“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

När risken för influensa är som störst och många vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer flera effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

Nordic Nutrition Council anser att Livsmedelsverkets förslag inte sätter konsumenterna främst, utan snarare gynnar myndigheternas arbete.

Ju mer forskningen visar på värdet med vitamin- och mineraltillskott, desto mer negativ verkar Livsmedelsverkets inställning bli. Det senaste utspelet är ett förslag på införande av maxgränser för en rad viktiga näringsämnen. Säkra hälsofrämjande produkter som funnits på den svenska marknaden i årtionden riskerar att försvinna från svenska butikshyllor till förmån för den internationella näthandeln.

 

Byråkratin mot individen
Livsmedelsverkets syfte med de föreslagna maxgränserna är främst att underlätta kommunernas arbete med att kontrollera kosttillskott. Kommunernas tjänstemän har i uppgift att inspektera all hantering av livsmedel i respektive kommun. Det är ett mycket brett arbetsområde och tjänstemännen har sällan kunskapsbakgrund inom näringslära och nutritionsforskning. Av den anledningen vill myndigheten underlätta inspektörernas arbete, men inte genom att utbilda dem i nutrition utan genom att utfärda begränsningar som missgynnar svensk handel och hänvisar konsumenterna till den utländska näthandeln.

De gränsvärden som Livsmedelsverket nu föreslår är lågt satta och tar inte hänsyn till individuella skillnader. Människors behov av olika näringsämnen beror bland annat på ålder, kön, hudfärg, kost, genetik, läkemedelsintag, livsstil och allmän hälsa. Varför skulle en hälsomedveten och påläst konsument förvägras att handla säkra och nyttiga produkter av en lika påläst och kunnig handlare i ett demokratiskt samhälle?

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Exemplet D-vitamin
I dagens influensatider efterfrågar svenska konsumenter bland annat D-vitamin i högre doser. Inte för att de har lurats av ”falska nyheter”, utan för att de är pålästa. Den senaste forskningen tyder på att D-vitamin i högre dos under vinterhalvåret har god effekt mot luftvägsinfektioner.

Vi som bor i Norden har ofta svårt att få upp nivåerna av D-vitamin eftersom D-vitamin skapas i huden när den belyses av starkare sol, vilket bara sker mellan juni och augusti. Doseringen 125–150 mikrogram (5 000–6 000 IE), helst tillsammans med vitamin K2 och magnesium, nämns i forskningsrapporter som fullt adekvat för att åtgärda låga nivåer hos friska vuxna, medan högre doser kan krävas för de som är äldre, överviktiga, mörkhyade eller sjuka. Trots det föreslår Livsmedelsverket nu en gräns på 3 000 IE per dag av D-vitamin i kosttillskott.

LÄS OCKSÅ: Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer

Risker och nytta
I sitt förslag har Livsmedelsverket kraftigt överskattat eventuella risker med näringsämnen. Det som krävs för att sätta vettiga gränser är en bedömningsmetod som tar hänsyn till både fördelar och risker med kosttillskott.

 

I en sådan analys bör följande faktorer beaktas noga
• All tillgänglig information och forskning, inklusive data från klinisk praxis.
• Uppgifter om ökat behov och större nytta hos vissa befolkningsgrupper.
• Biverkningsrapporter och risk för toxicitet, allmänt och särskilt.

Det skulle minska risken för alltför snäva begränsningar och leda till bättre reglering, vilket i sin tur kan bidra till minskad sjukdomsbörda, större hälsovinster och ett bättre konsumentskydd i samhället.

Regelverk finns redan
EU:s kosttillskottsdirektiv innehåller redan noggranna riktlinjer för innehållet i kosttillskott och hanteringen av dem i Sverige. Inom EU har man också tagit fram tillåtna hälsopåståenden för merparten av alla vitaminer och mineraler att användas inom handeln.

LÄS OCKSÅ: Stefan Whilde väljer miljövänliga homeopatin – för en hållbar framtid 

Övriga Europa slopar maxvärden
De flesta europiska länder har valt modellen ”information framför förbud”. I Storbritannien och Finland finns möjlighet att lämna kompletterande information på förpackningen om hur tillskotten ska tas och hur länge, och om de innehåller högre nivåer av något näringsämne än de värden som EU lade fram via EFSA år 2006.

 

Nordic Nutrition Council kräver att:
1. Vi i Sverige får behålla vår fulla rätt till egenvård, däribland att vid behov använda näringstillskott för att stärka vår egen och våra familjers hälsa.
2. Den seriösa fackhandeln med kosttillskott kan fortsätta att bedrivas som idag.

Av Filip Sjöström, Ordförande i Nordic Nutrition Council

Denna debattartikel är även publicerad på NNCs hemsida, för att komma direkt till NNCs namninsamling mot införandet av maxvärden klicka här.

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.


Filip Sjöström

Hälsoentreprenör och hälsoinspiratör. Grundare av testföretaget Smart Labz och ordförande i Nordic Nutrition Council, en ideell förening som verkar för kunskapsspridning om naturlig hälsa och individens rätt till fria val gällande näringstillskott.
Namninsamling: Skriv på NNCs namninsamling om du vill behålla rätten att ta ansvar för din hälsa genom att bestämma om du vill ta extra näringstillskott i verksamma, adekvata och säkra doser.
Mer info: För mer information om Nordic Nutrition Council och intressanta hälsonyheter gå in på deras hemsida, du kan även följa dem på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.