplettera bilderna med henne senare.
– När Terese gick bort, bara sex veckor efter att hon blivit inlagd på sjukhus, gick jag igenom dels hennes privata bilder, dels mina egna bilder på henne och familjen. Jag försökte matcha dessa bilder så långt det gick mot bokens innehåll och layout och det blev tydligt hur genuint viktigt bokens budskap hade varit för Terese under lång tid - det fanns många bilder som passade in helt rätt i sammanhanget.

Terese önskan var att alla hennes intäkter för boken skulle gå till Cancerfonden, då hon ville bidra till cancerforskningen för nästa generation.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese. Alla som är med i boken har en nära koppling till henne och jag tror att hon hade varit både glad och stolt över slutresultatet, säger Jane.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

 

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.