Äldre män som har låga nivåer av vitamin B12 har högre risk att drabbas av frakturer.
Det har forskare vid Sahlgrenska akademin kommit fram till genom att studera 1 000 äldre svenska män.
Benskörhet, osteoporos, är en av världens stora folksjukdomar, och det pågår en intensiv forskning för att hitta orsaken. Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet kan nu i en omfattande studie visa att låga halter av vitamin B12 i blodet ökar risken för frakturer hos äldre män.
► Läs också: Vitamin K2 motverkar problem med benskörhet
Del av internationell studie
Studien är en del av ett internationellt forskningsprojekt som initierats av National Institute of Health (NIH) i USA och som omfattar totalt 11 000 män. Forskarna vid Sahlgrenska akademin har i sin del studerat 1 000 svenska män med en medelålder på 75 år. Genom olika metoder har de analyserat blodkoncentrationerna av B-vitaminerna B12 och B9 (folat).
70 procent ökad risk vid lågt B12-värde
Resultaten visar att bland män som i början av studien hade låga B12-nivåer var risken att drabbas av en fraktur sex år senare högre än hos män med normala B12-nivåer. Hos den fjärdedel som låg lägst i B12-värde var risken ökad med cirka 70 procent jämfört med övriga. Riskökningen gäller framför allt frakturer i ländryggen, där riskökningen var upp mot 120 procent.
– Den ökade risken kvarstår även när vi tar hänsyn till andra riskfaktorer för benbrott, till exempel ålder, rökning, BMI, tidigare fraktur, fysisk aktivitet, D-vitaminhalten i blodet och intag av kalcium, säger Catharina Lewerin, forskare vid Sahlgrenska akademin.
► Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer
Betyder detta att äldre män kan förebygga frakturer genom att äta mer vitamin B12?
– Det är inte vetenskapligt klarlagt men sådana studier pågår, bland annat i en stor holländsk studie där man behandlar äldre personer över 65 år med både vitamin B12, folsyra och vitamin D för att undersöka förekomsten av fraktur, säger Catharina Lewerin.
► Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
B12
Veganer, äldre personer, glutenallergiker och de som lider av tarminflammationer är några av de grupper som riskerar att lida brist på vitamin B12, men brist på vitaminet är vanligare än vad man kan tro.
Stress, rökning, användning av p-piller och laxeringsmedel ökar också risken för brist.
Vid brist på vitamin B12 kan mentala störningar som demensliknande tillstånd, depressioner, irritationer och koncentrationssvårigheter uppstå. Myrkrypningar, stickningar i benen, försämrad känsel, minnesförlust och koordinationsrubbningar – svårighet med balansen – kan vara tidiga tecken på vitamin B12 brist. Även trötthet, svaghet och yrsel kan kopplas till B12-brist. Ett typiskt tecken på B12-brist är att tungan blir irriterad och röd.