Annons
Annons

Anita Nordin: ”Nu är jag frisk i munnen”

För nästan ett år sedan konstaterade Anitas Nordins tandläkare att hon var muntorr – själv hade hon mest känt att tungan var röd och sved. Hon provade sugtabletter, men tyckte det var krångligt och valde att testa havtornskapslar istället. Idag har hon inga problem alls.

Inger Palm

7 januari, 2020
Anita Nordin: ”Nu är jag  frisk i munnen”
Dela inlägget

För nästan ett år sedan konstaterade Anitas Nordins tandläkare att hon var muntorr – själv hade hon mest känt att tungan var röd och sved. Hon provade sugtabletter, men tyckte det var krångligt och valde att testa havtornskapslar istället. Idag har hon inga problem alls.

Anita Nordin vaknade en morgon, såg sig i spegeln och upptäckte att hon fått blåsor i munnen, och att tungan hade fått en märklig färg.

– Det var verkligen inte roligt. Jag gillar mat med chili, men det kunde jag inte äta alls. Det sved och var väldigt jobbigt. Och jag kunde inte dricka rödvin, för det gjorde ont på tungan. Det var ju väldigt tråkigt, säger hon och skrattar.

Om den svidande tungan och muntorr-heten hänger ihop, det vet hon inte och faktum är att hon själv inte insåg att hon led av muntorrhet förrän både tandhygienist och tandläkare påpekat det.

Att ha för lite saliv kan påverka munhälsan allvarligt och det kan ge upphov till både hål i tänderna och sår och blåsor i munnen.

LÄS OCKSÅ: Det lilla bäret med de stora egenskaperna

Kan det bero på brist på B12?
– Tandläkaren rekommenderade mig att gå och köpa sugtabletter på apoteket och det gjorde jag. Så de där gick jag och sög på ett tag, men så blev jag lite trött på det.

– Jag ville inte behöva äta de där tabletterna hela tiden och tungan blev inte heller bättre, berättar Anita.

När hon såg sin röda tunga så googlade hon direkt och läste att det kunde bero på brist på vitamin B12 eller järn. Hon köpte en burk vitamintabletter och Blutsaft, men tyckte inte att de heller gjorde någon skillnad på tungan.

Tvärtom sa hennes läkare att hon skulle sluta med dem för hon hade skyhöga värden av just de ämnena i kroppen. Då gick hon återigen in i hälsokostaffären och hörde sig för om det fanns något mot muntorrhet.

– De tipsade om havstornskapslarna ReMoist som återfuktar slemhinnorna inifrån – och det fungerade! Ganska snabbt märkte jag också att tungan blev som vanligt igen och att jag kunde äta vad jag ville, säger Anita.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp vid torra slemhinnor

Frisk och fräsch i munnen
Efter att ha ätit havtornskapslarna i några månader var hon på ett läkarbesök i ett annat ärende och passade då på att fråga läkaren om hon var muntorr.

– Han tittade och undersökte mig och konstaterade att det var jag verkligen inte, det var så blankt och fint i min mun och jag känner mig väldigt frisk och fräsch i munnen. Och jag kan äta stark mat igen som jag tycker så mycket om, säger hon och ler.

Av Jessika Devert

Annons
Fakta

Anita Nordin

Ålder: 65 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, före detta kommunikatör.
Familj: Sambo, en dotter och ett barnbarn.
Så mår jag bra: Jag cyklar och går på Friskis och Svettis. Jag målar tavlor i olja, helst människor och landskap. Jag och min sambo reser gärna och har varit både i Mexiko, Florida och på Mallorca.

Havtorn

Bäret har i årtusenden använts som en helande medicinört. Havtorn är ett så kallat superbär, fullproppat med vitaminer, flavonoider och både omega-3, -6, -7 och -9 – och det är tack vare väder och vind. Bären växer på den tibetanska platån och utsätts för stark sol och svår kyla hela året om. Det kan skilja så mycket som fyrtio grader bara på ett dygn och just det ger bäret dess speciella sammansättning av näringsämnen. I själva bäret finns över 190 näringsämnen. Bland annat innehåller det 18 olika aminosyror, 17 vitaminer förutom de fyra olika omega-fetterna. Havtornsbär har dubbelt så mycket omega-fetter som macadamianötter och flera gånger mer antioxidanter blåbär.

Annons
Annons