Annons

3 superfoods att äta varje dag

Superfoods är namnet på livsmedel med extremt hög näringstäthet och samtidigt förhållandevis lite energi. Här är 3 superfoods du med fördel kan äta varje dag.

Redaktionen

18 februari, 2015
3 superfoods att äta varje dag
Dela inlägget

Superfoods är namnet på livsmedel med extremt hög näringstäthet och samtidigt förhållandevis lite energi.
Här är 3 superfoods du med fördel kan äta varje dag.

Superfoods, också kallat supermat, ger din kropp den extra boost av vitaminer, mineraler, aminosyror, antioxidanter och andra näringsämnen som den behöver för att vara stark och motståndskraftig.

Olika superfoods har olika effekter
Exempel på superfoods kan vara sådant som nötter, frön, bär, frukter, sjögräs, alger, örter, grässorter med mera. Olika superfoods har olika effekter på kroppen då de tillför kroppen olika näringsämnen.
Här är tre superfoods vi på Kurera inte tycker att du borde leva utan.

1. Goji
Gojibäret är ett rött bär med ursprung i Tibet som många anser smakar som en blandning mellan russin och lingon. Goji är rikt på C-vitamin, mineraler, karoten samt järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Bäret innehåller även nyttiga fetter och är en bra källa till protein eftersom det innehåller alla essentiella aminosyror.
Den röda färgen innebär också höga halter av nyttiga fytokemikalier, då särskilt zeaxantin, vilket i stora doser sägs kunna motverka ålderssynthet, det vill säga den synnedsättning vi alla råkar ut för förr eller senare. Förekommer oftast i torkad form eller som pulver.
Förslag på användning: I müsli, rawfoodbollar, sallad, fruktsallad, gröt eller som garnering på raw choklad. Även gott att blanda i nötmixen eller som snacks direkt ur påsen.
Daglig dos: En handfull gojibär.

2. Açaí
Açaí är ett svartlila bär som växer främst i Amazonas där det använts av lokalbefolkningen sedan urminnes tider. Açaí påminner om blåbär eller slånbär i smaken och är en bra källa till protein. Innehåller antocyaniner – vilket är kroppens skydd mot fria radikaler, mineraler och vitaminer som bland annat E-vitamin. Det är också ovanligt rikt på antioxidanter, essentiella fettsyror, har avgiftande egenskaper och sägs kunna motverka för tidigt åldrande. Påstås också kunna ge ökad mättnadskänsla och används därför ofta av personer som önskar viktnedgång. Förekommer oftast som pulver eller juice.
Förslag på användning: I smoothies eller rätt och slätt i ett glas vatten. Även gott att blanda i din bananglass eller att göra en sorbetglass genom att enkelt och snabbt mixa bären med acaípulver. Går att blanda i och nästan vilken maträtt som helst. Experimentera.
Daglig dos: 1-2 matskedar pulver per dag.

Annons

3. Granatäpple
Granatäpple är en av de frukter med högst andel antioxidanter. Frukten är rik på antiinflammatoriska aminosyror, C-vitamin, kalium och folsyra. Den är också extremt fullspäckad med skyddande antioxidanter ur gruppen polyfenoler, och där särskilt sorten flavonoider som annars förknippas med bland annat kakao, rött vin, grönt te och som anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive högt blodtryck och högt kolesterol. Granatäpple innehåller rikligt med nyttiga tanniner, lignaner och antocyaniner och påstås också ha positiv, sjukdomshämmande effekt vid ett antal tillstånd, däribland prostatacancer och bröstcancer.
Granatäpple har en positiv inverkan på ämnesomsättningen har i vissa studier uppvisat en hämnande effekt på virus.
Förekommer oftast som pulver, juice eller i färsk form.
Förslag på användningsområden: Gott i juice, smoothies, glass, sallader, eller ha det i – eller på – efterrätter eller desserter. Även gott i barer. Perfekt som naturligt färgämne.
Daglig dos: Två matskedar pulver

Av Isabelle Hedander

Annons