Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Kliniska studier

202 friska marathonlöpare tog Wellmune under 91 dagar och fick 19 procent mindre symtom och färre sjukdagar vid övre luftvägsinfektion än placebogruppen.
100 friska kvinnor och män över 50 år fick ökad mängd cytokiner, kemiska budbärare som produceras av immunförsvaret, samt minskade symtom och dagar vid övre luftvägsinfektion.
156 friska barn, 1–4 år,  fick Wellmune tolv veckor och hade färre sjukdagar och var friskare än placebogruppen.
60 personer, 22–38 år som tränade hårt testade Wellmune och återhämtade sig snabbare och hade högre andel vita blodkroppar än placebogruppen.
77 vuxna, friska men stressade personer, 18-65 år, tog tillskottet i tre månader hade mindre luftvägsbesvär än placebogruppen.
I alla studier delades försökspersonerna i två grupper: En grupp fick placebo och den andra Wellmune.

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

När det nya coronaviruset spred sig snabbt och fick dödlig utgång väcktes tankar om immunförsvaret och hur vi kan stärka det för att skydda oss mot angrepp av virus.

Vårt immunsystem kan beskrivas som ett nätverk av organ, celler och vävnad som tillsammans skyddar oss mot skadliga virus och bakterier som kan leda till sjukdomar. 

Vi har alla olika bakteriefloror i tarmen och olika starkt immunförsvar. Redan när vi föds läggs grunden till vårt immunförsvar. Vi ärver en del av vår mammas bakterier, och sedan utvecklas tarmfloran under några år. I fyra års-åldern bestäms tarmfloran i huvudsak av den mat vi äter, men också av den omgivning vi lever i.  

 

Tarmfloran är en del av det adaptiva, det icke medfödda immunförsvaret, som vi kan påverka själva genom att utsätta kroppen för virus och bakterier.

LÄS OCKSÅ: Algen som kan mota förkylning

Adaptivt försvar
Det är de vita blodkropparna som skyddar oss mot elaka organismer. När du får en infektion, som en förkylning eller en influensa, är det en reaktion på att kroppen blivit angripen. Då släpper cellerna ifrån sig ämnen som gör att olika typer av vita blodkroppar samlas för att reparera skadan. 

Immunförsvaret är ett komplext system, men för att nämna något så använder sig immunförsvaret av antikroppar, som är ett protein och en typ av vita blodkroppar som kallas för B-lymfocyter, och dessa kan bekämpa både bakterier och virus.

T-celler är också en viktig del av de vita blodkropparna. De tillhör det adaptiva försvaret och är tränade att känna igen fiender. 

Har du ett dåligt immunförsvar har du lägre nivåer av vita blodceller. Det som händer om du har nedsatt immunförsvar och din kropp är under attack av virus och bakterier, är att den får svårare att bekämpa de främmande hoten som skapar sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Stress försämrar immunförsvaret
Varje dag stöttar och skyddar immunsystemet våra kroppar. Men om vi stressar för mycket, äter ohälsosamt, sover dåligt och kanske inte heller ägnar oss åt fysisk aktivitet – då kan immunsystemet försämras, och det vill vi förstås undvika.

 

Riskgrupperna för att bli svårare sjuk i covid-19 är bland annat äldre, överviktiga, mörkhyade och de som medicineras för andra underliggande sjukdomar. En gemensam faktor för dessa grupper är att de oftare kan ha ett nedsatt immunförsvar. 

Men precis som immunförsvaret kan bli försvagat så kan det också bli överstimulerat. Det blev tydligt när rapporter om män kom som blev svårt sjuka i covid-19. Vissa av dem hade plötsligt fått en kraftfull aktivering av immunförsvaret som försvårade sjukdomsbilden och påverkade bland hjärtat, gav förändringar i lungorna och ökade risken för blodproppsbildning.

Visst vet vi att en sund livsstil är basen för ett bra immunsystem, men det räcker inte alltid. 

Betaglukaner från en speciell stam av bagerijäst kan vara lösningen. Men den går inte att jämföra med betaglukaner som kommer från annan jäst eller svampar och ska heller inte förväxlas med betaglukaner från havre och korn.

Det finns 13 kliniska studier som stöder effekten av Wellmune, som den patenterade formulan av bagerijästen heter. 

Till exempel har man sett att både de som tränar hårt och de med en stressig vardag på olika sätt kan dra nytta av näringstillskottet eftersom det bidrar till att stärka vårt immunsystem.

 

LÄS OCKSÅ: Näringsterapeutens tips för ett starkt immunförsvar

Ingen risk för överstimulans
Vid hård träning blir immunförsvaret sämre under två till sex timmar efter avslutat pass, men återhämtar sig långsamt under det kommande dygnet. Den som tränar mycket kan därmed vara i behov av något som stärker immunförsvaret. 

Den här perioden av återhämtning kallas för ”det öppna fönstret” eftersom du under den tiden är mer mottaglig för infektioner. Studier har visat att tillskottet med betaglukaner kan stänga det fönstret.

Och bäst av allt: Du behöver inte vara rädd för att överstimulera ett redan starkt immunförsvar med betaglukanerna i den patenterade formulan. Om tillskottet tas av den som redan har ett väl fungerande immunförsvar, så händer ingenting.

Och glöm inte att det finns virus och bakterier runt omkring oss hela tiden, det kan vi inte göra något åt. Men vi kan se till att tarmen mår bra, för då mår sannolikt immunförsvaret bra.

Av Inger Palm


Kliniska studier

202 friska marathonlöpare tog Wellmune under 91 dagar och fick 19 procent mindre symtom och färre sjukdagar vid övre luftvägsinfektion än placebogruppen.
100 friska kvinnor och män över 50 år fick ökad mängd cytokiner, kemiska budbärare som produceras av immunförsvaret, samt minskade symtom och dagar vid övre luftvägsinfektion.
156 friska barn, 1–4 år,  fick Wellmune tolv veckor och hade färre sjukdagar och var friskare än placebogruppen.
60 personer, 22–38 år som tränade hårt testade Wellmune och återhämtade sig snabbare och hade högre andel vita blodkroppar än placebogruppen.
77 vuxna, friska men stressade personer, 18-65 år, tog tillskottet i tre månader hade mindre luftvägsbesvär än placebogruppen.
I alla studier delades försökspersonerna i två grupper: En grupp fick placebo och den andra Wellmune.

Wellmune

I tunntarmens slemhinna finns något som heter Peyers plack. Det är grupper av lymfatiska folliklar. Där bor en mängd olika immunceller. Vissa studier visar att en ökad mängd Peyers plack ger starkare immunförsvar, andra att det inte påverkade alls.

Vad man dock vet är att betaglukanerna i Wellmune tas upp av makrofagerna, en speciell typ av immunceller, som håller till i Peyers plack. Makrofager är en annan typ av vita blodkroppar som bryter ner dessa till mindre vita blodkropparna – neutrofila granulocyter. Dessa är viktiga för kroppens försvar. Tillsammans med bakteriejästen hittar de bakterier, virus, svampar och parasiter och oskadliggör dem.

Den patenterade formen av bagerijäst finns i kosttillskottet Immunbalans (Holistic), som även innehåller även vitamin C, D och B6 samt zink, koppar och selen och Immunosan (Biosan).

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.