Varje dag får vi i oss en mängd främmande kemikalier. En del harmlösa, andra mindre harmlösa. Barn är extra känsliga men trots det är just barnrum och förskolor två av de platser där många av de farliga kemikalierna finns.
Här är Naturskyddsföreningens fem enkla tips på hur du kan skydda ditt barn.
1. Välj eko – och dra ner på köttet
Vill man minska mängden miljögifter vi får i oss via maten bör man undvika konservburkar, välja ekologisk mat och minska på köttet. Kött är nämligen en av de stora källorna till Bisfenol A.
2. Undvik plast i kontakt med varm mat
Studier visar att upp mot 90 procent av alla plaster läcker hormonstörande ämnen, speciellt i kontakt med värme. Men mycket av plasten går ganska lätt att byta ut. Använd glas, porslin, trä och livsmedelsgodkänt rostfritt stål istället.
3. Rensa bort äldre mjuka plastleksaker
Äldre mjuka plastleksaker kan innehålla skadliga mjukgörare. Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.
4. Låt inte barnen leka med gammal elektronik
Gamla mobiltelefoner, tangentbord etcetera bör inte användas som leksaker eftersom de kan innehålla farliga ämnen. Undvik även att ha elektronik som till exempel TV, dator eller CD-spelare där barnet sover.
5. Lek mer utomhus – där det är lägre halter kemikalier
Halten av farliga kemikalier är ofta många gånger högre inomhus än utomhus, detta på grund av att vi omger oss med så många saker som kan innehåller farliga kemikalier. Så vädra ofta och låt barnen leka utomhus så ofta det bara går.
Källa: Naturskyddsföreningen
Av Isabelle Hedander