Att våra immunförsvar fungerar olika könen emellan, det är redan konstaterat i tidigare forskning. Män brukar exempelvis löpa högre risk för svår sjukdom och död i covid-19, och även bli hårdare drabbade av andra infektionssjukdomar, som tuberkulos och HIV. Medan kvinnor oftare får post-covid samt autoimmuna sjukdomar. Framförallt Sjögrens sjukdom och SLE, där hela 90 procent av de som får sjukdomen är kvinnor. Dessutom svarar kvinnor bättre på vaccin än män generellt sett, samtidigt som de oftare får biverkningar av dem.
Könshormoner viktig roll i vårt immunförsvar
Det har dock tidigare inte varit tydligt vad som avgör dessa skillnader mest, om det är gener eller könshormoner. Men en ny studie från Karolinska institutet och Uppsala universitet visar på att i regleringen av vårt immunsystem är det könshormoner som spelar den avgörande rollen. Något som alltså kan förklara skillnaderna mellan mäns och kvinnors immunförsvar.
Forskarna följde 23 transpersoner och analyserade deras immunsystems reglering över tid. Deltagarna hade kvinnligt kön när de föddes, men hade blivit behandlade med det manliga könshormonet testosteron i vuxen ålder.
Enligt Petter Brodin som är professor i barnimmunologi vid Karolinska institutet, så såg man att transpersonernas genetiska profil förblev oförändrad, medan hormonprofilen ändrades helt. Från typiskt kvinnliga till manliga hormonnivåer. Och denna unika förändring gjorde att man för första gången kunde säga vilka delar av en människas immunsystem som är direkt reglerat av våra könshormoner, och inte av genetiska könsskillnader.
LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med lök
Testosteron påverkar immunsystemet
Att ha mer testosteron påverkar balansen mellan viktiga mekanismer i vårt immunsystem: IFN-1, (en typ av proteiner) som hämmar virus samt TNFa (signaler), vars huvudsakliga funktion är att aktivera inflammationer i kroppen.
Och denna kunskap kan komma att leda till skräddarsydda behandlingar av sjukdomar. Exempelvis skulle man kunna balansera om immunförsvaret för kvinnor som har SLE, enligt forskarna. Och transpersoner som genomgår könskorrigerande hormonbehandling skulle inte minst dra nytta av denna kunskap, som kan säkra deras långsiktiga hälsa.
Källa: Vetenskaplig studien ”Immune system adaptation during genderaffirming testosterone treatment” (Nature) och Forskning.se