Vissa får aldrig fästingar medan andra upplever att fästingarna fullkomligt älskar dem. Varför det är så vet man inte riktigt – men här är tipsen som skyddar dig och dina nära och kära.
Naturligt skydd mot fästingar:
1. Vitlök (invärtes bruk)
Motverkar fästing-, mygg- och andra insektsbett. Att frossa i vitlök är effektivt eftersom fästingar ogillar vitlöksdoft.
All vitlök fungerar men många föredrar vitlökskapslar eller tabletter eftersom de är luktfria. (Notera dock att man bör vara försiktig med att ge vitlök till hundar och katter.)
2. Eteriska oljor (utvärtes bruk)
• – med citron
Köp en eterisk olja av citron. Blanda ut med vatten och spruta på dig själv för skydd.
• – med lavendel
Lavendel är bakteriedödande och både fästingar och myggor skyr deras doft.
• – med tea tree
Innehåller över 100 olika verksamma ämnen som har som uppgift att oskadliggöra sjukdomsframkallande svampar och bakterier utan att påverka människa eller miljö negativt.
Välj ekologisk tea tree.
► Läs också: TBE – Att vaccinera eller inte?
Förebygg med B-vitamin
3. B-vitamin (invärtes bruk)
Många tycker att det intag av B- vitaminkomplex under sommaren är att effektivt sätt att skrämma bort fästingar. Rekommendationen är att börja äta det några veckor innan sommaren/semestern för att hinna få full effekt. B-vitamin brukar även rekommenderas som alternativt fästingmedel för hundar samt anses också effektivt för att skrämma bort mygg.
► Läs också: Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd
4. Rapsolja
Ska du ut i gräset så smörj in ben och fötter med rapsolja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. Enkelt, billigt och giftfritt.
5. Rosmarin
Man kan undvika fästingar på både människor, hundar och katter genom att använda rosmarin.
Gör så här: Koka upp en liter. Ta bort från plattan och häll i en burk torkad eller några kvistar färsk rosmarin och låt blandningen svalna under lock. Häll upp i en sprutflaska och tillsätt en matsked vitvinsvinäger. Förvara blandningen i kylskåp. Den håller cirka två veckor. Spraya blandningen på huden eller på djurens päls och gno in när du eller ditt djur ska röra dig/er utomhus.
Källa: Appen Fiffiga frun – kategorin husmorstips
► Läs också: Åtta sommarsköna tips
Recept på huskurer för människa och djur:
Örtspray med rosmarin (utvärtes bruk)
Duscha benen med rosmarinvatten före promenad i fästingmarker (gäller även hunden):
Recept: en liter vatten, en burk rosmarin eller timjan, en matsked vitvinsvinäger, en vitlöksklyfta och lite citronsaft.
Gör så här: Koka upp en liter vatten tillsammans vitlöksklyftan. Häll i en burk rosmarin eller timjan i vattnet och låt dra i minst en timme. Sila bort kryddan och vitlöken. Tillsätt en matsked vitvinsvinäger och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska. Läs mer i bloggen Skogshuldran
Huskur med johannesört, lavendel och tea tree (utvärtes bruk)
Anti-insektsolja som hjälper även mot fästingar från bloggen Skogshuldran
Gör så här: Blanda samman 25 ml olivolja och 25 ml johannesört. Tillsätt tre droppar lavendel, tre droppar citronella och tre droppar tea tree. Fästingarna gillar varken oljan eller doften.
Huskur rölleka och renfana (utvärtes bruk)
Gör så här: Plocka totalt cirka en liter blad 50/50 från rölleka och renfana. Koka upp en liter vatten och häll över bladen. Rör om då och då under tiden som det småputtrar i cirka 30 minuter. Sila bort bladen och spara vätskan i flaska i kylskåpet.
► Läs också: 10 vanliga sommarplågor
Aromatiska oljor
Insektsspray med aromaoljor (utvärtes bruk)
Gör så här: Fyll en blomsprayflaska med ljummet vatten och droppa i 2-5 droppar av vardera pepparmynta, citron, rosmarin, aloe vera, lavendel samt en matsked äppelcidervinäger. Duscha dig och hunden innan ni går ut (hunden speciellt runt ben, mage, svans och öron).
Gör din egen vitlöksolja (invärtes bruk)
Gör så här: En liter raps- majs- eller solrosolja plus fyra vitlöksklyftor. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna. Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt dra i fyra dygn. Vänd flaskan en gång varje dag. Sila bort löken.
Olja på örter
Gör du din egen lavendelolja (utvärtes bruk)
OBS: Lavendel kan ersättas med annan torkad ört.
Gör så här: Sätt ugnen på 50 grader. Fyll en ren glasburk med torkade lavendelblommor. De kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer, eller via internet om du inte har torkat dina egna. Häll olivolja över blommorna tills burken är nästan helt fylld. Var noga så att burken inte blir helt full. Lavendelblommorna sväller lätt och om man använder för mycket olja är risken stor att burken svämmar över.
Tycker du inte om doften av olivolja kan du välja en olja med svagare arom. Vilken smakstyrka olivoljan har brukar framgå av etiketten som finns på baksidan av flaskan. Ställ in blandningen på ett galler i den varma ugnen. Placera en bakplåt under gallret. Låt oljan stå och dra i ugnen i minst fem timmar.
Om du vill ha en riktigt kraftfull lavendelolja ska du låta blandningen stå kvar i ugnen ytterligare sju timmar. Klä insidan av ett durkslag med en duk av linne eller bomull. Ta ut oljan ur ugnen och sila den genom duken. Var noga med att låta blomblandningen ”droppa ur” ordentligt. När lavendeloljan svalnat är den färdig att användas, direkt på huden eller som ingrediens i andra läkande hudprodukter.
► Läs också: Naturens husapotek
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta fästingar
De finns två stora fästingfamiljer: hårda och mjuka fästingar.
De hårda fästingarna har hårda plattor av kitin, och det är med dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras.
Arten Ixodes ricinus är namnet på den art som vanligast angriper människor och djur i Sverige.
Beteende
De unga djuren håller till på gräs och buskar, gärna längst ut i toppen av ett långt grässtrå. Därifrån hakar de sig fast vid varmblodiga djur, även människor, som går förbi. När de hamnat på ett lämpligt offer söker de sig till ett skyddat skrymsle på kroppen där huden är tunn.
Fästingars mundelar (snabel) har kraftiga hakar som gör att de kan borra sig in i huden och sedan hålla sig kvar medan de suger blod.
Ett svagt bedövande gift sprutas också in. I de flesta fall känner värddjuret inte någon smärta. Fästingen stannar i denna ställning en tid medan den suger sig full med blod och upptäcks vanligen först när den svällt upp till en iögonfallande storlek.
Efter flera dagar är fästingen fylld av blod motsvarande flera många gånger sin ursprungliga kroppsvikt. Den släpper då taget och lämnar sin värd.
Att avlägsna fästingar
Fästingar bör avlägsnas direkt när de påträffas på huden. Det finns publikationer som talar för att fästingen ska snabbfrysas innan den plockas bort då detta slår ut fästingens kräkreflex. Fästingens kräkreflex är sensibel och kan lätt triggas vid borttagandet. Om man snabbfryser fästingen innan borttagandet är det viktigt att undvika frysskador. Det finns olika skolor om huruvida fästingen ska dras rakt ut eller vridas ut när den plockas bort. Oberoende av om man vrider eller drar så ska fästingen hållas så nära huden som möjligt. Fästingborttagare finns att köpa och underlättar borttagning. Försöker man att rycka bort en fästing med våld kan den med den hullingförsedda snabeln bli kvar i såret och kan där vålla inflammation. Smör, olja eller nagellack bör inte användas då fästingen då kan smitta ner värden innan den släpper. Om en del av fästingen blir kvar kan det bli en lokal liten svullnad, liknande en böld eller akne.
Källa: Wikipedia
Avlägsna fästingen med hjälp av tändsticka
Om man har en fästing som har bitit sig fast kan man få den att självmant släppa taget genom att röra plånet på en oanvänd tändsticka runt fästingen tills den släpper sitt tag.
Källa:Appen Fiffiga frun – kategorin husmorstips
Har du egna fästingtips?
Dela med dig på Kureras Facebooksida – eller mejla ditt tips till webbredaktor@kurera.se så samlar vi dem i en artikel.