Annons
Annons

Vikingarna var ovanligt duktiga på tandvård

Ingen har väl missat SVT:s stora satsning – Historien om Sverige där vi hittills fått följa vad som hänt från att inlandsisen smälte undan i vårt land fram till Gustav Vasas tid. I västgötska Varnhem har man hittat tänder från vikingatiden som vittnar om avancerad tandvård.

Inger Palm

1 januari, 2024
Vikingarna var ovanligt duktiga på tandvård
Dela inlägget

Tandhälsan hos vikingarna varierade rejält. Det förekom en hel del tandvärk och karies men man har också hittat lämningar som visar på en mer avancerad tandvård, fynd man inte väntat sig att hitta.

Det är forskare vid Göteborgs universitet som tagit reda på hur tandhälsan och tandvård såg ut under vikingatiden. 171 personer, eller snarare skelett från Varnhem i Västergötland har undersökts och bland dessa tittade man på 3000 välbevarade tänder.

Just Varnhem är känd för utgrävningar där man hittat lämningar från vikingatiden fram till medeltiden.

Vanligt med tandproblem

Resultat från undersökningen visade att barn inte hade karies, men att 13 procent av de vuxna hade karies, och att vuxna i genomsnitt hade tappat sex procent av sina tänder innan de dog.

Även om det var vanligt med infektioner i tänderna hittades fynd som visade att de försökte sköta tandhälsan.

Carolina Bertilsson är tandläkare och biträdande forskare vid Göteborgs universitet och berättar att de funnit spår av att man slipat framtänderna, att vikingarna använt sig av tandstickor och att man även försökt behandla infektioner.

Bland de ingrepp som vikingarna gjorde som var något häpnadsväckande var att de gjort hål med en fil från tandkronan och ner in i pulpan, något forskarna tror att man gjorde för att försöka minska svår tandvärk.

Carolina Bertilsson menar att dessa ingrepp kan jämföras lite grand med ingrepp som modern tandvård kan utföra, det vill säga att borra i infekterade tänder.

– Vikingarna verkar ha haft kunskaper om tänder, men vi vet inte om de gjorde ingreppen själva eller fick hjälp, säger Carolina Bertilsson.

Varför man slipade framtänderna kan forskare inte säga säkert, men eftersom dessa fynd bara återfanns hos män kan de ha med att markera identitet att göra.

Källa: forskning.se

Annons
Annons