Annons

40 000 undernärda i äldreomsorgen – och 100 000 i riskzonen

Närmare 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare hundratusen ligger i riskzonen. I vissa kommuner innebär detta var fjärde äldre. Det visar statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsens statistikdatabas som tidningen SvD tagit del av.

Redaktionen

4 maj, 2017
40 000 undernärda i äldreomsorgen – och 100 000 i riskzonen
Dela inlägget

Närmare 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare hundratusen ligger i riskzonen. I vissa kommuner innebär detta var fjärde äldre.
Det visar statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsens statistikdatabas som tidningen SvD tagit del av.

Närmare 40 000 pensionärer är undernärda i Sverige och ytterligare 100 000 äldre ligger i riskzonen. I vissa kommuner gäller det var var fjärde äldre. Det visar statistik som SvD tagit del av från Socialstyrelsens statistikdatabas. I databasen finns uppgifter om andelen av landets cirka 253 000 äldre (över 65 år) som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende.

Drygt 100 000 äldre i riskzonen för undernäring
Siffror som SvD beställt från det nationella kvalitetsregistret Senior alert slår larm om de äldres mat och enligt registrets modell för att beräkna undernäring ser siffrorna ut så här (i genomsnitt):

• 15,6 procent av de 253 000 äldre som är över 65 år, har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är undernärda (cirka 39 468 personer).
• 46,4 procent beräknas löpa risk för undernäring (117 392 personer).
• 38 procent beräknas ha normal nutritionsstatus (96 140 personer).

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Annons

Professorn: ”Svält och nästintill aktiv dödshjälp”
Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet och känd från TV-serierna “Sveriges bästa äldreboende” och “Sveriges bästa hemtjänst”, har tidigare kritiserat den svenska äldreomsorgen och bland annat använt sig av jämförelsetermer som vanvård, svält och ”nästintill aktiv dödshjälp”. Han menar att orsakerna främst beror på bristande resurser och kompetens.
-Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver, säger Yngve Gustafson. Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger han till SvD.

Läs också: Pyknogenol – ett knep som hindrar åldersorsakad muskelförlust

Allvarlig näringsbrist
Han berättar att han väljer att använda ordet svält eftersom det är provocerande och på så sätt bidrar till att problemet får den uppmärksamhet det förtjänar i det svenska samhället.
-Alternativet är att säga att vi har så många äldre som lider av så allvarlig näringsbrist att de riskerar att dö i närtid.

”Man har inte ens kunskapen om vilka behoven är”
På frågan om vilka åtgärder som bör prioriteras svarar Yngve Gustafson:
- Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa de att få i sig maten. Men det största problemet är att man inte kan individualisera behoven. För man har inte ens kunskapen om vilka behoven är.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Annons

Äldreministern: ”Förfärande siffror”
Äldreminister Åsa Regnér (S) säger till SvD att hon hoppas att regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen ska bidra till ökad kvalitet kring de äldres mat och måltider. Bland annat genom att kommunerna anställer fler dietister.
- Det är förfärande siffror att så många lider av undernäring. Jag följer de här frågorna dagligen och tycker det är en fråga som vi måste jobba ännu mer med. Och det är en kunskap man behöver ha när man arbetar i äldreomsorgen.
- Dietister är en nyckelgrupp för att öka kunskapen och kvaliteten kring maten och måltiderna inom äldreomsorgen, säger hon till tidningen.

Utredning föreslår treårig utbildningsinsats
I utredningen/kvalitetsplanen “Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg för äldre personer” som tagits fram skriver utredaren Susanne Rolfner Suvanto att “mat och dryck har stor betydelse för hälsa och livskvalitet. Äldre personer löper av olika skäl ökad risk för att drabbas av undernäring. Kommunerna har ett särskilt ansvar för äldre personer som har hjälp från äldreomsorgen med sin mathållning.”
Hon föreslår att regeringen att låta Livsmedelsverket och Socialstyrelsen genomföra en treårig informations- och utbildningsinsats till en kostnad av 12 miljoner kronor.

Kurera hoppas att den utbildningsinsatsen även tar upp nyttan av att ge äldre vitaminer och mineraler i tillskottsform.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons