Foto: Jane Haglund

Vännen om Terese Alvén: ”Hon var väldigt omtänksam”

Träningsbloggaren och tvåbarnsmamman Terese Alvén dog i somras i äggstockscancer - endast 37 år gammal.
Nu ges hennes bok ”Rörelserik” ut postumt, som färdigställts av nära vännen Jane Haglund.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese, säger hon.

Som en av Sveriges första träningsbloggare inspirerade träningsprofilen Terese Alvén till ett hälsosamt och aktivt liv under 20 år.
2014 släppte hon boken "Träna tillsammans med familjen", året därpå kom barnboken "Träna tillsammans med Tia" som bland annat använts på många förskolor och idén till boken ”Rörelserik” fick hon redan 2016. Men det blev inte som hon hade tänkt sig.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige springer för Terese

Aggressiv form av äggstockscancer
I april i år upptäcktes en cysta på hennes äggstock, som sedan visade sig vara en aggressiv form av äggstockscancer.
Tre dagar innan de skulle börja fotografera för boken lades Terese in på sjukhus och hon blev aldrig utskriven igen.
Boken var så gott som färdig textmässigt och Terese hade då även beslutat om omslag. Men de hann aldrig ta några nya bilder på Terese och familjen till boken, som tänkt.

Det var dock aldrig något tvivel om att boken skulle färdigställas och ges ut, berättar nära vännen Jane Haglund. Hon har fotograferat för Tereses samtliga böcker och de har varit vänner i över tio år.
– Redan när Terese fick barn 2009 så såg hon direkt utmaningen hos alla familjer att få in aktivitet i sina liv. Så bokidén hade funnits hos Terese länge och hon brann för allt vad den förmedlar - kombinationen av familjen, rörelseglädje och att skapa gemenskap inom familjen med barnen i fokus.
Jane och Terese lärde känna varandra 2007 genom sina respektive bloggar och genom att de tränade på samma gym.
– Jag gick på Tessans superproffsiga spinningklasser och vi var på ett antal bloggevent tillsammans och genom detta växte en stark vänskap fram på kort tid, säger hon.

LÄS OCKSÅ: “Träning ska vara fritt från tvång”

– Jag älskade att arbeta med Terese lika mycket som jag älskade henne som vän och såg verkligen fram emot att göra den här boken tillsammans med henne, säger vännen Jane Haglund.

Okomplicerad och rolig att arbeta med
Jane berättar om en stödjande vän som alltid lyfte och peppade.
– Hon var okomplicerad och rolig att arbeta med. Och hon stod alltid på min sida och trodde på mig, även om jag själv tvekade. "Det är bara att köra" sa hon ofta. Terese var väldigt omtänksam och ville att alla skulle må bra, då mådde hon själv som bäst.

Under sjukdomstiden gav Terese Jane förtroendet att fortsätta jobba med boken i hennes ställe och Terese gladde sig åt att arbetet med boken gick framåt.
– Vi pratade om att använda bilder på henne och barnen från våra tidigare fotograferingar eller från privata sammanhang och att ta nya bilder tillsammans med Tereses familj och vänner. Det skänkte henne lite lugn att veta att hon själv skulle få vara med i boken tillsammans med familjen, precis som i sina tidigare böcker.
Jane var med Terese under hennes sista tid i livet och hjälpte bland annat till att skriva några av hennes sista inlägg på sina sociala medier.
– Det är såklart oerhört tufft att se någon man älskar må så dåligt och att sväva i all den ovisshet som vi gjorde. Jag försökte fokusera på att få Terese att må så bra som det bara gick, med allt som var. Terese ville fokusera så långt det gick på livet utanför sjukhuset.

 

LÄS OCKSÅ: Styrketräna med din bebis

Intäkterna går till Cancerfonden
Förhoppningen var dock ända in i det sista att Terese skulle bli bättre, få mer krafter över sommaren och att de skulle kunna ta eller åtminstone komplettera bilderna med henne senare.
– När Terese gick bort, bara sex veckor efter att hon blivit inlagd på sjukhus, gick jag igenom dels hennes privata bilder, dels mina egna bilder på henne och familjen. Jag försökte matcha dessa bilder så långt det gick mot bokens innehåll och layout och det blev tydligt hur genuint viktigt bokens budskap hade varit för Terese under lång tid - det fanns många bilder som passade in helt rätt i sammanhanget.

Terese önskan var att alla hennes intäkter för boken skulle gå till Cancerfonden, då hon ville bidra till cancerforskningen för nästa generation.
– Den här boken betydde väldigt mycket för Terese. Alla som är med i boken har en nära koppling till henne och jag tror att hon hade varit både glad och stolt över slutresultatet, säger Jane.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.