Annons

5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll

Har du PMS, är stressad eller bara sovit uselt? Sötsug pockar på uppmärksamhet av en rad olika anledningar. Men det finns knep att ta till.

Redaktionen

27 november, 2019
5 orsaker till att du är sötsugen – och så tar du kontroll
Dela inlägget

Har du PMS, är stressad eller bara sovit uselt?
Sötsug pockar på uppmärksamhet av en rad olika anledningar.
Men det finns knep att ta till.

När vi är trötta, hungriga, stressade eller när vi ska ha mens.
Sötsug uppstår av en mängd olika anledningar.

LÄS OCKSÅ: Professorn:”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

Minska sötsuget genom mineralrika födoämnen
Enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg kan du minska sötsuget genom att bland annat öka intaget av mineralrika födoämnen som nötter, frön, gröna grönsaker och baljväxter.
– Mineraler förbrukas vid omsättning av socker, vilket gör att det blir låga mineralvärden efter lång tids sockerintag. Om du misstänker brist på krom och zink, mineraler som är viktiga för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer, så är det bra att komplettera med dessa som tillskott, säger hon.

Här är några vanliga sötsug – och hur du motar dem i grind.

Annons

Eftermiddagssuget

Klockan har slagit 15 och du känner dig plötsligt disträ, rastlös och sugen på något sött. Detta beror vanligtvis på att du ätit för lite näringsrik mat i början av dagen, och att ditt blodsocker ligger lågt.

Gör istället såhär: Var noga med att äta näringsrikt, och särskilt i början av dagen genom att äta en ordentlig frukost och lunch. När kroppen inte får tillräckligt med näring, så blir vi hungrigare framåt eftermiddagen och kvällen, och då är det lättare att sockerintaget ökar.

LÄS OCKSÅ: Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Stressuget

Tusen grejer att göra på jobbet, samtidigt som tiden aldrig tycks räcka till. Vad är då mer lockande än en bulle eller en chokladkaka? Stress ökar sockersuget, då kroppen önskar mer snabb energi vid stress och flykt.

Gör istället såhär: När du känner stress, ta det lugnt, andas djupt och försök slappna av – eller ta ett glas vatten – istället för att automatiskt äta. Välj hellre en matig fullkornsmacka, en protein- och mineralrik raw food-boll, nötter och frön, eller en mättande smoothie.

Annons

PMS-suget

Uppblåst mage, humörsvängningar och ett sötsug som vägrar försvinna. Förändringarna i våra hormoner, östrogen och progesteron, dagarna före mens gör att vi får ett ökat sug efter kolhydrater och socker.

Gör istället såhär: Det bästa är att balansera upp hormonerna en gång för alla, så att dina PMS-besvär försvinner. En normal cykel ska inte innehålla PMS eller andra hormonrelaterade besvär. Om du har ett sockersug som är mer åt sockerberoende-hållet, så är det klokt att balansera upp signalsubstanserna, då låga signalsubstanser kan göra det svårare att ändra denna typ av ätbeteende. Vid sug så är det klokt att äta mättande och näringsrika alternativ, eller göra en rejäl smoothie, istället för att äta sockerrika mellanmål.

LÄS OCKSÅ: Ann Fernholm: “Så farligt kan sockret vara”

Sömnbristsuget

Sömnbrist gör det lätt att falla för frestelser och längta efter onyttigheter. Brist på sömn leder nämligen till försämrat immunförsvar, sämre koncentrationsförmåga men också till ökad hunger och sötsug, då kroppen försöker få mer energi genom att öka intaget av socker.

Gör istället såhär: Försök att komma tillrätta med sömnbristen och prioritera sömn. Om det finns möjlighet, ta en tupplur någon gång under dagen. Är det ändå svårt att bli av med blodsockerdippen, planera några mellanmål under dagen till exempel ett förmiddagsmål med en näve nötter och bär och ett eftermiddagsmål med en raw food-bar, smoothie eller chiapudding. Tänk på att vila och vara noga med återhämtning, så att kroppen får möjlighet att reparera sig och komma i balans. Ät inte för sent på kvällarna och gå och lägg dig i tid, då brukar sockersuget förbättras.

LÄS OCKSÅ: Så fixar du ett sockerfritt barnkalas

Hungersuget

Du vill gå ner några kilon och har kapat på kalorierna och äter en lätt sallad till lunch och skippar mellanmålen. Men då pockar också sötsuget som aldrig förr. Att äta för lite på förmiddagen är en vanlig orsak till övervikt, då merparten av intaget då blir under kvällstid, när vi har lägre energibehov.

Gör istället såhär: Undvik bantande och att minska ner på mat, ät istället ordentligt av mat som mättar och innehåller näring, så att du inte blir lika sötsugen. Födoämnen som är rika på fett och protein mättar mer än födoämnen som är rika på kolhydrater. Näringsbrister kan också ge ökat sötsug, då kroppen indikerar att den vill ha mer energi när det saknas näring. Många med sötsug har obalans i sina signalsubstanser, framförallt serotonin, GABA med mera, och självmedicinerar detta med socker och choklad.

Ät en rejäl frukost och lunch, en protein- och fettrik middag och undvik sena middagar och sent kvällsätande. Var också noga med att dricka ordentligt med vatten, då vi många gånger misstar törst för sötsug. Undvik söta drycker och sockerfattiga alternativ med sötningsmedel.

Av Tina Harr

Annons