Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!
Jag visst kan påskpynt som fjädrar och plastägg vara spännande och roliga att leka med för en hund eller katt – men om de sväljer pyntet kan det vara farligt. För ett främmande föremål i magsäck eller tarmar kan i värsta fall leda till operation för att få ut det, vilket kan bli en ledsam och även kostsam historia, särskilt under en storhelg. Och just de vackra liljorna som vi gärna ger bort i påskpresent ska den som har katt vara lite extra observant på. De räcker nämligen att katten får i sig lite blomvatten eller pollen från blommorna för att det ska kunna leda till förgiftning.
LÄS OCKSÅ: Det här behöver din katt för att må bra om du lämnar den ensam
Här är de 5 vanligaste påskfarorna för hund och katt:
- Liljor: Både äkta liljor (Lilium) och så kallade dagliljor (Hemerocallis) är väldigt giftiga för katter. Så om du misstänker att din katt fått i sig någon del av växten eller blomvattnet – kontakta en veterinär. Påskliljor tillhör i och för sig inte de "äkta liljorna" men är också giftiga, för såväl hundar som katter. Fler vårblommor är giftiga för hund och katt, som tulpaner och hyacinter. I synnerhet löken är giftig så hundar som gräver upp nyplanterade lökar kan vara i riskzonen framför allt. Så ställ liljor och påskliljor på en plats dit din katt inte når.
- Lammstek: Kanske vill din hund ha benet från lammsteken som du just lagat till i ugn? Men ett tillagat ben kan splittras när hunden gnager och orsaka vassa flisor som kan skada magtarm-systemet. De kan också leda till frakturer och förstoppning. Bättre att ge vovven rått kött alltså? Nej, sådant kan innehålla mikroorganismer som är skadliga för både hund och katt (och även för husse och matte), dessvärre.
- Påskpynt: Påskris, plastägg, påskfjädrar...allt detta kan se ut som roliga leksaker för din fyrbente vän. Men i värsta fall kan dessa alltså fastna i halsen eller magtarmsystemet och ge sårskador, beroende på vad det är tillverkat av.
LÄS OCKSÅ: Så märker du om din katt fått chokladförgiftning
4. Choklad: Kakao innehåller teobromin som är giftigt för hundar och även katter, och ju mörkare choklad, desto mer teobromin. Chokladförgiftning hos katter är ovanligt då de generellt inte är lika nyfikna på sötsaker som hundar. Så håll särskild uppsikt på hundar som ofta är förtjusta i choklad. Kräkningar, magsmärtor, snabb puls och skakningar är vanliga symtom på chokladförgiftning. Om du misstänker att ditt husdjur har blivit förgiftat så är det viktigt att du kontaktar din veterinär så fort som möjligt.
5. Lök: Både rå och tillagad lök i alla dess former, som finns i många påskrätter – från sillinläggningar till hemmagjorda köttbullar – är giftigt för både hundar och katter. Det är ämnet allicin i lök som hund och katt inte tål och kan orsaka förgiftning. Även små mängder lök kan vara skadligt om det ges regelbundet.
LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement
Källor: Firstvet, Sveland, Royal Canin (pressmeddelande)
Av Carolina Eriksson