Många upplever att de äter nyttigt – men om din kost skulle synas i sömmarna är det långt ifrån säkert att du har så hälsosamma vanor som du tror.
Trots ett medvetet tänk är det lätt att trampa i både tillsats- och sockerfällor om du inte är riktigt uppmärksam.
Bra knep för att äta hälsosamt är att välja mättande ingredienser som är naturliga och inte processade, som baseras på ekologiska råvaror, tycker Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Många tänker exempelvis att vegetarisk mat är mer hälsosam, men det kräver också lite eftertanke. För att den vegetariska maten ska vara nyttig bör den innehålla gott om grönsaker, hälsosamma fetter från avokado, kokosolja och ghee, vara fri från socker och sötningsmedel och ha gott om mättande proteiner som bönor, säger hon.
Här har Zarah Öberg radat upp fyra maträtter som inte är fullt så naturliga och sockerfria som du kanske föreställt dig.
LÄS OCKSÅ: Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter
Vegetariska burgare
Många väljer en vegoburgare i tron att de väljer ett hälsosammare alternativ. Men frågan är hur nyttig en halvfabrikat-vegoburgare faktiskt är. Nyligen visade Äkta varas vegogranskning att vegoburgare är fulla av tillsatser. Bland annat hade My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger 12 tillsatser, medan konkurrenter från exempelvis Hälsans kök och Quorn bjöd på 10, visade undersökningen. En vegetarisk burgare innehåller också ofta, precis som köttvarianten, sås baserad på mindre bra fetter och vitt bröd. Välj istället en burgare med en proteinbas från gula ärtor eller bönor, ett grövre bröd och en hälsosam dressing på kokosolja eller vegansk majonnäs. Hoppa över senap och ketchup.
LÄS OCKSÅ: Vanligt att unga slarvar med lunchmaten
Sallad
Istället för att ta en stabbig husmanskost-lunch väljer du den hälsosamma lite kalorisnålare salladen. Men hur nyttig är den egentligen? Och hur bra mättar den? Isbergssallad och gurka är rätt näringsfattiga och innehåller mest vatten. Är salladen dessutom dränkt med dressing baserade på mindre bra oljor och toppas med tillbehör som bacon och krutonger är frågan om du inte kanske skulle ha valt husmanskosten för hälsans skull ändå?
Problemet med en sallad är också att hungern snabbt gör sig påmind och att det lätt kan slinka ner annat mellan måltiderna. De som äter mycket sallad till lunch äter ofta mer på kvällen, vilket stör sömnen och gör att du lättare lägger på dig. Äter du sallad, välj en mättande variant med en rejäl bas med quinoa eller bovete och med gott om bra fett.
LÄS OCKSÅ: Matig sallad med linser och ugnsbakade grönsaker
Granola
Hur nyttigt och gott det än låter med granola kan den innehålla mängder av både socker och fett. Medan müsli är en blandning av gryner, frön, nötter och frukt har granolan rostats i ugn med olja och honung och innehåller ofta sirap och torkad frukt – inget som gör susen för hälsan direkt. Skippa granolan och ät din fil eller yoghurt med bär och naturella nötter istället. Eller välj en ekologisk granola med sötning från honung, och servera med kokosyoghurt. För glöm inte att yoghurt också många gånger innehåller socker och kan vara mindre bra att äta dagligen för den som är känslig mot mjölkprodukter.
LÄS OCKSÅ: Vi väljer bröd efter ålder och utbildningsnivå
Cafémackor
Visserligen är mackan ett sundare alternativ än bakelsen när du går och fikar på ett café. Men det finns några saker att tänka på. En cafémacka är ofta baserad på vitt bröd och flera bröd är så söta att de balanserar på gränsen mellan bröd och bakverk. De kan också innehålla mycket ost, smör och skinka, vilket kanske inte är det mest hälsosamma man kan tänka sig. Men bara för att du väljer det mörkaste brödet är det ingen garanti att det är mycket nyttigare, då det kan vara smaksatt med mörk sirap. Välj istället grovt surdegsbröd som toppas med hummus eller bönröra och en ordentlig sallad till.
Av Tina Harr