Annons
Annons

Vassle – en dryck när magen krånglar

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Inger Palm

11 september, 2023
Vassle – en dryck när magen krånglar
Dela inlägget

Smärtsamma toalettbesök, magknip, gaser och uppblåsthet. Ja, så ser vardagen ut för varannan svensk med någon form av magproblem. Kvinnor lider dubbelt så ofta som män av matsmältningsbesvär, men tursamt nog kan det vara relativt enkelt att få ordning på en orolig mage. 

För att bli vän med din mage är det viktigt att äta en balanserad kost, då får du sannolikt en rikare tarmflora. När det råder balans mellan de goda och onda bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. En osund kost gör att de illasinnade bakterierna tar över.

Annons

Rik tarmflora

Tarmen är smart och mycket känslig. Om den tycker att något är fel skickar den signaler till hjärnan att den inte mår bra, och det medför att du själv inte mår bra. Därför är det viktigt att hålla magen glad genom att skapa bra förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna. Visste du att både ditt immunförsvar, din vikt och ditt humör påverkas av hur din tarm mår?

Att så mycket av vårt välbefinnande handlar om bakterierna som lever i tarmen har fått forskare runt om i världen att vilja förstå hur tarmfloran styr vår hälsa. Tarmfloran är ännu ett delvis outforskat område. Men i dag vet man att om vi äter varierat, och intar fermenterade produkter, som har ett rikt innehåll av mjölksyrabakterier, så kommer vi med största sannolikhet att bibehålla en rik tarmflora.

Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att bra matsmältning och väl fungerande mage- och tarmhälsa var viktigt för det allmänna välbefinnandet.

Naturen var den inspiration och det apotek som Vogel uppskattade mest. Han levde i de schweiziska alperna, och där plockade han medicinalväxter till sitt husapotek. 

Återställer bakteriebalansen

I Vogels hemtrakter fanns också en lång tradition att dricka fermenterad ostvassle som kurdryck. Dels för att för att rengöra kroppen från insidan och dels som en del av en daglig dryck för att främja det friska i mage och tarm.

Den schweiziska vasslen görs av mjölk från alpkor, en mjölk som är speciellt värdefull tack vare växtrikedomen på naturängarna där korna betar. Mjölk av kor som äter mångsidig, ren och naturlig föda kan inte jämföras med den mjölk som massproduceras på effektivast möjliga sätt och efterbehandlas.

Vogel ville gärna ha kurdrycken med anor i sitt apotek för att hjälpa sina patienter. Efter några års experimenterande hade han skapat en fermenterad ostvassle, som återställer bakteriebalansen i tarmen genom att skapa de allra bästa förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna.

Vogels vassle har i stort sett varit oförändrad från 1950-talet fram till 2010. Då lanserades, efter många års utvecklingsarbete där forskarna bland annat identifierat en egen mjölksyrabakterie, en ny form av vassle som var fermenterad med mjölksyrabakterien Lactobacillus casei Alpinus, som är unik för just denna tillverkning.

Tarmfloran kan variera stort och olika individer kan ha extremt olika tarmflora men ändå ha en god hälsa. Det är därför svårt att säga vad som är normalt och inte. Förhoppningsvis ska forskning kunna leda fram till en större förståelse för hur en frisk tarmflora ska se ut, så att kostråden kan ges på individnivå.

Laktos- och mjölkproteinfri

Probiotika anses kunna hämma tillväxten av onda bakterier, men det finns olika arter av probiotika och dessa skiljer sig från varandra. Alla får troligtvis inte samma effekt av dem eftersom vi äter olika och har olika tarmflora. Men när det gäller mjölksyrebakterier så kan man generellt säga att de tillhör de som kallas för de goda bakterierna.

Vassle är en prebiotisk ekologisk dryck och dess goda inverkan förklaras med mjölksyrakonsistensen. Vasslen innehåller rikligt med L+ mjölksyra, som kroppen behöver och även producerar själv, och som även ger näring till nyttiga tarmbakterier, som lactobacillus och bifidobakterier. Patogena – illasinnade – bakterier som e-coli och streptokocker hämmas i den miljön. Även tillväxten av candida och andra svampar i tarmsystemet försvåras i den miljö som de goda bakterierna trivs i.

Trots att vassledrycken framställs från mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av laktos- och mjölkproteinintoleranta.

Av Inger Palm

Fakta

… är gjort på komjölk och är mjölksyrajäst. Drycken innehåller rikligt med L+ mjölksyra, som stöder de nyttiga tarmbakteriernas funktion.
Vassle är:
… rik på L+ mjölksyra
… laktosfri
… kalorifri
… fettfri
… sockerfri

Annons
Annons