”En liten bit mörk choklad är hemligheten i den här mustiga vegochilin. Servera med en fruktig salsa och gärna tortillakrisp om du har några tortillabröd kvar från fredagsmyset”, skriver stjärnkocken Tareq Taylor som har skapat detta recept.
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
1 1⁄2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk malen kanel
1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
2 msk japansk soja
2 dl vatten
1⁄2 finhackad chilifrukt
1⁄2 msk strösocker
ca 25 g mörk choklad
2 burkar kokta bönor, svarta, kidney eller vita, ca 800 g
2 dl kokta majskorn salt
Nektarinsalsa:
3 dl fint tärnad nektarin
1⁄2–1 finhackad chilifrukt (spansk peppar)
1 msk färskpressad limejuice
1 msk strimlade myntablad
Till servering:
grekisk eller turkisk yoghurt, 10 %
tortillakrisp eller nachos
Gör så här:
Skala, dela och finhacka lök och vitlöksklyftor. Fräs hacket i olja i en stekpanna i några minuter utan att det tar färg.
Vänd ner spiskummin, paprikapulver och kanel och tillsätt tomater, soja, vatten, chili och socker. Låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om då och då.
Ta av från värmen, lägg i chokladen och låt den smälta. Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Låt dem rinna av och tillsätt i grytan tillsammans med majsen.
Värm försiktigt. Smaka av med salt.
Blanda alla ingredienser till salsan. (Tips! Gör salsan på tärnat äpple eller päron istället eller på fryst, tinad mango)
Bjud chilin med salsa, yoghurt och gärna tortillakrisp (se nedan!) eller nachos.
Tortillakrisp:
Värm ugnen till 175 grader. Dela 2 stora tortillabröd först på mitten och sedan i tunna strimlor. Lägg på en plåt och vänd runt med 1 msk oliv- eller rapsolja.
Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills krispet är gyllene. Rör om då och då.
Receptet kommer från boken ”Det goda livet” (Bonnier Fakta), av Tareq Taylor och dietisten Sara Ask. (Foto: Helén Pe)