Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Att du tappar hår kan bero på många olika saker. Det kan, förutom sjukdom, till exempel bero på näringsbrist eller stress och många tappar mer år på vintern. Min erfarenhet av kosttillskott för håret, är att de är väldigt bra, men jag respekterar givetvis att du vill äta dig frisk. Det är egentligen det önskvärda, att vi skulle kunna få i oss allt det vi behöver via maten vi äter. Tyvärr, så är det inte så enkelt idag, då grödor som odlas i växthus och gödseltråg inte har på långa vägar lika mycket näring som de grödor som odlas i marken. Markerna är dessutom utarmade på mineraler, vilket försvårar detta ännu mer.
De näringsämnen som kan hjälpa vid håravfall är kisel, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5 (pantotensyra), vitamin B7 (biotin), betakaroten (förstadie till vitamin A) och zink. Samt även järn och jod och aminosyrorna L-cystein och L-metionin.
Kisel är en viktig mineral för friskt hår och för att kalcium ska hamnar rätt i benstommen. Det är nödvändigt för bland annat bindväv, benstomme, tänder, hud och hår. Kisel finns till exempel i selleri, havregryn, morötter och rödbetor. I kosttillskott kommer kisel ofta från åkerfräken eller kelp.
B-vitaminer och gott om mineraler hittar du i nötter, frön, olika kålsorter, gröna grönsaker och baljväxter. Jod finns till exempel i kelp och havssalt, men är svårt att få i tillräcklig dos den vägen. Ofta rekommenderas kalciumjodid i tillskottsform som komplement. Aminosyror och järn får du framförallt i dig via proteinrika födoämnen, såsom kött, fågel och fisk, men det finns även i vegetariska källor. Zink finns till exempel i kikärtor, ost, spenat och nötkött. Om du vill veta mer exakta råvaror för varje vitamin och mineral, så rekommenderar jag att du läser dig till detta. Det finns gott om information på nätet.
Det viktiga för att kroppen ska kunna ta upp den näring och de aminosyror som den behöver är att god matsmältning. Om du äter bra men ändå tappar hår, så är det bra att utesluta andra sjukdomar som till exempel tarmproblem, matsmältningsproblem (om man till exempel har svårt att smälta maten på grund av långvarig användning av protonpumpshämmande läkemedel) etcetera.
Varma hälsningar
Zarah Öberg