Annons

Behandla narkolepsi med rätt kost, livsstil och immunterapi

Vid svininfluensans framfart 2009 valde många svenskar att vaccinera sig. Idag vet man att minst 374 av dessa barn fick narkolepsi från Pandemrix, det vaccin som användes vid svininfluensan. Irreversibelt säger vissa, men med immunterapi och kost- och livsstilsförändringar kan symtombilden förbättras markant. Här berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg mer om hur man med kost och livsstil kan förbättra tillståndet vid narkolepsi.

Redaktionen

9 maj, 2017
Behandla narkolepsi med rätt kost, livsstil och immunterapi
Dela inlägget

Vid svininfluensans framfart 2009 valde många svenskar att vaccinera sig. Idag vet man att minst 374 av dessa barn fick narkolepsi från Pandemrix, det vaccin som användes vid svininfluensan. Irreversibelt säger vissa, men med immunterapi och kost- och livsstilsförändringar kan symtombilden förbättras markant. Här berättar Kureras näringsexpert Zarah Öberg mer om hur man med kost och livsstil kan förbättra tillståndet vid narkolepsi.

Narkolepsi är en autoimmun sjukdom med symtom som sömnattacker, rubbningar i nattsömnen och svårigheter att hålla sig vaken en längre tid. Vid starka känsloyttringar, som glädje eller rädsla kan sjukdomen utlösa kataplexi, ett tillstånd av muskelsvaghet då kroppen faller samman och musklerna inte längre går att styra.

Anledningen till sjukdomens framkomst tros vara att denna typ av vaccin innehåller ett virusprotein som liknar de mottagare som behövs för hormonet hypokretin. I svininfluensavaccinet Pandemrix finns denna typ av virusprotein i högre mängd. Det är också viktigt att känna till att över 90 procent av de som lider av narkolepsi har HLA-DQB*0602-allelen, en gen som är viktig för vårt immunförsvar. Andra faktorer för insjuknande kan vara långvarig stress eller andra livsstilsfaktorer.

Läs också: Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall

Vid narkolepsi förstörs hjärnans nervceller, vilket innebär en brist på de nervceller som producerar hormonet hypokretin (orexin). Hypokretin är ett peptidhormon som har i uppgift att styra vår vakenhet/trötthet och vår hunger och mättnad. Utan tillräckliga mängder av hormonet uppstår svårigheter att känna mättnad, och svårigheter att reglera sömn och vakenhet.

Annons

Näringsexpert Zarah Öberg.

Ett lågt och jämnt blodsocker är nyckeln
Den uteblivna mättnadskänslan gör att många narkoleptiker ökar i vikt, och har ett svängande blodsocker vilket förvärrar symtomen ytterligare. Kost som stabiliserar blodsockret är en nyckel, då hypokretin samverkar med glukos och därmed påverkas av det vi äter. När vi äter något som ökar vårt blodsocker, minskar hypokretin och vi känner ökad trötthet. Vid lågt blodsocker ökar hypokretin och ger oss ökad vakenhet. Vid narkolepsi är produktionen av hypokretin låg, men det går att påverka produktionen genom ett stabiliserat blodsocker som främjar frisättningen av hypokretin.

Proteinrik kost vid narkolepsi
Hypokretin består av två olika varianter, orexin A som produceras av 33 aminosyror respektive orexin B som produceras av 28 aminosyror. För att producera hormonet krävs således inte bara friska nervceller och ett stabilit blodsocker, utan även tillräckligt med aminosyror som kan fungera som byggstenar. Aminosyror är proteinernas minsta byggstenar och du hittar dem i proteinrika råvaror.

6 kost- och livsstilstips vid narkolepsi

1. Håll blodsockret i schack
Med ett stabilit blodsocker främjas produktionen av hypokretin. Välj kost som är rik på långsamma kolhydrater och undvik socker, sötningsmedel, söta bakverk, läsk och andra blodsockerhöjande livsmedel. Det kan också vara en god idé att undvika vitt mjöl och mjölksocker som finns i mjölkprodukter.
Om du väljer raw food-kost, så tänk på att undvika söta raw food-bakverk och istället använda långsammare kolhydrater från frukt, bär, nötter och frön.

Läs också: Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

2. Protein-, och enzymrik kost och en frisk tarm
Vid narkolepsi och brist på hypokretin är aminosyror viktiga. För att få gott om aminosyror krävs inte bara att du äter en proteinrik kost, utan även att du har ett friskt tarmsystem som kan bryta ner proteinerna till dess minsta byggstenar, aminosyror. För att bryta ner proteiner krävs god frisättning av magsyra och enzymet pepsin som har som uppgift att bryta ner proteiner. Det krävs också god tarmflora och bra tillgång på enzymer.Vid upphettning av maten förstörs de enzymer som hjälper vår matsmältning. Raw food-baserad kost, med långsamma kolhydrater från råa grönsaker och rå mat, är en god källa till enzymrika råvaror. Undvik onödig upphettning, ät långsamt, sitt ner när du äter och tugga maten noga. Förbättrad matsmältning gör att vi bryter ner maten bättre och därmed får mer byggstenar till läkning och för att producera hypokretin.Viktiga tillskott för fullgod nedbrytning av proteiner kan vara matsmältningsenzymer, probiotika och bitterörter. Det är viktigt att upphöra med protonpumpshämmande läkemedel då dessa hämmar frisättning av magsyra och pepsin. Om man intagit denna typ av läkemedel över tid, behöver de slussas ut och magsyraproduktionen återställas.

Annons

3. Immunterapi för ett friskare immunförsvar
Narkolepsi är en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret behöver korrigeras. En holistisk form av immunterapi kan vara en av flera vägar för att återställa immunförsvaret. Det är viktigt med en genomgång och eliminering av de faktorer som belastar immunförsvaret för att det ska klara av att återgå till ett normalt tillstånd. Immunmodulerande örter kan vara en bra början och i samråd med en näringsterapeut kan ni identifiera vilka övriga ändringar som krävs.

4. Minska på stimuli
Undvik alla former av stimuli, särskilt de som påverkar din vakenhet. Rökning, kaffe, energidrycker, alkohol och andra energihöjare är lätt att ta till när man kämpar för att få mer energi. Dock så påverkas du negativt av denna typ av stimuli och trots kortsiktig förbättring, så förvärras symtombilden på lång sikt.

5. Lev giftfritt
Vid alla typer av sjukdomar är det viktigt att belasta kroppen så lite som möjligt för att öka möjligheten till läkning. Det är viktigt att välja ekologiska hud- och hårvårdsprodukter, ekologisk mat, och att äta och leva så giftfritt som möjligt. Stöd gärna upp kroppens naturliga avgiftning med hjälp av ekologiska grönsaker och bär, samt alger som chlorella eller spirulina.

6. Motionera i den mån du orkar
Att motionera när man inte har någon energi och är ständigt trött, kan låta som en omöjlig uppgift. Dock, så är det viktigt med rörelse och frisk luft, även om det bara blir under korta och långsamma promenader. Börja med det som kroppen klarar, och öka upp vartefter om det finns möjlighet.

Av Zarah Öberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Har du frågor om narkolepsi eller någonting annat gällande hälsa och välmående? Ställ din fråga till Kureras näringsexpert Zarah Öberg här.

Annons