Ät grönt i helgen! Dessa lättlagade och goda plättar passar perfekt en härlig vårdag. Servera gärna med en god sallad och yoghurtsås.
Fakta
Maya Dilek, gastronomistudent på Högskolan Kristianstad, har komponerat receptet.
Portioner: 4
Ingredienser
2 zucchini (cirka 700-800 g)
Salt, peppar och vitpeppar efter smak
En knippe dill
2 ägg
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
150 g fetaost
1-2 dl vetemjöl
Gör så här
Tvätta och riv zucchinin grovt.
Pressa ut så mycket vätska som möjligt med händerna.
Lägg zucchinin i en bunke och salta en aning.
Låt stå en stund och häll sedan vätskan som dragits ur.
Finhacka en gul lök och pressa vitlök.
Blanda ner löken, hackad dill och kryddor tillsammans med zucchinin.
Smula ner fetaosten och ha i lite vetemjöl i taget tills du får en fastare smet.
Klicka ut en matsked av smeten i en stekpanna med matfett. Platta till smeten en aning och stek någon minut på båda sidorna.
Blanda ner färska örter, salt och lite olivolja i turkisk yoghurt för en enkel och god örtsås.