Annons
Annons
Zarah Öberg

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur ska jag äta med magkatarr?

30 januari, 2014
Hej Zarah! Har haft katarr ett tag nu. Magkatarr. Är vegetarian och det är svårt att få i sig nog med kalorier eftersom att jag mår illa om jag äter för snabbt. Just nu består min kost utav pocherat ägg, ris, spenat och någon halv deciliter olja. Jag äter långsamt, men ibland tar det ett par timmar att få i sig ett mål mat. Jag hinner bli hungrig om på nytt och kroppen blir arg och lite vissen. Har du några råd vad gäller att äta som vegetarian och om man bör äta lite mer fast än att man mår illa utav det? Jag äter regelbundet, frukost kl 6, lunch 12, middag 4 och något mer på kvällen. Äter någon banan då och då. Helger frukost kring 9-10 sedan lunch 2, middag 6. Mellanmål mellan frukosten och middagen. Mvh Pär
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej Pär och tack för din fråga.
Som jag förstår på ditt mail, så menar du att du behöver äta snabbt för att orka äta den mängd som du behöver energimässigt, men att denna sortens ätande gör dig illamående på grund av din magkatarr. Det bästa som du kan göra ur den synvinkeln är att tillaga mer närings- och energität mat, då du då inte behöver äta lika stora mängder utan får i dig tillräckligt med näring och energi på mindre mängd mat.

Många som har magkatarr känner av sina symtom mindre när de äter mindre snabba kolhydrater och mindre fett. Du bör även minska ner på starka kryddor, kaffe, söta drycker med mer. Men framförallt så behöver du fokusera på att stressa ner och äta på ett lugnt sätt. Matsmältningen är beroende av att vi är lugna och vilosamma. Om man stressar när man äter, så blir alltså inte matsmältningen bra. Nu vet jag att du skrev att du äter väldigt långsamt, men inre stress och stress över att ha ont är också stressande, på samma vis som yttre stress.

För att förbättra din symtombild, så kan du byta ditt vita ris mot en mindre kolhydratrik källa, som quinoa, amaranth eller bovete. Eller ett rött ris, svart ris eller vildris. Dessa mer proteinrika fröer och rissorter ger bättre och längre mättnadskänsla, och innehåller mycket mer näring än vitt ris. Du kan även fylla ut spenaten (som inte mättar särskilt mycket) med grönsaker med mer tuggmotstånd, och som är rika på protein och näringsämnen, som exempelvis wokad eller ångkokad ekologisk broccoli, ekologisk blomkål, ekologisk zucchini, ekologisk selleri, ekologiska morötter eller andra bra näringskällor. Tänk på att tugga maten noga och komplettera gärna med matsmältningsenzymer så att du hjälper din matsmältning att bryta ner maten i dess minsta byggstenar. Att äta mer näring, mer fiberrik mat, mer mat som ger riktigt bra och fin energi och tugga bättre och slappna av, så borde dina symtom förbättras.

Som vegetarian så kan det självfallet vara mindre lätt att få i sig det som kroppen behöver, särskilt om man fokuserar merparten av sin kost på grönsaker, bär och så vidare. Ägg är väldigt rika på näring, energi och på de mättade fetter som du annars ofta får väldigt lite av när du väljer en vegetarisk kosthållning (lite mättade fetter mår kroppen bra av, då det ingår i cellens membran, hormonella balanser, i hjärnan m.m.). Om du klarar ägg trots det höga fettinnehållet och att det är relativt svårsmält, så är det en bra källa som du kan komplettera med. Tänk på att du bör använda ekologiska ägg för att få den näring och de omega 3-fettsyror som du behöver. Du kan även använda andra bra fettkällor såsom kokosolja till stekning, wokning eller som extra energi under dagen, samt att du kompletterar dina grönsaker med avokado, nötter, frön, oliver och olika oljor (inte bara en sorts olja).

Om du önskar mer tips så läs gärna på mina vegetariska sajter: www.vegetarisk.info, www.rawfood-kost.se, www.detoxa.nu, www.detox-guiden.se, www.ekologiskaval.se, www.kostkoll.se

Varma hälsningar Zarah Öberg
Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons