Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Jag vet inte riktigt vad du menar med att de går emot varandra. Vid tarmsjukdom bör man äta så lite fruktsocker och socker som möjligt för tarmens skull. Möjligen så syftar du till att de som har Crohns ofta rekommenderas en fiberfattig kost, medan de som har diabetes ofta rekommenderas det motsatta. Detta är inget som jag har sett resultat utifrån utan det är mycket mer komplicerat än så, plus att dina två diagnoser med största sannolikhet hör ihop. Jag vet inte vad du äter och hur du lever idag, men de är båda symtom på en kropp som inte är i balans, snarare än att du har fått två sjukdomar som är helt oberoende av varandra.
Jag skulle vilja säga att det viktigaste vid Crohns sjukdom är att äta ren mat, utan tillsatser, helt utan sötningsmedel, med gott om näring och helt ekologiskt. Det är också viktigt att se över sin tarmflora och se till att tarmen får rätt näringsämnen för att läka. Du behöver komplettera med riktigt bra probiotika, helst med stammen L.casei, som håller nere inflammation i tarmen. Du behöver även se över dina binjurar och se om din produktion av korisol fungerar som den ska. Om man har stressat eller på andra sätt brutit ner kroppen över tid, så kommer kortisolfrisättningen att vara låg och då klarar inte kroppen av att motverka inflammationer. När du erhåller kortison så är det ett substitut för kroppens egna inflammationshämmare kortisol. Att du behöver kortison kan alltså vara ett tecken på att du inte har egen fullgod produktion.
Många som har Crohns har även kopplingar till psykiskt mående, så de behöver arbeta med sig själv på fler sätt än med kosten. Jag rekommenderar att du tar dig tid att fundera över hur du mår och om det finns saker inom dig som behöver bearbetas, eller om du har tendens till att leva utifrån prestation. Jag säger inte att det behöver vara så, men många av mina patienter med tarmsjukdom är just denna personlighetstyp.
Varma hälsningar
Zarah Öberg