Visst är det en självklarhet att vi ska röra på oss, för det mår vi bra av. Men teknikens utveckling har gjort att vi blivit mer stillasittande. Vi har helt enkelt byggt bort mycket av den dagliga rörelsen. Och visst är det kanske roligare, och mycket mer bekvämt, för barn att sitta framför datorn eller surfplattan på kvällen än att vara ute och leka.
Vårt förändrade beteende vad gäller kost- och motionsvanor kan därför lägga en mycket sämre grund för barns hälsa när de sedan blir äldre. Att rekommendera fysisk aktivitet på recept för barn är något som skolsköterskor välkomnar som ett bra hjälpmedel, men då måste också föräldrarna vara delaktiga.
Skapa förändring i familjen
När doktoranden Emelie Wiklund vid Malmö Universitet intervjuade skolsköterskor i kommunen så skrev dessa ut fysisk aktivitet på recept under tre månader, för att sedan göra en uppföljning. När barn sätts i rörelse är det viktigt att de skräddarsys efter varje individ och innehåller fysisk aktivitet som barnet gillar samt att föräldrarna eller andra vuxna hjälper till.
Att barn ska röra på sig mer kan innebära allt från att söka sig till en förening, gå till badhuset eller bara besöka lekplatsen. I och med att föräldrarna är med barnen så kan det skapa en livsstilsförändring i hela familjen.
Än har inte fysisk aktivitet på recept bland barn blivit särskilt vanligt i Sverige, men konceptet kan medföra att man snabbt kommer till rätta med ohälsa bland de inaktiva barnen. Och då framförallt barn som finns i ekonomiskt utsatta områden där det dessutom kan kännas otryggt att leka utomhus.
Av Inger Palm
Källa: forksning.se