Annons
Annons

”Genom att förstå att du är högkänslig, kan du minska risken för psykisk ohälsa”

Högkänslighet är genetiskt och innebär både styrkor och utmaningar. Genom att förstå att du är högkänslig kan du förstå dig själv bättre – och undvika psykisk ohälsa. Det menar bokaktuella Åsa Vikman, som själv är högkänslig. Här är hennes bästa tips till andra högkänsliga!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
23 februari, 2024
Åsa Vikman

Visste du att cirka 30 procent av befolkningen har personlighetsdraget högkänslighet? Det  kan innebära många styrkor men även utmaningar.

Åsa Vikman är aktuell med boken ”Handbok för högkänsliga” (The Book Affair) och driver det populära kontot ”orkidébarnsverige” , med över 165 000 följare på Instagram, där hon sprider information om högkänslighet.  Boken är baserad på vetenskaplig forskning och Åsa är själv högkänslig.

Att vara högkänslig, även kallat Highly Sensitive Person HSP, betyder däremot inte att man är överkänslig som en del kanske tror, utan att man är mycket empatisk och intuitiv och uppmärksam, att man tänker mycket och djupt och ofta även är väldigt kreativt lagd.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på att du är högkänslig

Att vara högkänslig är att vara empatisk och intuitiv

Åsa förstod att hon själv var högkänslig först för några år sedan då hon lyssnade på en bok om högkänslighet.

– Jag djupdök i ämnet och förstod att även min dotter var det. Jag fick så många svar på mycket som hänt i mitt liv och varför jag mått som jag gjort, att jag kände att detta är något jag vill dela med mig av.

Vad ledde dig till att vilja jobba med att sprida information om högkänslighet?

– Det fanns alldeles för lite kunskap om det. Jag ville att det skulle vara lättillgängligt så jag bestämde mig för att starta mitt Instagramkonto. Först skrev jag om barn och högkänsliga, eftersom det förmodligen var mitt fokus då, men allt eftersom ändrade jag till högkänslighet generellt och då började det trilla in många likes och följare. 

Vilka är de främsta styrkorna med att vara högkänslig?

– Styrkorna är många men främst den djupa empatin, intuitionen, förmågan att lägga märke till detaljer, och kreativiteten. Den djupa empatin gör att vi lätt skapar starka band med människor. Att lägga märke till detaljer hjälper oss både i privatlivet och i arbetslivet. Det gör oss otroligt detaljorienterade. Intuitionen hjälper oss i sociala relationer och är en väldigt bra egenskap när det gäller att fatta snabba och bra beslut. Kreativiteten är en härlig egenskap att ha privat då den bland annat gör att vi kan uttrycka våra känslor och tankar kreativt, men även på jobbet där vi kan tänka utanför ”boxen”.

Högkänsligheten en superkraft

Åsa Vikman skriver i boken att hennes egen högkänslighet har varit en superkraft.

På vilket sätt har den varit en superkraft?

– Den gör att jag verkligen kan förstå andra människor och att jag känner (genom min intuition) att de är genuina människor. Min kreativitet underhåller mig både på natten i mina drömmar och på dagen. Jag är bra på att ta in mycket information samtidigt och omvandla den till exempel inlägg till instagram eller annan text. 

Vilka kan vara de största utmaningarna med att vara högkänslig? 

– De främsta utmaningarna är egentligen en annan sida av samma mynt. Empatin kan exempelvis göra att vi lätt tar på oss andras känslor om vi inte ser upp och är medvetna om denna tendens. Att vi lägger märke till så många saker i vår omgivning och sedan tänker mycket om det som vi tagit in gör att vi lätt blir överstimulerade. Överstimulansen är förmodligen den absolut största utmaningen för oss, eftersom den kan utvecklas till psykisk ohälsa. Vi behöver vara medvetna om att vi lätt blir överstimulerade och lära oss vad vi behöver för att ”ladda våra batterier” så att vi inte hamnar på 0.

Högkänslig orkidé eller mellankänslig tulpan?

Åsa tar upp tre olika sorters personligheter i sin bok: de högkänsliga orkidéerna, de mellankänsliga tulpanerna och de mer lågkänsliga maskrosorna.

Hur vet man att man är en orkidé och till exempel inte ”bara” en tulpan?

–   Först och främst så finns det ingenting som är bättre än det andra. Orkidéer är exempelvis inte bättre än tulpaner eller maskrosor. Detta är en liknelse som gjorts för att lätt beskriva olika kategorier baserat på var man hamnar på miljökänslighetsskalan. Det har forskats mycket på högkänslighet eftersom personlighetsdraget innebär många utmaningar, speciellt i det samhälle vi lever i. Det finns självskattningstest för att se om man är högkänslig, men det är något man själv får ”bestämma” om man är eller inte. Genom att förstå att man är en orkidé eller högkänslig, som ju också är genetiskt, kan man förstå sig själv bättre och minska risken för att utveckla psykisk ohälsa. Detta behov finns inte för att identifiera maskrosor eller tulpaner. Med andra ord, var exakt man ligger på denna skala spelar ingen roll eller vad man kallar sig. Men för många personer kan denna vetskapen underlätta och att kalla sig själv för orkidébarn eller maskrosbarn kan verka läkande i sig. 

Ås Vikman
Fakta

Åsas 4 bästa tips till dig som är högkänslig!

  1. Var snäll mot dig själv. Många högkänsliga personer har en stark inre kritisk röst. Bli medveten om den och försök att byta ut den mot snälla ord. Detta gör att du mår bättre och behöver mindre bekräftelse från omgivningen eftersom du ju bekräftar dig själv.
  1. Se till att göra saker som du mår bra av för att få en balans. Ställ dig frågan: hur många saker gör jag per dag som tar energi från mig och hur många saker gör jag som ger mig energi? Du ska helst ligga på ett överskott på saker som ger dig energi.
  1. Sänk kraven på dig själv. Många högkänsliga är perfektionister och mår väldigt dåligt eftersom de känner att de måste prestera för att vara värda något. Det är inte dina prestationer som bestämmer ditt värde. Det är vad du tycker om dig själv.
  1. Sist men inte minst – våga sätt gränser. Våga säga nej till after work eller släktkalaset som du inte känner att gå för. Ingen kommer att tacka dig när du ligger där på soffan och inte tar dig upp för att du är så trött. Om någon reagerar negativt på dina gränser är det ett tecken på att gränsen behövdes.
Annons
Annons