Annons
Annons

Därför får vissa mer hål i tänderna

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Inger Palm

21 maj, 2020
Därför får vissa mer hål i tänderna
Dela inlägget

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Den som har en speciell genvariant känner inte lika lätt smaken av socker som den som inte har denna gen. Det här gör att man äter mer socker och därmed ökar risken för karies i tänderna.

Linda Eriksson, är tandläkare på Tandläkarhögskolan vid Norrlands universitetssjukhus och doktorand vid Umeå universitet. I fyra studier som löpte på under fyra år rekryterade hon närmare 300 personer i mellan 17 och 23 år för att undersöka deras saliv, kariesförekomst och bakterieflora i munnen. Hon samlande in uppgifter om deras livsstil och har även gjort smaktester och kartlagt deras gener.

LÄS OCKSÅ: Örterna som får tandköttet att sluta blöda

Förebyggande tandhälsa
– Tandhälsa handlar om ett samspel mellan ärftliga faktorer, bakterieflora, kostvanor och munhygien. Våra gener kan vi givetvis inte påverka men det är bra att vara medvetna om dem för att i gengäld kunna göra mer åt det som vi kan påverka, nämligen kost och munhygien, säger Linda Eriksson.

Hon föreslår en gentest eller smaktest för att identifiera de som kan hamna i en riskgrupp för att de i tid ska få kostråd som gör att förekomsten av karies kan minska.

Det är inte så enkelt som man tidigare trott att karies bara orsakas av en bakterie – Streptococcus mutans – för i Linda Erikssons studie visade det sig att karies kan uppstå av mer spridd och syraproducerande sammansättning av bakterier.

Den ärftliga genen som gör att man har mindre känsla för sött och vill sockra mer vilket medför en ökad risk att få karies har inte varit känt förut.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet

Annons
Annons