Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

När risken för influensa är som störst och många vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer flera effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Nordic Nutrition Council anser att Livsmedelsverkets förslag inte sätter konsumenterna främst, utan snarare gynnar myndigheternas arbete.

Ju mer forskningen visar på värdet med vitamin- och mineraltillskott, desto mer negativ verkar Livsmedelsverkets inställning bli. Det senaste utspelet är ett förslag på införande av maxgränser för en rad viktiga näringsämnen. Säkra hälsofrämjande produkter som funnits på den svenska marknaden i årtionden riskerar att försvinna från svenska butikshyllor till förmån för den internationella näthandeln.

 

Byråkratin mot individen
Livsmedelsverkets syfte med de föreslagna maxgränserna är främst att underlätta kommunernas arbete med att kontrollera kosttillskott. Kommunernas tjänstemän har i uppgift att inspektera all hantering av livsmedel i respektive kommun. Det är ett mycket brett arbetsområde och tjänstemännen har sällan kunskapsbakgrund inom näringslära och nutritionsforskning. Av den anledningen vill myndigheten underlätta inspektörernas arbete, men inte genom att utbilda dem i nutrition utan genom att utfärda begränsningar som missgynnar svensk handel och hänvisar konsumenterna till den utländska näthandeln.

De gränsvärden som Livsmedelsverket nu föreslår är lågt satta och tar inte hänsyn till individuella skillnader. Människors behov av olika näringsämnen beror bland annat på ålder, kön, hudfärg, kost, genetik, läkemedelsintag, livsstil och allmän hälsa. Varför skulle en hälsomedveten och påläst konsument förvägras att handla säkra och nyttiga produkter av en lika påläst och kunnig handlare i ett demokratiskt samhälle?

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Exemplet D-vitamin
I dagens influensatider efterfrågar svenska konsumenter bland annat D-vitamin i högre doser. Inte för att de har lurats av ”falska nyheter”, utan för att de är pålästa. Den senaste forskningen tyder på att D-vitamin i högre dos under vinterhalvåret har god effekt mot luftvägsinfektioner.

Vi som bor i Norden har ofta svårt att få upp nivåerna av D-vitamin eftersom D-vitamin skapas i huden när den belyses av starkare sol, vilket bara sker mellan juni och augusti. Doseringen 125–150 mikrogram (5 000–6 000 IE), helst tillsammans med vitamin K2 och magnesium, nämns i forskningsrapporter som fullt adekvat för att åtgärda låga nivåer hos friska vuxna, medan högre doser kan krävas för de som är äldre, överviktiga, mörkhyade eller sjuka. Trots det föreslår Livsmedelsverket nu en gräns på 3 000 IE per dag av D-vitamin i kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer

Risker och nytta
I sitt förslag har Livsmedelsverket kraftigt överskattat eventuella risker med näringsämnen. Det som krävs för att sätta vettiga gränser är en bedömningsmetod som tar hänsyn till både fördelar och risker med kosttillskott.

 

I en sådan analys bör följande faktorer beaktas noga
• All tillgänglig information och forskning, inklusive data från klinisk praxis.
• Uppgifter om ökat behov och större nytta hos vissa befolkningsgrupper.
• Biverkningsrapporter och risk för toxicitet, allmänt och särskilt.

Det skulle minska risken för alltför snäva begränsningar och leda till bättre reglering, vilket i sin tur kan bidra till minskad sjukdomsbörda, större hälsovinster och ett bättre konsumentskydd i samhället.

Regelverk finns redan
EU:s kosttillskottsdirektiv innehåller redan noggranna riktlinjer för innehållet i kosttillskott och hanteringen av dem i Sverige. Inom EU har man också tagit fram tillåtna hälsopåståenden för merparten av alla vitaminer och mineraler att användas inom handeln.

LÄS OCKSÅ: Stefan Whilde väljer miljövänliga homeopatin – för en hållbar framtid 

Övriga Europa slopar maxvärden
De flesta europiska länder har valt modellen ”information framför förbud”. I Storbritannien och Finland finns möjlighet att lämna kompletterande information på förpackningen om hur tillskotten ska tas och hur länge, och om de innehåller högre nivåer av något näringsämne än de värden som EU lade fram via EFSA år 2006.

 

Nordic Nutrition Council kräver att:
1. Vi i Sverige får behålla vår fulla rätt till egenvård, däribland att vid behov använda näringstillskott för att stärka vår egen och våra familjers hälsa.
2. Den seriösa fackhandeln med kosttillskott kan fortsätta att bedrivas som idag.

Av Filip Sjöström, Ordförande i Nordic Nutrition Council

Denna debattartikel är även publicerad på NNCs hemsida, för att komma direkt till NNCs namninsamling mot införandet av maxvärden klicka här.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".