Annons

4 livsval som minskar risken för demenssjukdom

Varje år insjuknar fler än 20 000 svenskar i någon form av de drygt 80-talet demenssjukdomar som finns. Allra vanligast är Alzheimerz sjukdom. Denna åldersrelaterade sjukdom har delvis att göra med gener - men även hur du lever påverkar risken att drabbas. Här är några saker du bör undvika, enligt en färsk studie.

Redaktionen

17 november, 2014
4 livsval som minskar risken för demenssjukdom
Dela inlägget

Varje år insjuknar fler än 20 000 svenskar i någon form av de drygt 80-talet demenssjukdomar som finns. Allra vanligast är Alzheimerz sjukdom.
Denna åldersrelaterade sjukdom har delvis att göra med gener – men även hur du lever påverkar risken att drabbas. Här är några saker du bör undvika, enligt en färsk studie.

Om vi bara ändrade våra levnadsvanor en aning skulle antalet fall av Alzheimerz sjukdom kunna minskas med flera miljoner till 2050, visar en ny studie från Cambridgeuniversitetet i Storbritannien, skriver Expressen.

1. Rökning
Rökning hämmar blodkärlens flöde till hjärnan. Personer som röker två paket cigaretter om dagen löper till exempel dubbelt så stor risk att drabbas av demenssjukdom än icke-rökare, har tidigare forskning visat. Enligt studier räcker det med ett halvt paket om dagen för att risken ska öka.

2. Fetma
Kraftig övervikt i medelåldern och höga kolesterolvärden minst fördubblar risken att drabbas av alzheimer, både bland kvinnor och män, vilket flera studier har visat. Även bra är av stor betydelse för att undvika demens.

3. Motionsbrist
När vi rör på oss får hjärnan ett jämnt flöde av syrerikt blod, vilket hindrar uppbyggnaden av så kallat plack, vilket tros ligga bakom alzheimer. Lägger du bara dig till med en liten förändring kan du minska din risk att drabbas avsevärt. Bara en kort promenad tre gånger i veckan kan minska demensrisken betydligt, hävdar brittiska forskare.

Annons

4. Låg utbildning
Personer som endast gått i grundskola löper högre risk att drabbas av demens. Det tros bland annat bero på att det är vanligare att leva ohälsosamt bland lågutbildade.
Personer med låg utbildning (endast grundskola) har högre risk att insjukna i demenssjukdom än högutbildade (gymnasium och högskola). Det gäller även när man tar hänsyn till ärftlighet och andra sjukdomar. Ohälsosam livsstil är vanligare bland lågutbildade och kan vara en bidragande orsak till sambandet.
Källa: Demenscentrum

Andra riskfaktorer (som inte är lika lätta att åtgärda):

  • Depression
  • Högt blodtryck
  • Diabetes

Källa: Medical Observer

Av Redaktionen

Annons
Fakta

Fakta

Demenssjukdom
Demens är en långdragen försämring av flera psykiska funktioner. Drygt hälften av alla demenssjuka lider av Alzheimers sjukdom. Som regel går inte demenssjukdom att bota, däremot kan man lindra symptomen.
Nästan hälften av alla över 90 år och åtta procent av alla äldre än 65 år, omkring 150 000 svenskar, är demenssjuka.
En hälsosam livsstil med regelbunden motion och bra kost minskar risken för demens. Att ha aktiva sociala kontakter är också viktigt.
Källa: Expressen

Alzheimer
Alzheimers sjukdom (AD) är den vanligaste formen av demens. Denna obotliga, degenerativa och dödliga sjukdom bär namn efter den tyska psykiatern och neuropatologen Alois Alzheimer som 1906 var först med att beskriva den. I allmänhet diagnostiseras sjukdomen hos personer över 65 år, även om den mindre utbredda tidigt debuterande Alzheimers sjukdom kan uppträda mycket tidigare. I september 2009 var antalet människor i världen med Alzheimersdiagnos mer än 35 miljoner. Förekomsten av sjukdomen antas nå omkring 107 miljoner människor år 2050.
Källa: Wikipedia

Mat som är bra för minnet

Gröna bladgrönsaker: De ger dig massor med B-vitamin som är bra för hjärnfunktionen.
Nötter: En jättebra källa till vitamin E, som visat sig bromsa minnesförluster hos äldre.
Avokado: Massor av nyttiga fetter som ger ett bättre blodflöde, som i sin tur ger en frisk hjärna.
Fullkorn: Havregryn, fullkornsbröd och råris är bra för ett friskt hjärta – och är hjärtat friskt är hjärnan det också.

Se till att alltid ha hemma (och förstås även äta):
Avokado
Bananer
Broccoli
Brysselkål
Bönor
Frisésallat
Fullkornsbröd
Grönkål
Havregryn
Hummus
Huvudsallat
Kikärtor
Mâchésallat
Mandelmjölk
Mangold
Mörk choklad
Nässlor
Nötter
Olivolja
Rismjölk
Rucola
Råris
Spenat
Källa: Expressen

Annons