På kort tid har yoga blivit en populär form av träning och avslappning. Kurser i den indiska traditionen finns i hela Sverige och allt fler skaffar en egen yogamatta i hemmet. Men vad är yoga egentligen, och varför mår vi bra av att ägna oss åt det?
Ordet yoga är sanskrit och betyder ungefär förening, enhet eller harmoni och det som ska förenas och därmed bli ett är kroppen och sinnet.
Ursprunget till denna konst- eller träningsform hittar vi i Indien för cirka 5000 år sedan, bland annat hos den traditionella medicinvetenskapen Ayurveda. Inom de stora religionerna buddhism och hinduism har yoga funnits länge som en viktig form av meditation.
Hit till västvärlden kom yogan i slutet av 1800-talet men fick sitt stora genombrott först på 1990-talet och är kanske nu större än någonsin.
Yoga idag
Det finns flera olika former av yoga, och den vanligaste i Sverige är hathayogan, som inom sig består av olika grenar och skolor. Det innebär att yogapass kan variera ganska mycket från skola till skola och lärare till lärare. Ursprungligen, i den indiska traditionen, är det meningen att yoga ska ge utövaren sinnesfrid och psykisk balans, men anledningen till att man tränar det i dagens samhälle varierar från person till person. Åsikterna kring yogans medicinska effekter går isär, men de flesta tycks vara överens om att det är en träningsform som stärker kroppen och gör den rörligare.
Begrepp inom Yoga:
- Asana – kroppsställningar
- Dharana – fullständig koncentration
- Hathayoga – den i väst mest kända yogaformen
- Pranayama – andningsövningar
- Yogi – mästare inom yoga
Av Madelene Holm