Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

När risken för influensa är som störst och många vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer flera effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Nordic Nutrition Council anser att Livsmedelsverkets förslag inte sätter konsumenterna främst, utan snarare gynnar myndigheternas arbete.

Ju mer forskningen visar på värdet med vitamin- och mineraltillskott, desto mer negativ verkar Livsmedelsverkets inställning bli. Det senaste utspelet är ett förslag på införande av maxgränser för en rad viktiga näringsämnen. Säkra hälsofrämjande produkter som funnits på den svenska marknaden i årtionden riskerar att försvinna från svenska butikshyllor till förmån för den internationella näthandeln.

 

Byråkratin mot individen
Livsmedelsverkets syfte med de föreslagna maxgränserna är främst att underlätta kommunernas arbete med att kontrollera kosttillskott. Kommunernas tjänstemän har i uppgift att inspektera all hantering av livsmedel i respektive kommun. Det är ett mycket brett arbetsområde och tjänstemännen har sällan kunskapsbakgrund inom näringslära och nutritionsforskning. Av den anledningen vill myndigheten underlätta inspektörernas arbete, men inte genom att utbilda dem i nutrition utan genom att utfärda begränsningar som missgynnar svensk handel och hänvisar konsumenterna till den utländska näthandeln.

De gränsvärden som Livsmedelsverket nu föreslår är lågt satta och tar inte hänsyn till individuella skillnader. Människors behov av olika näringsämnen beror bland annat på ålder, kön, hudfärg, kost, genetik, läkemedelsintag, livsstil och allmän hälsa. Varför skulle en hälsomedveten och påläst konsument förvägras att handla säkra och nyttiga produkter av en lika påläst och kunnig handlare i ett demokratiskt samhälle?

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Exemplet D-vitamin
I dagens influensatider efterfrågar svenska konsumenter bland annat D-vitamin i högre doser. Inte för att de har lurats av ”falska nyheter”, utan för att de är pålästa. Den senaste forskningen tyder på att D-vitamin i högre dos under vinterhalvåret har god effekt mot luftvägsinfektioner.

Vi som bor i Norden har ofta svårt att få upp nivåerna av D-vitamin eftersom D-vitamin skapas i huden när den belyses av starkare sol, vilket bara sker mellan juni och augusti. Doseringen 125–150 mikrogram (5 000–6 000 IE), helst tillsammans med vitamin K2 och magnesium, nämns i forskningsrapporter som fullt adekvat för att åtgärda låga nivåer hos friska vuxna, medan högre doser kan krävas för de som är äldre, överviktiga, mörkhyade eller sjuka. Trots det föreslår Livsmedelsverket nu en gräns på 3 000 IE per dag av D-vitamin i kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer

Risker och nytta
I sitt förslag har Livsmedelsverket kraftigt överskattat eventuella risker med näringsämnen. Det som krävs för att sätta vettiga gränser är en bedömningsmetod som tar hänsyn till både fördelar och risker med kosttillskott.

 

I en sådan analys bör följande faktorer beaktas noga
• All tillgänglig information och forskning, inklusive data från klinisk praxis.
• Uppgifter om ökat behov och större nytta hos vissa befolkningsgrupper.
• Biverkningsrapporter och risk för toxicitet, allmänt och särskilt.

Det skulle minska risken för alltför snäva begränsningar och leda till bättre reglering, vilket i sin tur kan bidra till minskad sjukdomsbörda, större hälsovinster och ett bättre konsumentskydd i samhället.

Regelverk finns redan
EU:s kosttillskottsdirektiv innehåller redan noggranna riktlinjer för innehållet i kosttillskott och hanteringen av dem i Sverige. Inom EU har man också tagit fram tillåtna hälsopåståenden för merparten av alla vitaminer och mineraler att användas inom handeln.

LÄS OCKSÅ: Stefan Whilde väljer miljövänliga homeopatin – för en hållbar framtid 

Övriga Europa slopar maxvärden
De flesta europiska länder har valt modellen ”information framför förbud”. I Storbritannien och Finland finns möjlighet att lämna kompletterande information på förpackningen om hur tillskotten ska tas och hur länge, och om de innehåller högre nivåer av något näringsämne än de värden som EU lade fram via EFSA år 2006.

 

Nordic Nutrition Council kräver att:
1. Vi i Sverige får behålla vår fulla rätt till egenvård, däribland att vid behov använda näringstillskott för att stärka vår egen och våra familjers hälsa.
2. Den seriösa fackhandeln med kosttillskott kan fortsätta att bedrivas som idag.

Av Filip Sjöström, Ordförande i Nordic Nutrition Council

Denna debattartikel är även publicerad på NNCs hemsida, för att komma direkt till NNCs namninsamling mot införandet av maxvärden klicka här.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.