Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Havtorn - välstuderat bär

Det har gjorts flera studier på havtornsbär. I en studie från Harvard i USA konstaterades att bäret innehåller höga halter antioxidanter och fyra sorters omegafetter. De innehåller dubbelt så mycket omega-7 som macadamianöten, som är den enda andra naturliga källan till omega-7, och flera gånger mer antioxidanter än blåbär.

Havtorn som skördas högt på de tibetanska platåerna, rankas bland de bästa i världen. De innehåller naturligt högst halter C-vitamin jämfört med havtorn som växer i till exempel Ryssland, Indien eller i norra Europa.

På Puredias odlingar plockas bären och placeras direkt i en stor frys för att bibehålla alla näringsämnen och fetter. Sedan används en teknik med koldioxidgas för att extrahera en olja, Omegia. Gasen kan övergå i flytande form och sedan tillbaka till gas, vilket betyder att den kan återanvändas flera gånger och är helt miljövänlig.
Ingenting tillsätts till bäret, utan det är från dess rena form som det utvinns oljan, som sedan i kapselform blir produkten reMoist.

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Havtorn är ett så kallat superbär, kanske det bästa bäret av alla, fullproppat med vitaminer, flavonoider samt fettsyrorna omega-3, -6, -7 och -9. Att de innehåller allt detta beror på hur de växer, bären som växer på den tibetanska platån utsätts för stark sol och svår kyla hela året. Det kan skilja så mycket som fyrtio grader bara på ett dygn och detta klimat ger bäret sin speciella sammansättning av näringsämnen.

Naturligt från odling till skörd
Tina Yuen, som är läkare i grunden, äger och driver tillsammans med sin familj världens största ekologiska odling av havtorn uppe på den tibetanska platån. Där plockar och omvandlar de havtornsbären till flera olika produkter.
– Vi är väldigt noga med miljön på flera sätt. Vi tillsätter ingenting till jorden eller bäret, de får växa i sin naturliga miljö. När de skördas görs det för hand och de fraktas i rottingkorgar, inte i plast för det kan påverka bären negativt, berättar Tina Yuen.

 

De jobbar med växelbruk för att jorden ska kunna återhämta sig efter en skörd och varje skörd växer i ungefär ett år innan bären plockas. Hela tanken med att utvinna havtornbärets alla goda egenskaper är att ta tillvara de gamla traditionerna som funnits i Tibet i hundratals år. Havtorn finns på flera olika ställen i världen, men eftersom just bären i Tibet växer under så svåra väderförhållanden och i en oförstörd miljö så innehåller de högre mängder näringsämnen än andra havtorn som växer på andra platser i världen.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Torra slemhinnor och ögon 

Tina Yuen

Det ultimata superbäret
I själva bäret finns över 190 näringsämnen. Bland annat består det av 18 olika aminosyror, och 17 vitaminer. Hela plantan plockas och används; bladen blir till te, bäret till olika kosttillskott och oljor och rötterna likaså. I synnerhet innehåller havtorn omega-7 som är speciellt bra för våra slemhinnor och har egenskaper som motverkar effekterna av åldrande.
– Havtorn innehåller flera omegafetter men i synnerhet är det omega-7 som är intressant på grund av sin kombination av flera goda egenskaper. Omega-7 återuppbygger hår, hud och naglar, bromsar åldrandet och tar hand om det onda kolesterolet i kroppen, vilket kan ge goda effekter på hjärta och kärl. Vår matsmältning får också hjälp av havtornsbäret och dessutom återfuktar det våra slemhinnor, berättar Tina.

LÄS OCKSÅ: Så fick Isabelle hjälp mot sina torra ögon 

Skyddar insidan
Precis som din hud skyddar kroppens utsida, så skyddar slemhinnor insidan. Slemhinna, mukosa efter latinets tunica mucosa, är den yta som täcker många av de hålrum som finns i en människas kropp. De kallas slemhinnor eftersom de producerar ett slem, mucin, som håller dem fuktiga och mjuka, men också smörjer och skyddar. Slemhinnorna fångar främmande material och oönskade organismer (bakterier, parasiter, virus, svampar som kan vara smittämnen och orsaka sjukdomar) och hindrar dem från att angripa och skada kroppen. Därför är det viktigt att hålla sina slemhinnor motståndskraftiga för olika utmaningar.

LÄS OCKSÅ: Fetter, lipider och fettsyror

Naturligt smörjmedel
När slemhinnorna fungerar normalt har de en fuktgivande och smörjande funktion som skyddar från uttorkning. Slemhinnorna i urinvägarna, munnen, ögonen, näsan, lungorna, magen, tarmarna underlivet och i luftvägarna behöver vitaminer och antioxidanter för att bibehålla sin normala funktion, för den påverkar ditt allmänna välbefinnande och din livskvalitet.
Tarmens slemhinna har också förmåga att absorbera näringsämnen, medan andningsvägarna har en slemhinna som kan transportera upp främmande partiklar som andats in till lungan.
– Skyddande slemhinnor har vi överallt i kroppen. I ögonen och i halsen, men kanske främst i underlivet. Många kvinnor har både före, under och efter klimakteriet stora och svåra problem med torra slemhinnor och havtornsolja hjälper till att smörja och bygga upp slemhinnorna igen, säger Tina Yuen.

LÄS OCKSÅ: Vad vet du om fettsyran omega-7?

Havtorn är ett svårplockat bär som växer på taggiga buskar

Omega-7 i naturlig form
Omega-7 är viktig för en väl fungerande kropp och särskilt för att upprätthålla och stabilisera huden och slemhinnornas celler i hela kroppen. Kroppens egen produktion av omega-7 minskar med åldern men också av stress. Omega-7 är en kroppsegen fettsyra, som främst finns i huden och slemhinnornas cellmembran.
Havtornsbär är tillsammans med macadamianötter ensamma om att innehålla omega-7 i naturlig form. Det som är unikt med havtorn är att de förutom omega-7 också innehåller flera andra fettsyror, nämligen omega-3, -6, -7 och -9.

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa 

Mer C-vitamin än apelsiner
Havtorn innehåller också många olika vitaminer som är livsviktiga för oss. Det lilla bäret innehåller tolv gånger mer C-vitamin än en apelsin och har det högsta innehållet av E-vitamin av alla frukter och bär. Det slår både avokado och lax när det gäller omegafetter och det har tre gånger mer A-vitamin än morötter och ändå är det bara hälften så stort som ett blåbär. Liten men naggande god har fått en ny innebörd.
– Vi jobbar med havtorn som förebyggande vård, kan man säga. Jag tror att man ska ändra sin livsstil för att förebygga sjukdomar. Vi behöver till exempel tänka på vad vi äter, hur mycket vi stressar och att vi måste röra på oss naturligt, inte bli stillasittande. Det är sådant som påverkar oss negativt. I Tibet kallas havtornet för den helande frukten, just för att den förebygger och bygger upp vår kropp. Det handlar inte om att behandla symtom utan att se orsaken och försöka att leva så sunt man kan, säger Tina Yuen.

Av Jessika Devert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Havtorn - välstuderat bär

Det har gjorts flera studier på havtornsbär. I en studie från Harvard i USA konstaterades att bäret innehåller höga halter antioxidanter och fyra sorters omegafetter. De innehåller dubbelt så mycket omega-7 som macadamianöten, som är den enda andra naturliga källan till omega-7, och flera gånger mer antioxidanter än blåbär.

Havtorn som skördas högt på de tibetanska platåerna, rankas bland de bästa i världen. De innehåller naturligt högst halter C-vitamin jämfört med havtorn som växer i till exempel Ryssland, Indien eller i norra Europa.

På Puredias odlingar plockas bären och placeras direkt i en stor frys för att bibehålla alla näringsämnen och fetter. Sedan används en teknik med koldioxidgas för att extrahera en olja, Omegia. Gasen kan övergå i flytande form och sedan tillbaka till gas, vilket betyder att den kan återanvändas flera gånger och är helt miljövänlig.
Ingenting tillsätts till bäret, utan det är från dess rena form som det utvinns oljan, som sedan i kapselform blir produkten reMoist.

Torra slemhinnor

Torra slemhinnor drabbar många på olika sätt. Kvinnor drabbas oftare är män och man räknar med att två miljoner lider av muntorrhet. En miljon människor över 30 år, eller mer än hälften av alla kvinnor får problem med sina slemhinnor i takt med att östrogenet sjunker i kroppen när de går in i klimakteriet. Experter uppskattar att omkring fem procent av befolkningen lider av torra ögon – allt från lindriga besvär till livslånga handikapp. Problem med torra slemhinnor drabbar inte bara äldre människor utan problemen kryper allt längre ner i åldrarna.

Östrogennivån sjunker
Att vistas i torr inomhusluft rum, att arbeta ofta och länge framför en datorskärm eller använda linser minskar produktionen av slem som ska skydda dina slemhinnor. Detsamma gäller om man äter vissa läkemedel eller p-piller – samt när kroppens naturliga östrogenproduktion avtar, hos kvinnor som är på väg in eller befinner sig i klimakteriet.
De första symtomen på torra slemhinnor yttrar sig som skavande, grusiga och trötta ögon, eller som en känsla av att ha ett sandpapper i munnen, eller med klåda och en brännande känsla i underlivet, ofta ger det även smärta, urinläckage, flytningar och upprepade urinvägsinfektioner. Minskad produktion av slem kan också bero på autoimmuna sjukdomar, exempelvis Sjögrens Syndrom.
Ända in på minsta cellnivå behöver vi fleromättade fettsyror för att cellmembranen ska fungera. Fettsyrorna håller cellmembranet friskt och elastiskt så det kan sköta informationsflödet och näringsutbytet i cellen. Det är viktigt för mjuka och fuktiga slemhinnor.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.