Zarah Öberg svarar
Hej Linn och tack för ditt mail,
Min rekommendation är att ni tar övergången steg för steg, och inför mer och mer grönsaker, bär och naturliga alternativ i er kosthållning. Man får sällan avgiftningssymtom om man inte ändrar kosten radikalt, och då jag antar att ni kommer slussa in maten successivt, så är sannolikheten inte särskilt stor att det skulle uppstå sådana besvär.
Det är också en god ide att ni tar övergången försiktigt, särskilt med hänsyn till att du ammar och att det är viktigt att dina inlagrade gifter och tungmetaller inte går ut via amningsmjölken. Däremot kan ditt sockerberoende visa sig genom symptom, och där är det alltid bäst att ta en lång period helt utan socker och söta saker så att du vänjer dig av med behovet på ett bra sätt.
Många som går över till raw food äter mycket desserter och söta bakverk, och även om dessa raw food-alternativ är bättre och mer hälsosamma än ”vanliga” alternativ är det fortfarande mycket sötma i en stor del av de recept som till exempel innehåller torkad frukt, agavesirap och/eller honung och så vidare. Var alltså noga med att använda de recept som är tänkta som mat och baserade på grönsaker och bär, snarare än sötningar och frukt. Söta hellre med bär, och låt dina smaklökar vänja sig vid att maten inte är lika söt. Då kommer det blir lättare att hålla kvar den mindre kolhydratrika linjen.
Tänk också på att du behöver gott om protein och fetter från bra källor för att hålla dig mätt och för att kontrollera ditt sockersug. Barn behöver lite mindre protein och mer kolhydrater, medan vuxna med fördel kan minska ner på kolhydraterna, särskilt vid sockerberoende. Problematiken med just raw food kan vara att det är baserat på mycket kolhydrater och då är det viktigt att dessa är av rätt kvalité.
För att inspirera barnen är det en fin idé att inkludera dem i köksrutinerna och att ni låter dem få välja grönsaker i butiken, vara delaktiga när ni tillreder maten med mera. Det är relativt enkelt att inspirera barn till att tycka om raw food eftersom det är så färggrant och smakrikt. Om de däremot inte gillar de lite bittrare grönsakerna är det en god idé att balansera upp det bittra med något som är sötare, till exempel en röd paprika, morot eller tomat, som balans till den bittrare gröna paprikan och så vidare.
Vill ni läsa mer och bli inspirerade föreslår jag att ni läser mer på mina raw food-sajter: www.rawfood-kost.se, www.detoxa.nu, www.kemikalier.eu, www.detox-guiden.se och på www.vegetarisk.info, www.kostkoll.se, www.ekologiskaval.se och på www.piggabarn.se
Lycka till!
Varma hälsningar,
Zarah Öberg